Matthew K. Cross: Leadershipul este știință și artă
Leadershipul se află în plină evoluție și transformare. În situații de schimbare profundă și rapidă suntem în căutare de repere, de surse de inspirație și, de ce nu, de formule magice…
Pentru că este bine și eficient ca această căutare să o facem împreună, Revista CARIERE a organizat conferința ”Leadership 4.0”, dedicată evoluției leadershipului în era digitală, cu provocările și beneficiile aferente.
În cadrul conferinței, formula magică a fost prezentată de Key Note Speaker-ul nostru, Matthew K. Cross, scriitor și strateg de talie mondială, fondator și CEO al Leadership Alliance – o firmă de consultanță personalizată care lucrează cu organizațiile Fortune 100 și cu alte instituţii de elită, cum ar fi Universitatea Stanford.
În cele ce urmează vă prezentăm o parte dintre gândurile pe care Matthew ni le-a împărtășit.
Printre principiile conducătoare ale lui Matthew Cross se numără cuvintele lui John F. Kennedy: „Leadershipul și învățarea își sunt reciproc indispensabile”, dar și cugetarea lui Eminescu: „În faptă, lumea-i visul sufletului nostru”, despre care Matthew spune că este foarte apropiat sufletului său.
Ce vă emoționează, ce vă entuziasmează, astăzi?
Astăzi mă entuziasmează ce m-a entuziasmat dintotdeauna, de când eram copil: să învăț, să rafinez și să împărtășesc principii și practici care să aducă performanță și fericire în viața și în munca noastră și să le facă să aibă sens. E o bucurie continuă să fii catalizatorul care îi ajută pe oameni să se trezească, să-și activeze și să se alinieze la propriul geniu. Mă uimește și mă bucură foarte mult să văd mereu puterea vastă pe care imaginația noastră o are în a proiecta și a atrage realitatea pe care ne-o dorim. Și, niciodată în ultimul rând, Natura (prin tot ce înseamnă ea, la toate nivelurile) îmi provoacă necontenit o emoție încântătoare, care mă inspiră fără încetare.
În cartea The Golden Ratio & Fibonacci Sequence (Proporția de aur și secvența Fibonacci) ați scris despre așa-numita proporție divină, tiparul Naturii pentru viață, creștere și succes. Această proporție de aur i-a fascinat pe Leonardo da Vinci, pe Einstein, pe Walt Disney – care au inclus-o în lucrările lor. I se aplică și leadershipului această proporție de aur?
Proporția de aur are aspecte multiple, inclusiv în cazul leadershipului. Să ne amintim că principiul proporției de aur aduce împreună două sau mai multe părți pentru a forma un întreg mai mare – definiția fundamentală a stării de sinergie, așa cum este reflectată în teoria pirtagoreică 1+1 =3. Proporția de aur (1.618:1, rotunjită la 1.62:1, 62:38 sau la aproximativ 60:40) susține nivelul maxim de integrare, armonie, eficiență, flux și putere.
Natura nu utilizează o proporție de 50:50 pentru supraviețuire, creștere și vigoare; în schimb, formula folosită de Natură pentru structura materiei și pentru mișcarea energiei în Univers este dinamica proporție de aur 62:38. Și cum toți ne tragem din Natură, ne putem alinia la puterea naturală a leadershipului Naturii, încorporând proporția sa preferată în viața noastră, inclusiv în exercițiul leadershipului.
Un exemplu pe cât de simplu, pe atât de profund este comunicarea: avem două urechi și o singură gură – așadar, proporția aferentă este 66:33. Prin raportare la proporția de aur, asta înseamnă că am fi mai eficienți dacă ne-am strădui să ne dedicăm ascultării / reflecției interioare 62% din timp și vorbirii / comunicării exterioare 38% din timp.
În procesul de auto-descoperire, de căutare a ceea ce dvs. numiți „geniul interior al fiecăruia”, cum rămâneți autentic, rezilient și cinstit cu dvs. înșivă?
Reamintindu-mi în fiecare zi de unde vin, unde mă aflu și încotro merg.
Când îmi amintesc de rădăcinile mele, mă străduiesc să-mi onorez strămoșii, pe cei din care ne tragem cu toții, inclusiv părinții și familia mea, și să fiu recunoscător pentru că mi-am depășit condiția modestă și începuturile dificile; când îmi amintesc unde mă aflu în prezent, apreciez darul neprețuit pe care îl reprezintă momentul prezent și potențialul său nelimitat; ca să-mi reamintesc încotro merg, afirm și vizualizez mereu cum îmi împărtășesc propriul geniu interior, cu scopul de a-i ajuta pe ceilalți să se reconecteze la propriul lor geniu interior și să-l împărtășească celorlalți.
