Anna Wintour: Cel mai bun mod de a-ți împlini visurile este să te trezești
Dame Anna Wintour, Redactor-Șef al revistei VOGUE din 1988 și Director Artistic al Condé Nas, este o voce de referință în cultura contemporană, cea mai puternică femeie din media și divertisment, recent înălțată la Rangul de Cavaler de Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii. Anna Wintour este un lider vizionar, creativ, atent, conștient. Este o femeie cu experiență de viață, înțeleaptă, ale cărei idei, observații și concluzii le ascult și le examinez mereu, cu interes:
„Ai nevoie de cineva care să te împingă în față, nu care te trage în spate.”
Numai Dumnezeu poate crea după chipul și asemănarea sa. Noi nu avem nici dreptul, și nici înțelepciunea de a forma oameni după chipul și asemănarea noastră. Nu avem dreptul – pentru că fiecare om are valoare prin identitatea sa și nu i-o putem impune pe a noastră. Nu avem înțelepciunea – pentru că nu avem o perspectivă suficient de cuprinzătoare asupra sensului și rostului unei alte vieți și a locului ei pe lume.
Ne putem inspira unii de la alții, ne putem alătura și completa perspectivele, dar nu ne putem anula identitatea – nici pe a noastră, nici pe a altcuiva. Poți ghida un om numai către sine însuși, în ritmul său, respectându-i toate etapele devenirii.
Astfel, sigur că ai nevoie de lideri care să te împingă către tine, nu să te tragă către sine. Ai nevoie de lideri care să aibă încredere în tine și să creeze un cadru de dezvoltare, nu de subordonare, a oamenilor și organizației lor. Ai nevoie de lideri care să înțeleagă că nu pot limita dezvoltarea organizației, a brandului și a echipei la viziunea și personalitatea lor. Liderul poate fi un punct de pornire, nu o destinație, pentru oameni și organizație.
„Nu cred în micromanagement. Este important să ai încredere în oamenii tăi și să le dai încredere în ei, pentru că nu ești nimic, NIMIC, fără o echipă bună. Este foarte, foarte important să te înconjori cu oameni în ale căror opinii ai încredere, care nu se tem să te contrazică, și trebuie să asculți.”
Diversitatea crește performanța și generează bunătate. Ne face curioși, bine informați, creativi și inovatori. Este bogată și îmbogățește.
„Prin diversitate și incluziune, echipele sunt mai bune. Echipele bune iau decizii bune. Asta crește productivitatea și creativitatea (prin idei noi, prin noi descoperiri)”, spune Marianne Roling – General Manager, Small and Medium Solutions and Partners, CEE, Microsoft.
Iar Florin Roșie, Territory Channel Manager, Small and Medium Business, Microsoft declară, în cadrul aceluiași interviu: „Cum spuneam mai devreme, diversitatea perspectivelor contribuie la un rezultat mai bun. Dar este esențial să fii pregătit pentru a accepta această diversitate. A fi incluziv este un comportament asumat, conștient și este o călătorie continuă. Sunt atâtea identități care se îngemănează pentru a crea un om, iar să fii curios și să vrei să privești acest buchet, să îl înțelegi și să îl îmbrățișezi este o experiență care ne îmbogățește nu doar cultural, ci și emoțional.”
„Întotdeauna vine momentul când știi că trebuie să încalci regulile.”
Nu poți înainta către plăcinte și da înapoi la război. Nu poți avea bucuria și prestigiul de a fi deschizător de drumuri, dacă vrei să rămâi la adăpost de riscuri și provocări. Nu va fi ușor și nu va fi perfect, dar inovarea cere prezență de spirit, intuiție, inspirație și curaj – atât pentru a reuși, cât și pentru a eșua.
Așadar, trebuie să știi când să aplici și când să încalci regulile. În orice direcție corectă se poate merge prea departe – așadar regulile sunt aplicabile până la un punct, dincolo de care devin nefuncționale și chiar dăunătoare. Iar timpurile și realitățile noi nu se pot construi după reguli vechi. Mai ales astăzi, când timpul trece atât de repede, iar schimbările sunt atât de profunde încât viitorul este mereu prezent.
A fi lider însemană a deschide drumuri noi, cu toate provocările și consecințele aferente. Vorbind despre cum se deschide un drum nou, Chuck Edward – Corporate Vice-President, Head of Global Talent Acquisition, Microsoft – punctează că este nevoie de reziliență și perseverență. „Convingerea contează. Este important să fii convins de ceea ce crezi că este bine. Contează enorm să știi care ți-e nordul.”
