A renunțat la o carieră în IT pentru a deveni hairstylist
Meseria de hairstylist nu este așa simplă precum pare la prima vedere pentru că, pe lângă îndemânare, presupune şi simţ artistic. Cine o practică, trebuie să fie creativ, să cunoască tehnici de tuns, să fie la curent permanent cu noile tendințe în lumea modei.
„Îmi plăcea să mă joc cu părul. Știam să împletesc și să prind părul în foarte multe moduri și mi-am zis că trebuie să învăț totul despre păr. Așa am ajuns la o școală renumită pe atunci, (Christine Valmy) și am ajuns să muncesc ceea ce-mi place. E interesant să fii informatician, dar după atâta timp în care n-am mai profesat mi se pare greu. Sunt foarte multe chestii noi de care nici nu știu, am auzit de ele, dar dacă nu le faci la timp se pierd. Nu mai am nici timp și nici răbdarea să le iau de la început, deoarece tot timpul meu îl împart între muncă și copii”.
Un hairstylist trebuie să fie și un bun psiholog. Sunt multe situațiile în care trebuie să fie foarte atent la starea celui care se așează pe scaun. „Sunt situații în care ascult clientul și îi explic toți pașii pe care urmează să-i fac, indiferent dacă vorbim de o schimbare de look, sau pur și simplu pun o simplă culoare pe păr. Trăim în secolul vitezei iar clientele au o viață mai agitată. Și tot ce încerc să fac este să le ajut să se relaxeze puțin ca lucrurile să iasă așa cum își doresc. Dacă clienta nu e relaxată atunci nu ne iese decât pe jumătate treaba”.
Dacă credeți că a fi hairstylist e o meserie lipsită de provocări vă înșelați. Mona îmi povestește despre una din situațiile în care i s-a cerut să iasă din zona de confort și să-și depășească temerile. „Lucram pe lângă Ambasada Franceză și intră în salon o româncă, care era plecată de ceva vreme din România. Locuia în Anglia. Avea o tunsoare pe care n-o mai văzusem la noi. Cred că era 2008, avea o tunsoarea foarte îndrăzneață, era rasă într-o parte și restul părului tuns în asa fel încât exista o legătura între cel ras și cel lung. O întreb cum vrea s-o tund și îmi răspunde «la fel dar mai scurt». Analizez tunsoarea, și încep să tund. Ridic ochii, mă uit la ea, și își dă seama că era prima dată când făceam acea tunsoare. Îmi spune că are încredere și că o să iasă foarte bine. Am prins curaj și încet am tuns așa cum am crezut eu. La sfârșit s-a admirat în oglindă iar eu tremuram toată. De câte ori vine în țară, vine s-o tund”.
Mona Marin crede că fericirea este în lucrurile mici de lângă noi iar atunci când a decis să devină coafeză s-a gândit în primul rând că dacă tot trebuie să muncească o viață întreagă ceva, atunci e important să facă ce-i place cel mai mult. „Să mă joc cu părul”, spune Mona. Să-l împletesc, să-l fac să arate impecabil și frumos”.
Mona are idei are mai multe decât bani care s-o ajute să le pună în practică dar crede că orice problemă poate fi rezolvată cu calm. „Le luăm încet, așa cum vin toate, și rezolvam orice problemă cu calm.. Deci să spunem că încet, încet, o să fiu propriul șef pentru mine.”
Mona Marin este cea care s-a ocupat de coafurile echipei la Gala CARIERE 2017. În caz că vă întrebați cine este „vinovata”.