Andreea Vass: cine este politicianul care a renunțat la un post de ministru in Guvernul Ungureanu
Care a fost lectia cea mai importanta pe care ati invatat-o in calitate de consilier al administratiei prezidentiale?
Nu cred ca a fost vreo lectie mai importanta decat alta. Am dat foarte mult administratiei prezidentiale si am invatat foarte mult. Ceea ce mi-a placut a fost ca am gasit acolo cadrul necesar in care sa imi pun in practica ideile conturate in cercetare. A fost un forum de dezbatere pe probleme foarte concrete, la care trebuia gasita solutia inca de ieri, un exercitiu de intelectualitate si de originalitate incredibil. Noi, de fapt, incercam sa rezolvam acele probleme care ramaneau nesolutionate de catre toate celelalte institutii ale statului. Aceasta a fost partea foarte interesanta si grea, in egala masura. Daca este sa vorbesc despre o lectie, ea tine de coborarea mea din zona academica intr-un mediu politico-economic unde vocabularul se schimba. Pentru mine, un cercetator obisnuit sa discut cu expertii, a fost greu sa trec la exprimarea intr-un limbaj care sa fie pe intelesul maselor largi. Modul de a imbraca un mesaj, asta am invatat. O idee poate sa fie de forta, dar daca nu reusesti sa o imbraci cum trebuie, moare in genialitatea ei. Pe scurt, e nula.
Ce persoana a impulsionat cariera dv.? Cui i-ati purta recunostinta?
Hazardul favorizeaza intotdeauna o minte pregatita. Ma bazez pe valorile in care cred. Nu stiu sa fi fost vreo persoana care sa ma "salte".
… care sa va observe si sa zica: tu poti mai mult!
S-a intamplat asta in 2001, cand am intrat in Academia Romana si academicianul Aurel Iancu mi-a oferit posibilitatea de a deveni cercetator. A fost unul dintre momentele cele mai fericite din viata mea. Al doilea moment a fost cel cand am fost acceptata, pe baza de examen, la studiile doctorale, in competitie cu multi candidati pe numarul de locuri. Pentru mine a contat, fiindca a fost un moment pentru care am muncit. In Academia Romana, am avut o colega si o directoare de departament extraordinara, Steliana Sandu, care, prin recomandare, mi-a deschis primele usi internationale. Dupa care am intrat intr-un tavalug, un bulgare superb de burse internationale. In decembrie 2004, ma aflam la Budapesta, cu una dintre aceste burse si colaboram cu profesorul Daniel Daianu. Cand i s-a cerut o lista de recomandari pentru pozitia de expert la departamentul de Politici economice si sociale de la Cotroceni, Daniel Daianu m-a inclus si pe mine pe lista celor 16 nume propuse. Asa am ajuns eu la interviu, la Cotroceni. A fost primul meu contact cu Theodor Stolojan, consilier prezidential la vremea aceea. A fost o bucurie deosebita, pentru ca pana atunci faceam doar cercetare si ma simteam ca o moara in vant: munceam si nu imi regaseam ideile transpunse in practica.
Cat de mult a contat ambitia in ascensiunea dv. profesionala?
Sunt un om excesiv, asa cum spune comicul francez Coluche. Oricand gasesc un lucru care imi place foarte tare, il fac foarte bine. Mi-a placut matematica, imi place economia si sportul si, mai nou, politica. Dar, la mijloc a fost ambitie pusa in slujba a foarte mult efort, a foarte multa munca si seriozitate. Nu am ars etape, am trecut prin fiecare stadiu evolutiv al profesiei si chiar cred in constructia caramida pusa peste caramida, ca sa ai o profesie solida.
Care sunt acele greseli pe care n-ar trebui sa le comita un lider?
Liderii ating varful piramidei sociale. E ca atunci cand urci pe munte: odata ajuns la cer te uiti in jos si ii vezi pe toti ceilalti foarte mici. Liderii sa nu uite ca, la randul lor, cei de jos ii vad la fel de mici. Autoritatea pusa in slujba imoralitatii e cea mai grava greseala facuta de lideri, foarte des sesizabila. Daca pot sa recomand ceva liderului este sa ridice bariera dintre el si echipa, fie ea informationala, fie relationala sau emotionala. Dupa care, e treaba fiecaruia cum reuseste sa isi echilibreze echipa.
Ce personalitate din spatiul public va inspira si din ce motiv?
Admir orice foarte bun profesionist. Deviza mea este "Fa orice in viata, dar fa-o cat mai bine". Fie ca faci box, fie ca faci matematica, fa-o foarte bine. Asadar, in fata oricarui performer, eu imi scot palaria. Admir si persoanele foarte calde, umane, sociabile. Cum sa nu apreciezi genul acesta de atitudine? Pot sa admir un om foarte bun, ma impresioneaza de fiecare data. Dar un model de inspiratie pentru mine este liberalul-conservator, Petre Carp. Avea un discurs impresionant. Imi amintesc acum o remarca splendida facuta de el: greselile in politica nu se razbuna, ci se corecteaza. Astazi insa cred ca trecem printr-o criza de modele.
[…]
Daca ati avea o zi libera si n-ar trebui sa veniti la birou, unde ati vrea sa fiti?
La munte. Unde fac alpinism, de tura, catarare, schi. Muntele e un prieten autentic pe care nu trebuie sa il convingi de propria-ti performanta. Trebuie sa il iubesti, sa il respecti, nu sa il cuceresti. El iti da, de fapt, dimensiunea propriei tale forte. Tu trebuie sa iti dozezi efortul pe munte pentru a ajunge in varf. Daca nu il minti, nici el nu te va minti pe tine!
_________________________________________________________
Andreea Maria VASS, 30 de ani
Educatie
- 2001 – 2008, Doctor in Economie Internationala, ASE: Analiza practicilor anticoncurentiale si derogatorii in noul context al economiei globale (mai 2008)
- 2001 – 2002, Studii aprofundate in Economie si Afaceri Europene, ASE
- 1998 – 2001, Diploma de licenta in Economie si Afaceri Internationale la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE; Bursa SOCRATES la Universitatea din Trieste (2000)
Activitate profesionala
- 2001 – prezent, Cercetator, Academia Romana: Institutul de Economie Nationala
- 2007 – prezent, Consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan, Parlamentul European
- 2005 – 2007, Expert/Consilier – Departamentul de Politici Economice si Sociale, Administratia Prezidentiala, Romania
- 2003 – prezent, Cercetator-colaborator la Societatea Economica Romana (SOREC), Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica Romana (SAR)
Studii de cercetare: Marea Britanie: London School of Economics, University of Essex, Sussex University, SPRU Research Center; SUA: Stanford University; Franta: Maison des Sciences de l'Homme; Ungaria: IKU Research Center, Institute for World Economics.
Carti de autor: Protectionismul European. Implicatii pentru Romania (Editura Economica, Bucuresti, 2004); Romania: The Trade and the Development Approaches to CEE Convergence with the EU under the Competitive Pressures of Integration (Hungarian Academy of Sciences, Budapest, 2005); 6 carti in co-autorat