Antreprenorii viitorului. Doi români din Brașov – Andreea Wade și Adrian Mihai- au creat o platformă care folosește inteligența artificială în analiza CV-urilor
Se adresează zonei profesionale din recrutare și folosește inteligența artificială pentru a trimite către recrutori și HR doar candidații potriviți. Acesta este proiectul pe care brașovenii Andreea Wade și Adrian Mihai l-au realizat împreună, în 2015, folosind inteligența artificială. Platforma se adresează companiilor care rulează un număr mare de CV-uri, cum sunt companiile de recrutare sau firmele cu peste 100.000 de angajați.
Anul acesta Opening.io a fost inclus pe lista de startup-uri a NDRC (o entitate care investește în startup-uri de tehnologie), unde românii au securizat o investiție în valoare de 100.000 de euro. Andreea Wade și Adrian Mihai sunt dispuși să renunțe la un procent din acțiunile companiei pentru a atrage noi finanțări care să-i ajute să își extindă afacerea în Marea Britanie, în principal, precum și în Elveția și Germania. Banii ar ajuta și la aducerea unor noi oameni pe partea de vânzări și de IT.
Andreea Wade și Adrian Mihai sunt nominalizați la Gala Revistei CARIERE 2018 – Oameni care ne inspiră. România de mâine, la categoria „Antreprenorii viitorului”.
Îi puteți vota pe gala-cariere.ro.
Andreea Wade și Adrian Mihai sunt din Brașov și locuiesc în Irlanda, la Dublin.
Andreea a studiat informatica în liceu și, surpriză…jurnalism, în facultate. A plecat din România în septembrie 2003 și de atunci locuiește în Dublin, în Irlanda. Copilăria și-a petrecut-o în Ghimeș – Făget. Îmi povestește cum își ajuta bunicul în atelierul lui de tâmplărie și pe bunica la treburile din gospodărie. Bunica nu vorbea bine limba română așa că o ajuta și cu traducerea. Când se cosea fânul, își amintește că urca munții cu rucsacul plin cu mâncare pentru cosași. „Nu am absolut nici un dubiu că urcatul pe munte cu oala de ciorbă (care era mai mare decât mine) m-a învățat reziliența”.
Plecarea în Irlanda a avut un rol decisiv în cariera Andreei și a scris despre asta aici.
Platforma de recrutare Opening.io este al patrulea proiect al Andreei Wade. A experimentat antreprenoriatul atât în România, cât și în Irlanda. Perseverența și reziliența sunt obligatorii pentru reușită. În paralel cu dezvoltarea platformei, Andreea Wade și Adrian Mihai au fost și angajați.
De ce are nevoie un angajat pentru a face următorul pas în carieră? „De un prim pas. Și apoi de încă unul. E vorba de implicare, de apartenența la ceva mai mare, mai important și nu în ultimul rând, de drag de… muncă. Eu de mică începeam tot felul de proiecte. Am organizat primul eveniment când aveam 12 ani. Primul articol l-am publicat când aveam 16 ani, iar la 17 ani eram manager de trupă. În liceu am fost Preșendintele Consiliului Consultativ al Elevilor. Făceam voluntariat la alegeri și organizam dezbateri în facultate.
Ce atitudini mi-au format cariera? Când am vrut o schimbare, am spus «da» la tot ce venea către mine. Când am văzut o idee, un spațiu, un grup la care mi-am dorit să aparțin, m-am dus și am întrebat «pot să ajut?». Pot identifica fiecare etapă importantă a carierei prin aceste două acțiuni” povestește Andreea.
Adrian Mihai crede că un antreprenor are nevoie de o doză bună de entuziasm și de predispoziție la efort, dar crede că cel mai important aspect este rezistența la rutină și o anumită disciplină în a livra funcționalitatea finală (în loc de eterne prototipuri lăsate pe jumătate terminate). „Expunerea constantă la tehnologia actuală este un aspect esențial pentru o evaluare obiectivă a capacităților reale și pentru prevenirea unei anumite stări de letargie, la care se poate ajunge, în timp. În final, consider că rotația în industrie și experiența căpătată anterior ajută enorm, deoarece entuziasmul și hei-rup-ul inițial vor fi înlocuite eventual de un set de formalități bine definite: deadline-uri, integrare, sincronizare, suport – structură altfel spus”.
Adrian Mihai povestește că a fost tot timpul aproape de zona digitală – printr-un festival național de artă digitală (Dracula PC Party), pe care l-a lăsat în grija unei organizații studențești (BEST), și printr-o trupă de muzică electronică cu oarecare notorietate în acea perioadă (Comitetul Central).