În timp ce fac toate acestea, rămân smerit și cu adevărat ancorat în credința mea că cea mai bună modalitate de a-i ajuta pe ceilalți să-și scoată la suprafață geniul lor interior este să mă dedic acestui lucru eu însumi.
Cum se schimbă leadershipul în era digitală? Ce înseamnă să fii lider – acum și în viitor?
Era Digitală vine cu o serie de paradoxuri fascinante, cu impact direct asupra leadershipului. De exemplu, tehnologia crește viteza comunicării prin explozia aceasta de mesaje, e-mail-uri, prin social media etc., dar, în același timp, aceste canale încetinesc și compromit calitatea comunicării și percepția.
Astfel, unul dintre rolurile vitale ale leadershipului constă în indentificarea celor mai bune modalități de abordare a acestor paradoxuri pentru a le transforma în oportunități și beneficii. Trebuie să înțelegem că „leadership:forward” nu este o funcție, nu este un titlu și nici un set de reguli rigide. În schimb, este o mentalitate agilă, care se adaptează ușor și care este ancorată în principii previzibile, în învățare continuă și în înlăturarea decalajului dintre „a ști” și „a face”.
Arta „leadership:forward” este similară cu arta călătoriei în timp: liderul trebuie să-și imagineze, să viziteze și să proiecteze un viitor mai luminos și să aducă în prezent „Steaua Nordului” corespunzătoare acelui viitor pentru a-l împărtăși cu toți cei cu care interacționează, spre a-l consolida. În acest fel, călătoria către acest viitor luminos este mult mai eficientă și mai plină de satisfacții.
Care sunt abilitățile necesare pentru a supraviețui în noua economie?
Dedicația față de învățare și practică, alături de parametrii de performanță relevanți și indicativele de eficiență. Mare concentrare pe îmbunătățirea modului nostru de gândire și a sistemului de operare a creierului (B/O/S—Brain Operating System). Examinarea și înlăturarea paradigmelor vechi și mai puțin eficiente.
De asemenea, trebuie să investim timp pentru a învăța CUM să învățăm mai bine și mai repede, să învățăm să ne utilizăm creierul într-un mod mai afectiv. Trebuie să ne concentrăm pe învățare și pe aplicarea principiilor universale ale succesului (Universal Principles of Success – UPS), cum ar fi Calitatea, Sistemele, Influența, Ordine din Haos, Principiul Pareto, Proporția de Aur, Primii 15%, Inteligența Predictivă etc.
Care este secretul pentru a construi o cultură a învățării continue?
Începe cu tine. Învață tu însuți și fii un model de învățare continuă în tot ce faci. Aplică regula de aur a învățării continue: ÎNVAȚĂ-I PE CEILALȚI CE AI ÎNVĂȚAT TU – și încurajează-i și pe ei să învețe și să transmită mai departe ce au învățat. La fel de important este să înlături frica și să spargi silozurile, să ridici barierele care îi împiedică pe oameni să învețe, să colaboreze și să-și împărtășească cunoștințele în mod optim.
O cultură a fricii omoară creativitatea, inovarea, învățarea și colaborarea. Ultimele două reprezintă principiul fundamental din cartea System of Profound Knowledge | Sistemul Cunoașterii Profunde scrisă de Dr. W. Edwards Deming.
Care dintre lucrurile pe care le-ați învățat, de-a lungul vieții, este la fel de valoros și astăzi și continuă să vă inspire?
Am învățat că răspunsurile la toate întrebările sunt în interiorul nostru. Răspunsurile se află chiar în întrebări, ca niște semințe care de-abia așteaptă să încolțească și să crească. Am învățat că înțelepciunea, iubirea, divinul și bunătatea sunt în inima tuturor lucrurilor. Și am învățat că dispun de resurse solide de reziliență pentru a onora, a dezvolta și a reface tot ceea ce sunt menit să fiu.
Despre cum să ne păstrăm conștiința de sine și despre ce câștigă leadershipul prin smerenie, citiți în a doua parte a acestui interviu: Matthew K. Cross: Ce înseamnă succesul pentru liderul modern?