„Te conduce inima, talentul și instinctul. Iar dacă începi să te îndoiești, dacă te uiți în stânga și-n dreapta, la ce fac alții, îți vei pierde claritatea viziunii. Fii autentic, ascultă-i pe ceilalți, fii atent la cei pe care îi respecți și îi admiri, primește informațiile. Dar ce faci tu trebuie să vină de la tine.”
Este important este să fii conștient de tine, să crezi în viziunea ta și să ai grijă ca viziunea ta să te reprezinte pe tine. Dar pentru ca viziunea ta să crească, trebuie să crești odată cu ea.
A ști cine ești și a ști ce vrei înseamnă a fi autentic și inspirat. Nu înseamnă a purta ochelari de cal și a fi încăpățânat. Nu confunda puterea cu încăpățânarea. A fi puternic înseamnă a te lăsa inspirat.
„Cel mai bun mod de a-ți împlini visurile este să te trezești.”
Trebuie să te trezești la tine însuți și trebuie să te trezești la realitate. Avem nevoie de lideri conștienți. Iar pentru a deveni conștienți trebuie să fim autentici.
Inteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient. Conștiența este noua formă de inteligență.
Lumea noastră se schimbă mai repede decât ne putem noi adapta. Prinși ca într-o capcană de viteză, complexitate și incertitudine, mulți dintre noi nu sunt pregătiți pentru această accelerare. În fața provocărilor funcționăm pe pilot automat. Suntem prea reactivi la probleme și pierdem oportunități. Suntem deturnați de valori conflictuale și de relații polarizatoare. La incertitudine reacționăm cu teamă și neîncredere. Stresul și burnout-ul predomină pentru că cei mai mulți dintre noi nu performează la adevăratul lor potențial.
Pentru a acționa conștient trebuie să ne examinăm pe noi înșine pentru a ne cunoaște cu adevărat, să gândim amplu pentru a vedea mulțimea de posibilități, să fim realiști pentru a fi mai autentici și a acționa asumat în viață și în leadership și să ridicăm ștacheta pentru a funcționa la adevăratul nostru potențial.
Acționând autentic, conștient și asumat, vom gândi mai profund, vom învăța mai repede, vom colabora mai bine, ne vom adapta mai ușor și vom deveni mai performanți. Conștiența ne ajută să gândim mai profund, să învățăm mai repede, să colaborăm mai bine.
„Găsește oameni pricepuți, construiește o echipă foarte bună, ai încredere în ei și în instinctele lor. Oamenii lucrează mai bine atunci când se simt liberi și când simt că sunt tratați cu încredere.”
Oamenii pot da ce-i mai bun în ei atunci când au libertatea de a o face. Din această libertate face parte și încrederea – pe care și-o acordă și care li se acordă. Nu-ți limita realitateala viziunea ta. Instinctele oamenilor tăi le completează pe ale tale.
Conexiunea umană autentică ne face mai sănătoși și mai fericiți. Colaborarea ne face realitatea mai funcțională. Nu le putem avea pe toate, ca să ne avem unii pe alții.
„Dacă devii senzațional peste noapte, vei trece ca știrile de ieri. Ca să construiești ceva valoros și de calitate e nevoie de timp și de atenție. Acestea sunt lucrurile care durează.”
Din „poveste de succes” ție ce îți rămâne în minte: poveste sau succes? Succesul are o poveste. Iar povestea are un erou, care face o călătorie – de formare, de (auto)descoperire, de învățare, de conștientizare, de câștigat experiență și înțelepciune, de creștere și dezvoltare. Iar ca să fie erou, omul trebuie să facă bine și să nu facă bine numai pentru sine.
Dezvoltă-ți simțul extraordinarului, dar nu-ți pierde simțul realității. Extraordinarul se contruiește pe ordinar, așa cum vârful există datorită bazei. Baza solidă este bunul simț, care îți calibrează scopul și metoda. Scopul potrivit este binele oamenilor, al societății, al comunității.
Înțelege ritmul firesc al lucrurilor, pentru că are rost și nu e firesc degeaba. Între însămânțare și coacere, între naștere și maturizare, între idee și implementare există câteva etape firești de creștere, formare și consolidare. În plus, în goana după viteză, sărim nu numai peste numărul etapelor, ci și peste caracteristicile lor – care sunt esențiale, pentru că unele dintre ele ne solicită mintea în diverse moduri formatoare, altele ne solicită corpul în moduri structurale, iar altele ne solicită sufletul în moduri vitale. Toate sunt necesare.
„Dacă nu poți fi mai bun decât competitorii tăi, atunci măcar ai grijă să te îmbraci mai bine.”