Cu privire la antreprenoriat, Adrian Mihai spune că a avut o contribuție destul de importantă la succesul unei companii născute la Brașov. „LiveBooks, o companie fondată de unul dintre oamenii pe care eu l-aș considera mentor azi, a crescut organic până la un efectiv de 80 de oameni, jumătate în Brașov și jumătate în San Francisco – SUA, iar ulterior a fost achiziționată de către o altă entitate”.
Dezvoltare, extindere, finanțare, planul de afaceri pe următorii 5 ani
Andreea Wade și Adrian Mihai își propun să dezvolte platforma, așa că în 2019 se vor extinde. Românii sunt dispuși să renunțe la un procent din acțiunile companiei pentru a atrage noi finanțări. Intenționează ca anul viitor să-și deschidă un birou în SUA (pe coasta de est). „În următorii trei ani o să creștem, iar în cinci ani probabil o să fim cumpărați” spune Andreea.
Cele mai importante reguli pentru a reuși în afaceri, în viziunea celor doi antreprenori, sunt: execuția, să asculți ce îți spune clientul, să fii alături de clientul care îți folosește produsul și să renunți complet la ego.
„Sunt convins că există și alte deziderate importante, însă, din perspectiva mea intenționat redusă, cel mai important atribut să fii capabil să livrezi consistent”, declară Adrian Mihai.
Adrian Mihai este de părere că foarte des succesul este influențat de context și de o componentă importantă de noroc. În era AI antreprenorul are nevoie de multe date, iar în acest context lucrurile trebuie să fie pregătite. „Nu algoritmii în sine vor fi problema, inițial, ci lipsa de date – „Data Science” nu există, practic, fără „Data”. În AI, peste 80% din timp eforturile majore se axează pe corecturi și pe înțelegerea/explorarea unui set de date, nu de algoritmi. Acesta este primul pas pe care l-aș facen dacă ar fi să încep din nou: colecția masivă de date”.
Celor care doresc să pornească un business și să devină cei mai buni din piaţă, cei doi le spun că este nevoie de modestie și de o mare doză de temperare a entuziasmului. „Nu există «cei mai buni», «market-leaders», «disruption» și alte eufemisme, la modă în stadiul acesta. Există doar nevoia de a supraviețui. Acesta este cel mai bun catalist și singurul scop inițial. Restul se învață din nevoie”.
Cu ce se deosebește platforma Opening.io de celelalte
Platforma de recrutare Opening.io folosește inteligența artificială și filtrează candidații după profilul cerut de specialiștii în resurse umane.
În ceea ce privelte efectele și impactul în industrie, cei doi antreprenori explică astfel: „100 cv-uri înseamnă aproximativ 400 pagini, practic o carte. Dacă o companie publică 10 job-uri, aceasta va avea o problemă destul de mare în faza de triaj: o cantitate de informație aproximativ egală cu cea a 10 cărți. Dar problema devine stringentă la entitățile cu acces la 1M+ profiluri de candidați (job-board-uri, agenții, etc) – și aceasta este zona căreia ne adresăm. Într-o platformă oarecare, printr-o căutare full-text, de exemplu «senior java developer», primești 50.000 rezultate mai mult sau mai puțin relevante. Opening îți va întoarce 20 – însă cele 20 de profiluri sunt absolut relevante. Cu privire la impact, eBay, de exemplu, și-a acoperit toate rolurile de customer service rep în două zile, folosind platforma noastră la un târg de cariere din Dublin, CareerZoo”.
Ce îi îngrijorează pe cei doi antreprenori când se gândesc la viitor
„Noul val de populism din politică, cuplat cu o incompetență crasă în a creiona o agendă economică consistentă pe termen lung – pentru că acestea pot genera derapaje sociale care vor fi mult mai greu de corectat decât în trecut. Ne va fi mult mai greu să facem o nouă revoluție – în 10 ani, de exemplu – în condițiile în care 80% dintre participanții unui protest astăzi pot fi identificați algoritmic dintr-o fotografie –tehnologia pentru așa ceva exista de mult”, spune Adrian Mihai, Opening.io.
„Eu sunt interesată de fenomenul de migrare în masă – migrația în masă cauzată de foamete, de război, de schimbările climatice sau de lipsa apei. Nu știm cum să gestionăm migrația în masă la nivel global și ne confruntăm din ce în ce mai mult cu problema dislocării oamenilor. Acesta este un domeniu care mă interesează foarte mult, un subiect care îmi dă o mulțime de disconfort, dar pe care aș vrea să-l explorez și în care să mă implic”, ne împărtășește Andreea Wade, Opening.io.
Foto deschidere articol: Andreea Wade și Adrian Mihai – NDRC INVENTOR DAY (sursa foto – NDRC.ie)