Un suflu nou pentru dezvoltările imobiliare
Odată ajuns în România, a constatat că țara avea un mare potențial de creștere, un loc în care era de așteptat să se întâmple multe în anii ce urmau. Fiind tot o țară latină, cu numeroase similitudini cu Spania, Tomás s-a gândit că o să-i fie relativ ușor să se adapteze.
A învățat să vorbească bine românește. La început, a fost ajutat de un traducător, dar când Tomás a început să meargă pe șantierele Gea 21, omul n-a fost dispus să intre în noroi. Cum muncitorii nu prea vorbeau engleza, ca să poată să comunice cu ei, Tomás s-a văzut nevoit să învețe limba română.
Pentru cei care iubesc sportul, merită menționat că, până la 16 ani, Tomás jucase intens fotbal la echipa de juniori a clubului Real Madrid, unde mii de copii din toată lumea încearcă să joace. A renunțat în momentul în care a fost nevoit să aleagă între o carieră în fotbal şi educaţia universitară. „Nu eram Cristiano Ronaldo. Mi s-a părut riscant să renunț la studii și să pariez totul pe sport. Din cauza asta m-am apucat de rugby, care este un sport de amatori în Spania, îți permite să studiezi sau să lucrezi în paralel.” A dat fotbalul pe rugby și a jucat într-o echipă din Liga 2 din Spania și, în paralel, la mai multe echipe universitare. Își amintește și acum experiența intensă trăită atunci: „Aveam trei-patru antrenamente pe săptămână și câte două-trei meciuri. Am câștigat Campionatul Spaniei și Campionatul Universității Île de France.” A renunțat la rugby de când a venit în România, când volumul de muncă nu i-a mai permis să practice. Tomás îmi atrage atenția însă că e impropriu să vorbim despre cariera sa sportivă, cât timp el n-a jucat la profesioniști.
De altfel, de aproximativ opt ani și jumătate de când a venit în România, s-a concentrat pe latura profesională, în domeniul său de interes – dezvoltarea imobiliară și construcțiile –, activitate nu lipsită de provocări. „La Gea am trecut printr-o situație foarte complicată, dar și foarte frumoasă, din punct de vedere profesional. Când a venit criza, am pierdut finanțarea bancară pentru proiectul Laguna Residence și a trebui să restructurăm totul: am împărțit proiectul în două etape, am renegociat cu aproximativ 100 de clienți termenul de predare și prețul și am obținut un credit bancar la sfârșitul lui 2010, în perioada cea mai grea din criză. Practic, am reușit să facem proiectul fezabil din nou (în perioada mea proiectul nu s-a oprit!). Din păcate, la câteva luni după ce am plecat s-au oprit finanțarea și, implicit, proiectul.”
Apoi, în calitatea sa de Director operațional al Țiriac Imobiliare, a învățat că în viața asta orice este posibil dacă se dorește. Lucrurile nu ies datorită banilor, ci datorită tenacității. Și a mai învățat că lucrurile bine făcute sunt întotdeauna apreciate. „Nivelul de exigență era mare la Țiriac Imobiliare, și asta s-a văzut în rezultate.”
De la zero
Încă din perioada în care era manager al Gea 21 se gândea că la un moment dat și-ar dori să aibă un business al său. „Eu întotdeauna am lucrat multe ore și mă gândeam că, dacă aș dedica toate acele ore unui business propriu, ar trebui să reușesc. Ulterior, în grupul Țiriac m-am contagiat un pic de spiritul antreprenorial și am constatat că sunt capabil de a porni businessuri noi de la zero. Este greu, dar cu muncă susţinută se reușește. Și acum am simțit că piața rezidențială își revine și m-am hotărât în sfârșit.”
Cum se automotivează proaspătul antreprenor?
„Motivația personală a fost acolo, întotdeauna. Întotdeauna am vrut să fac ceva care să poarte semnătura mea şi să rămână. Dar acum mi-am dat seama că e momentul – ori încerc acum, ori poate nu mai am când. Acum am găsit partenerii potriviți și posibilitatea de a crea o echipă foarte puternică. Nu puteam să ratez această oportunitate.”
Care este sfatul lui Tomás Manjón pentru investitorii care, asemenea lui, ar vrea să înceapă un business în domeniul construcțiilor imobiliare în România? Să nu aplice logica din alte țări și să studieze foarte bine piața locală înainte de a lua decizii. „Marea majoritate a greșelilor pe care le-am văzut în domeniul imobiliar au fost făcute din cauza unor decizii luate fără să se țină cont de clienți. Orice dezvoltare imobiliară este construită pentru a fi vândută sau închiriată. Prin urmare, trebuie înțeles foarte bine ce își dorește clientul final.”
Proaspătul Managing Partner al companiei Mantor, Tomás Manjón, se uită la cei trei copii ai săi și își dă seama că nu are încotro decât să fie pregătit (mental, și nu numai) să înceapă în forță odată cu redeschiderea sezonului de business de după vacanță. Deși nu e superstițios, nu vrea să îmi dezvăluie detaliile niciunei tranzacții ale lunii septembrie până când hârtiile nu sunt semnate. „Cum se zice la noi, nu vreau să vând pielea ursului înainte de a-l fi vânat.”