A ales nu doar o meserie ci și un stil de viață
Absolventă a Facultății de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice și a unui program de Masterat în Administrarea Afacerilor în cadrul aceleiași instituții de învățământ, Elisa Bunea, F&A Subject Matter Expert – Europe and LATAM Practice Team Genpact, s-a angajat în cadrul companiei la scurt timp după ce a absolvit programul de masterat, în urmă cu 11 ani. S-a angajat pe o poziție de junior în cadrul unei echipe care urma să se ocupe de contabilitate furnizori pentru un client extern. „Am fost cucerită de faptul că urma să călătoresc șase săptămâni în Marea Britanie. Acum mă amuză cât de mult a cântărit acest factor în decizia de selecție a angajatorului. Cred că atunci a fost momentul în care am început să devin adultul de astăzi”, spune Elisa.
A ales nu doar o meserie și o direcție în carieră, dar și un stil de viață, un grup consistent de prieteni – aproape toți oamenii dragi ei astăzi îi sunt sau i-au fost colegi în Genpact. Cam tot atunci s-a molipsit de microbul călătoriilor.
De la junior la senior
A promovat de cinci ori în cei 11 ani petrecuți în Genpact, iar pașii au fost extrem de variați, fiindcă a schimbat treptat senioritatea, dar și departamentele în care a lucrat. Unele promovări au venit prin concurs, altele au cerut certificări în Lean Six Sigma, altele au venit după absolvirea unor programe interne de Leadership Development. Fără dubii, toate au cerut multă muncă, capacitatea de a te descurca în situații ambigue, de a urmări fără abatere diverse obiective, abilitatea de a lucra armonios inclusiv cu clienți dificili și puterea de a zâmbi chiar și atunci când îți vine să capitulezi. „Cred că pe lângă toate cele enumerate mai sus este esențial să ai lângă tine oameni care să îți fie sprijin în situațiile dificile și să îți arate încredere atunci când ești stăpânită de frica de eșec”, mai spune Elisa Bunea.
Provocările călătoriilor
Pe lângă toate realizările, au existat și mici neajunsuri, după cum își amintește. Invariabil, au fost legate de momentul în care călătoriile deveneau tot mai multe, un lucru inevitabil în consultanță. De exemplu, în anul în care a făcut naveta la Amsterdam, pierdea săptămânal o noapte de somn din pricina orarului zborurilor. „Nu sunt o persoană matinală, iar zborurile de la primele ore ale dimineții îmi sunt tare neplăcute.”
De asemenea, a călătorit și în locații nerecomandate din punct de vedere al siguranței, cum ar fi Columbia, Mexic, Nigeria. Elisa spune, însă, că a încercat să identifice lucrurile bune din orice situație, și astfel a învățat să se bucure de cafeaua matinală de la Otopeni, de piramidele Aztece de lângă Mexico City, de târgul de produse artizanale din Bogota, unde mergea în fiecare duminică.
Ambasador al diversității de gen
Pe lângă atribuțiile legate de poziția ei în cadrul companiei, Elisa Bunea este, din martie 2017, și Ambasador pentru Europa pentru Diversitate și Incluziune. Promovarea diversității de gen a devenit o prioritate în agenda companiei Genpact, pentru care în fiecare an s-au derulat diverse inițiative și proiecte. Deși în regiuni precum Europa și America Latină prezența feminină este foarte bine echilibrată cu cea masculină, sunt zone precum India și Statele Unite, unde se va atinge un echilibru, conform datelor statistice interne, abia în 5 -10 ani. În Europa, contextul este mult mai favorabil și există sprijinul unor parteneri precum PWN România, UNESCO, Incubatorul Social și Catalyst UK. Împreună cu aceste organizații, Genpact inițiază evenimente, invitând femei de succes, ale căror povești pot motiva și încuraja audiența, sesiuni de schimb de practici în domeniu, sesiuni de mentorat, proiecte de educare a tinerelor femei din medii defavorizate. Totodată, Genpact facilitează întoarcerea la muncă a tinerelor mame în condiții flexibile și oferă oportunități de învățare și dezvoltare angajatelor. Pentru Elisa Bunea, rolul de Diversity and Inclusion Ambassador presupune coordonarea și/sau implicarea în toate aceste evenimente și proiecte.
„În prezentul în care trăim, putem să ajungem oriunde în lumea asta – dacă nu în timp real, prin intermediul mediului online, atunci în câteva ore cu avionul. De aici apare nevoia de a învăța să ne descurcăm într-o multitudine de culturi, nevoia de a respecta și aprecia diversitatea, de a integra ceea ce ne este necunoscut.”, spune Elisa Bunea.
„Îmi place să cred că, în primul rând, mă definesc oamenii pe care i-am ales să îmi fie aproape; sunt ființe minunate și aș vrea să port amprenta tuturor relațiilor de calitate din viața mea. Oarecum în ordinea importanței, mă mai definesc pasiunile cu care îmi ocup timpul liber, muzica pe care o ascult, cărțile pe care le citesc, orașele pe care le vizitez și, evident, profesia pe care am ales să o exercit și care îmi ocupă un timp mi place să cred că, în primul rând, mă definesc oamenii pe care i-am ales să îmi fie aproape; sunt ființe minunate și aș vrea să port amprenta tuturor relațiilor de calitate din viața mea. Oarecum în ordinea importanței, mă mai definesc pasiunile cu care îmi ocup timpul liber, muzica pe care o ascult, cărțile pe care le citesc, orașele pe care le vizitez și, evident, profesia pe care am ales să o exercit și care îmi ocupă un timp consistent din viață”.
****
Nu cred într-o diferențiere a conceptului de lider în funcție de gen. Cred că cerințele de bază pentru un bun candidat la o astfel de poziție sunt de a câștiga respectul celor din jur pentru calitatea omului pe care îl prezintă zilnic în societate, pentru calitatea muncii pe care o prestează, pentru curajul de a lua decizii, pentru abilitatea de a promova diversitatea, noul, pentru curiozitatea și ingeniozitatea cu care caută rezolvarea situațiilor dificile. Cred că în momentul în care reușim, cu modestie, să ne facem admirați în cel mai autentic mod de cel puțin o persoană, facem primul pas spre această titulatură.
Nu ar fi just să încerc să numesc câteva modele de succes pe care le urmăresc, pentru că în realitate sunt zeci, sute. Cele mai multe nu se bucură de niciun fel de publicitate, rămân anonime, dar sigur reușesc să fie model multor oameni. Am crescut lângă modelele din familie, am învățat lângă cele de la școală, universitate, mi-am observat colegele și prietenele, am primit astfel cele mai autentice demonstrații de putere, exercitate delicat, dar precis.
Am funcționat în acești ani după două modele: situația în care la o oră fixă se termină viața profesională și începe cea privată și situația în care cele două se intercalau frecvent. Au fost ajustate la cerințele și conținutul rolului pe care îl aveam și au funcționat mereu mulțumitor pentru mine. Astăzi pot să lucrez la orice oră din zi și din noapte atâta vreme cât în 24 de ore am timp pentru mine și pentru oamenii pe care mi-i doresc aproape și dacă apuc să petrec măcar o oră printre lucrurile care mă pasionează. Există o asumată și echilibrată simbioză între cele două. – Elisa Bunea, F&A Subject Matter Expert – Europe and LATAM Practice Team Genpact
Articol preluat din numărul 245/martie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.