“Tatăl meu a inventat radioul!”. Prinţesa Elettra Marconi, despre pasiunea și eleganța unei profesii
Inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ a fost Guglielmo Marconi, despre care se vorbește peste tot în lume, mai puțin în Italia, țara sa natală. Acolo, fiica sa, prințesa Elettra Marconi, se ocupă și în prezent de un muzeu dedicat tatălui său.
“Aici nu se vorbeşte despre el, este neglijat. Italienii sunt foarte ocupaţi cu alte afaceri personale, încearcă să rezolve alte probleme, dar aşa nu le vor rezolva. Sper că va veni cineva la un moment dat şi îşi va aminti de istoria radioului şi aici în Italia. Este importantă această parte de istorie. Altfel, tinerii vor creşte în ignoranţă, devin delicvenţi dacă nimeni nu le transmite dragostea faţă de propria patrie, faţă de istoria pe care noi o avem în spate. Asta ajută pe oricine care merge în străinătate şi poate vorbi despre istoria noastră, poate chiar să se laude”.
Într-un interviu realizat nu demult la Roma de către corespondenta Radio România Actualități, Elena Postelnicu, prințesa vorbește și despre faptul că admiră progresul telecomunicaţiilor de astăzi, chiar şi faptul că în prezent radioul poate fi ascultat folosind telefonul mobil.
“Dimineaţa mă trezesc cu el. Uneori seara stau împreună cu el”
Cum erau emisiunile din anii ’60? “Erau emisiuni foarte frumoase, interesante. Era după război şi toţi încercam să fim optimişti, fericiţi, de a recupera timpul pierdut, de a găsi bucurii împreună cu familia. Radioul pot să spun că a provocat o legătură strânsă în italieni. A fost o perioadă foarte frumoasă”, a răspuns Elettra Marconi (în foto alături de părinții săi, copil fiind) la această întrebare cuprinzătoare, subliniind totodată că ascultă foarte mult radio: “Dimineaţa mă trezesc cu el. Uneori seara stau împreună cu el. Ascult Radio Naţional şi Radio Vatican, un radio cu emisiuni în toate limbile. Îmi place deoarece eu cunosc engleza, franceze,
spaniola. Au informaţii exacte şi, în plus, le ascult în diferite limbi. Jurnaliştii care vorbesc la radio sunt foarte buni. Fac meseria asta cu pasiune, în general. Eu nu mă plâng de ei, chiar îmi plac foarte mult. Aş vrea însă ca radiourile naţionale să fie ascultate mai mult, descoperite şi de tineri, care preferă radioul şi pentru sport şi îl ascultă când merg pe bicicletă, când conduc maşina. Ce am face fără radio? În plus, radioul ne poate salva. Tatăl meu a inventat radioul, transmisia fără fir şi astăzi am ajuns la telefoane mobile, internet. Putem astfel în orice fel să cerem ajutor şi să fim salvaţi dacă avem nevoie”.
La cruda realitate
Elettra Marconi (în foto alături de părinții săi, copil fiind) a comentat și în legătură cu faptul că radioul se ascultă de mai mulţi ani şi pe telefon, întrebată fiind dacă îi place! “Acesta este progresul. Sigur, este mai plăcut să-l asculţi cu calm, când eşti acasă, dar, dacă unul se află tot timpul pe drumuri şi poate să îl asculte la telefon, este şi mai bine”.
Ca un arc peste timp și trecând cu o oarecare tristețe de la optimismul doamnei Marconi, la cruda realitate, deși posturile de radio analog sunt încă populare, profitabilitatea acestora începe să scadă în unele țări, iar efectele încep să se vadă.
Exemplul cel mai elocvent este cel al Norvegiei, care începând din 11 ianuarie a închis toate posturile radio analog din țară, fiind prima țară din lume care va transmite doar în format digital. Norvegia oferă atât radio FM și digital încă din 1995, dar Ministerul Culturii afirmă că prețul pentru oferirea de format analog a devenit nerezonabil. Combinația reliefului montan și a populației de doar 5 milioane de locuitori dispersați pe o suprafață mare face ca radioul analog să fie prea scump pentru a mai fi oferit!