Women inside Intel România
Este și cazul diviziei de Software şi Servicii a companiei Intel, care a numit în fruntea Centrului de Cercetare și Dezvoltare Software (IRSDC) din București o femeie, pe Monica Ene-Pietroșanu. Echipa ei este formată din aproape 150 de ingineri software, dintre care 20% sunt femei. Cu o medie de vârstă de 29 de ani, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Software este unul dintre cele mai tinere ale Intel, în Europa.
La jumătatea lunii februarie, am întâlnit-o pe Monica la sediul Intel. Mi-a vorbit cu pasiune despre ce înseamnă pentru ea, ca femeie, să lucreze într-o companie tehnologică şi câte eforturi se depun în Intel pentru a le convinge pe femei să aleagă compania şi să rămână angajate aici. „Nevoia de diversitate de gen este cu atât mai mare cu cât vorbim despre un centru de cercetare-dezvoltare software. Aici avem nevoie de gândire creativă, out-of-the-box, pentru că inovaţia este esenţială. Femeile-inginer din centrul nostru vin cu abordări diferite, dinamica în echipă este alta, nivelul de empatie este crescut și există o preocupare mai mare pentru spiritul de echipă”, a descris Monica diferența pe care o creează femeile în echipele Centrului. Ele sunt prezente în cadrul Intel la toate nivelurile de management și în toate echipele, o dovadă în plus că nivelul de specializare nu mai are nicio legătură cu genul.
Vocea femeilor, o voce ascultată
În ultimii 10 ani, Intel a derulat numeroase iniţiative globale, pentru a le oferi femeilor angajate şanse să dezvolte o carieră solidă în interiorul companiei. The Women@Intel Network (WIN), reţeaua care le reuneşte pe angajatele Intel la nivel mondial, este cel mai mare grup intern din firmă. Din el fac parte şi Monica Ene- Pietroşanu şi colegele ei din Bucureşti. „Ca lider de echipă şi, în plus, femeie, am la dispoziţie o serie de unelte specifice, care îmi permit să mă dezvolt profesional şi să păstrez echilibrul între viaţa personală şi job. Anual, sunt implicată în proiecte de tipul Women’s Leadership Exchange, evenimente în care am acces la angajate senior şi alte colege femei, lideri de echipă. Ne întâlnim periodic pentru a face schimb de informaţii despre noi, în timp ce primim consiliere în carieră, pe teme precum promovare, crearea de reţele eficiente şi cum se obţine vizibilitatea la locul de muncă.”
În România, reuniunile WIN au loc în fiecare an, cu speakeri externi din domenii variate: de la femei-antreprenor de succes la coach-ii sau vorbitori motivaţionali. Luna martie este „luna femeii” în centrul software, iar pe data de 8, angajatele sunt invitate să decidă cum doresc să îşi petreacă ziua împreună. Anul acesta, au mers la teatru. Compania derulează momentan proiectul „Women Inside Intel Romania”, declinat extern atât prin relaţii publice clasice, cât şi pe reţele sociale. Intern, femeile au la dispoziţie mai multe portaluri dedicate, unde pot face schimb de idei, cere sfaturi, pune întrebări şi, mai ales, pot dezbate liber, fără constrângeri, temele care le preocupă. Aceste discuţii nu sunt moderate, fiindcă Intel încurajează exprimarea liberă a angajatelor.
Echilibrul între viaţă şi profesie
Monica Ene-Pietroşanu este un lider deschis, care susţine comunicarea şi colaborarea. Biroul său este situat, la fel ca toate celelalte, în zona open space. Astfel, oricine doreşte are acces oricând la country manager. Chiar şi privit cu coada ochiului, biroul ei îţi atrage atenţia, fiind încărcat cu fotografii de-ale băieţilor şi cu familia ei.
Deşi media de vârstă din Centrul software este sub 29 de ani, alături de Monica lucrează femei care sunt şi ele mame. Intel încurajează echilibrul viaţă – profesie şi acordă atenţie specială tinerelor mame. Există programe de reintegrare în muncă, după maternitate. Conceptul „new Intel”, de companie modernă, care se adaptează rapid la cerinţele pieţei, se regăseşte şi în modul în care angajatele care au devenit mame rămân conectate cu Intel. Există flexibilitatea rotaţiilor, întâlnirile nu se mai ţin nepărat în birou, ci sunt înlocuite cu conferinţele pe telefon, aspecte care le oferă angajatelor posibilitatea de a lucra de oriunde doresc. Grija pentru angajatele cu copii din Intel este recunoscută mondial. Compania se situează anual în topul companiilor recomandate mamelor, realizat de workingmother.com.
Leadership la feminin
Ce provocări a avut și are Monica din postura de lider, într-o companie tehnologică? Ar fi preconcepțiile legate de gen. În cazul său, spune că a fost vorba despre şansă. Șansa de a avea manageri care au încurajat-o și au ajutat-o să treacă peste unele limite pe care uneori ți le impui singur. Ceea ce încurajează și în Centrul software. „Cred că e important să îți propui să ai o echipă diversă. Și aici managerii de echipă au un rol extraordinar de important. Am insistat pe educarea și dezvoltarea echipei de management în această direcție. În a le deschide orizontul și a-i influența să vadă valoarea unei echipe diverse care este mai creativă, mai echilibrată și poate să aducă și mai multe beneficii business-ului”, declară Monica. Din perspectiva team leaderului, Monica Ene-Pietroșanu spune că o altă provocare este legată de managementul unor generații diverse și recunoaște că solicită constant statistici legate de media de vârstă în companie și încearcă să își înțeleagă cât mai bine colegii. Se consideră însă norocoasă că are în jurul său tineri foarte creativi, optimişti şi activi.
Intel este una dintre cele mai bune companii pentru care să lucrezi, ca femeie. Preocuparea pentru statutul angajatelor se afla în ADN-ul corporaţiei de mulţi ani, iar succesul implementării programelor dedicate femeilor este definitoriu pentru a confirma Intel ca „great place to work”: o companie tehnologică în care toţi angajaţii au şanse egale şi contribuie în aceeaşi măsură, cu pasiune, la schimbarea vieţilor a miliarde de locuitori ai planetei.
Cine este Country Managerul centrului Intel de Cercetare şi Dezvoltare Sofware din România?
Monica Ene- Pietroşanu este absolventă a Facultăţii de Calculatoare şi a Facultăţii de Matematică, doctor în Criptografie, deţinătoare a câtorva patente în această zonă. Şi-a început cariera ca asistent universitar, apoi şi-a construit o carieră solidă în domeniul software. A locuit o perioadă în Statele Unite ale Americii; ulterior, s-a reîntors în România, iar din 2011 conduce Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Software Intel din Bucureşti.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici