Nu funcția te face lider. Liderul e ales de oameni
”Funcția te face manager, dar oamenii te aleg lider” – este concluzia lui Bill Campbell, coach-ul lui Steve Jobs, Larry Page și al altor oameni de afaceri din industria IT americană.
Distincția este foarte importantă, pentru că unii au impresia (greșită) că rolul înalt într-o organizație vine automat cu statutul de lider.
Desigur că există și excepții, iar unii manageri sunt și lideri buni. Dar nu e întotdeauna așa.
Prin urmare, este foarte important de ținut minte că, de fapt, oamenii sunt cei care își aleg liderul.
Cum NU este un lider bun
Unul dintre cele mai mari ”păcate” ale șefilor este micromanagementul. Sunt acei oameni care le spun altora cum să-și facă treaba și le impun modul lor de lucru și – de ce nu? – încearcă să le implementeze altora până și modul lor de gândire. Sunt frustrați de ideile inovatoare și de abordările altfel. În plus, laudă muncă altora doar atunci când rezultatele țintite sunt atinse (sau nici măcar atunci). Sunt temuți sau respectați, dar niciodată apreciați ori iubiți.
Anna Wintour, redactor-șef la revista Vogue, spune că nu crede în micromanagement: ”Este important să ai încredere în oamenii tăi și să le dai încredere în ei, pentru că nu ești nimic, NIMIC, fără o echipă bună. Este foarte, foarte important să te înconjori cu oameni în ale căror opinii ai încredere, care nu se tem să te contrazică, și trebuie să asculți.”
Dar de ce ajung unii șefi să facă micromanagement?
- Sunt numiți, nu aleși;
- Se simt inferiori în raport cu cunoștințele și aptitudinile altora;
- Le e teamă să facă greșeli;
- Reacționează în loc să acționeze;
- Pun presiune și aruncă vina doar pe ceilalți;
- Nu sunt relaxați, nu au umor.
Lista poate continua, dar acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte.
Leadershipul e un cadou – folosește-l înțelept!
Mi-a plăcut (și amuzat, în același timp) prezentarea lui Derek Sivers de la un TEDx despre cum să pornești o mișcare socială: “Dacă vă pasă cu adevărat de pornirea unei mișcări, aveți curajul să urmați și să arătați celorlalți cum să urmeze.”
Prin urmare, dacă ești ca “dansatorul singuratic”, nu uita să ii tratezi pe adepții tăi ca egali. Iar dacă găsești un “dansator singuratic” făcând ceva grozav, ai curajul să fii primul care ia atitudine și i se alătură.
Și că tot veni vorba de umor…
”Nu am încredere în cineva care nu râde” – spunea Maya Angelou (poetă, cântăreață, autoare de memorii și activistă pentru drepturile omului).
Nu poți controla toate aspectele vieții; nu îi poți controla pe toți. Adesea lucrurile iau o turnură neașteptată. Iar acest lucru face parte din frumusețea vieții.
Un lider trebuie să știe cum să se adapteze noilor vremuri și cum să gestioneze schimbările. Iar un strop de umor este de ajutor. Distanțează-te puțin de situație, acceptă noua realitate, relaxează-te, râzi și continuă să-ți faci treaba. Asta te face un lider bun. Asta te face uman. Asta te conectează la tine însuți și la ceilalți.
Cum recunoști un lider bun
David Brooks, autorul cărții The Second Mountain: The Quest for a Moral Life, spune că e de ajuns să pui o întrebare pentru a afla care este adevăratul lider într-o organizație: În cine au oamenii încredere pe-aici?
Un lider bun renunță la control și are încredere în echipa sa. Noi, la Revista CARIERE, am identificat ”Sfânta Treime” a leadershipului actual: smerenia, bunătatea și compasiunea. Caută-le la oamenii cu care lucrezi și însușește-ți-le singur/ă. Viața ta va fi mai împlinită. Și poate vei ajunge tu să fii liderul ales de oameni.
Nu funcția te face lider. Liderul e ales de oameni!