O abordare diferită, stiluri de leadership multiple
Ei bine, când povești de genul "The Karate Kid" îți rămân în minte, s-ar putea să te simți inspirat, după cum notează https://www.truscore.com/360-feedback-resources/multiple-leadership-styles/.
Într-adevăr, inspirația reprezintă o forță puternică, convingătoare. Și se poate declanșa privind pe cineva care crede în ceva și muncește din greu pentru asta. Un adevărat lider e o persoană cu viziune. Indiferent de domeniul în care activează, liderii vor să realizeze ceva care îi va ajuta pe alții. Ei o fac pentru că îndeplinesc, într-un fel, ceva ce altcineva nu poate. Apoi, alții îi urmează conform principiului "Hei! Iată un tip care știe încotro merge!. Un lider conduce prin exemplu și nu-și vede autoritatea ca pe un mijloc de a-și glorifica propriul ego (https://www.truscore.com/360-feedback-resources/multiple-leadership-styles/).
Stiluri de leadership? Aici sunt o multime. Acestea includ o abordare diferită pentru a face lucrurile cu o echipă, care variază. Dar există într-adevăr un stil "cel mai bun" de conducere? Da, există. Pentru dumneavoastră, pentru membrii echipei recrutate și pentru obiectivele companiei. Robyn Benincasa menționează în articolul său "6 stiluri de leadership și când trebuie să le folosești" din cartea lui Daniel Goleman – "Leadership that Gets Results":
Liderul progresist – Se așteaptă la rezultate rapide și lucrează cel mai bine cu o echipă pregătită să se miște repede. Nu este atât de bun, deoarece poate copleși echipa.
Liderul autoritar – Îi face pe toți să se miște în aceeași direcție. Îi pasă de rezultate, nu de mijloace. Funcționează cel mai bine atunci când echipa are nevoie de un nou obiectiv. Nu este bine când echipa este compusă din experți care știu mai multe decât el.
Liderul afiliativ – Funcționează bine în momente de stres, permițând fiecăruia un mediu de siguranță. Uneori nu este atât de bun, deoarece poate face ca productivitatea să nu fie chiar atât de eficientă.
Liderul coach – Poate fi comparat cu un fel de profesor, care dorește să-și dezvolte aptitudinile pentru viitor în echipa sa. E bun, dacă membrii echipei sunt dispuși la așa ceva.
Liderul coercitiv – Are cel mai autoritar stil dintre toate. Le spune celorlalți ce trebuie să facă și trebuie respectat pentru acest lucru. Funcționează cel mai bine în perioade de criză și urgențe. Poate face ca atmosfera la locul de muncă să fie tensionată. Cel mai bine de evitat în majoritatea cazurilor.
Liderul democratic – Permite tuturor membrilor echipei să fie implicați în luarea deciziilor și să vină cu idei. Funcționează bine atunci când este necesară o abordare "think-tank".
Există și alte stiluri, în ciuda faptului că cele mai multe sunt derivate, sau o combinație a celor menționate mai sus. Toate își servesc scopul și fiecare în parte are un microcosmos de implicații și consecințe. Plus concluzii. Una dintre ele fiind aceea că succesul și conducerea nu sunt științe exacte, dar pot fi învățate.