Un singur lucru – succes prin strategie şi stare de bine
Toate cele de mai sus reprezintă lucruri care mă preocupă de ani de zile și pe care le-am discutat adesea cu managerii cu care lucrez. De aceea, întâlnirea mea recentă cu cartea Un singur lucru – Adevărul neașteptat de simplu de la baza oricărei reușite, scrisă de Gary Keller și Jay Papasan, a fost una interesantă, de validare a unor convingeri pe care le am și în același timp, de clarificare a unor metode utile de lucru.
Demontând șase minciuni care blochează succesul, autorii le arată cititorilor calea cea mai simplă către productivitate și îi învață să-și descătușeze potențialul lăuntric pentru a obține rezultate excepționale.
Autorii argumentează de ce nu este totul la fel de important, de ce este neproductiv multitaskingul și arată cum se poate scurta calea spre rezultatele excepționale. Ei recomandă înlocuirea celebrelor „To do lists” cu metoda „Un SINGUR lucru”, anume cel indispensabil, către care să se îndrepte toată atenția. Ei arată că disciplina nu e necesară în orice activitate, nu e important ca totul să fie perfect, în schimb este necesar să fie aleasă activitatea corectă, care să fie desfășurată cu suficientă disciplină. Cititorii sunt încurajați să nu se mai teamă că marile succese aduc stres sau că le afectează viața personală și sănătatea, ci să dea frâu liber visurilor mărețe, singurele care pot conduce la rezultate excepționale. Visurile mărețe par la început imposibil de atins, dar pot fi îndeplinite prin acțiuni curajoase și dezvoltarea continuă a competențelor. De asemenea, cititorii sunt învățați CUM să prioritizeze și să aleagă acel SINGUR lucru indispensabil, care-i conduce spre succes și cum să-și concentreze atenția suficient timp, pentru a-l face bine.
Legat de viața echilibrată, m-am bucurat să găsesc în carte idei pe care le susțin de mult și care stau la baza noilor programe de dezvoltare pe care le organizăm, sub sloganul „Antrenăm starea de bine”, în compania de training pe care o conduc. Autorii mi-au întărit convingerea că „viața echilibrată” e un concept teoretic, imposibil de realizat. Alternativa corectă la a face de toate câte puțin din dorința de echilibru este de a fi foarte productivi, ceea ce e posibil prin gândire strategică, dând întâietate celor mai importante lucruri și lăsându-le pe celelalte pe mai târziu și prin hrănirea corectă și permanentă a energiei printr-o viață fizică, spirituală, emoțională și mentală sănătoasă.
Este o carte utilă pentru manageri, antreprenori, părinți, tineri la început de drum, cupluri și, în general, pentru oricine nu și-a găsit încă împlinirea personală. Este o carte ușor de citit, de reținut și de urmat. O recomand cu mare căldură.