Tudor Giurgiu: Cauta-i pe acei oameni care sa creada in pariul tau
„Cine spune ca nu a avut mentori, minte putin”, crede invitatul conferintei GOmentorship, Tudor Giurgiu. „Rolul mentorilor nu este de a te ajuta sa fii mai bun tehnic sau profesional, pentru ca talentul nu ti-l poate da nimeni. Il ai sau nu il ai. Si e greu de cuantificat talentul. Rolul lor este sa te faca sa te gandesti, sa trezeaca in tine intrebari. In momentul in care lucrezi cu Lucian Pintilie, unul dintre cei doi mentori ai mei, se produce un transfer de lucruri care raman peste ani:
- orice incercare de a alege calea cea mai usoara pentru rezolvarea unei probleme este un pas sigur catre catastrofa;
- sa te lupti ca un bou, sa nu cedezi”.
Iar ceea ce te rodeaza este experienta aflata cat mai aproape de realitate. „Cred in experienta concreta, anumite lucruri nu pot fi invatate din carti.”
De multe ori, i s-a intamplat sa auda de la ceilalti ca o idee pe care o are este imposibil de realizat, „insa eu cred ca e imposibil sa nu gasesti oameni care sa nu creada in pariul tau”. De altfel, pe cand lucra la Atomic tv, sefa lui, o englezoaica, i-a demonstrat ca citise foarte bine poporul roman: „Aveti obsesia nerecunoasterii meritelor. Si mai aveti ceva – pe nu se poate in orice.”
„Oamenii acorda foarte putin exercitiului cu propria persoana. E foarte important sa ne uitam spre noi inainte de a da vina pe ceilalti…”
La anul, TIFF face 10 ani, un festival pe care fondatorul si directorul Giurgiu a preferat sa il creasca incet: „Daca vrei sa gasesti calea scurta, proiectul nu va iesi OK. Cele doua saptamani de festival sunt momentele din an in care ma incarc pozitiv si ma tine in aceasta tara”. In plan de viitor, pentru regizorul lungmetrajului „Legaturi bolnavicioase” urmeaza si o comedie, pentru ca „oamenii trebuie sa si rada. Faci un film cand simti ca ai ceva de spus, nu e o norma. Iar eu acum asta simt!”.
Despre „sefia” TVR si stenogramele lui Vantu
Fostul director al TVR, spune ca are sa-si reproseze chestiuni legate de manangement din acea perioada, insa „este un sistem subteran in care securitatea este inca prezenta. Exista structuri care prefera sa nu schimbe lucrurile. Am preferat sa ies din acest sistem pentru ca nu mi-am asumat riscul de a fi lovit in campanii, cum se intampla acum cu altii. Presa are capacitatea sa manipuleze un popor intreg. Si asta nu se intampla doar la noi, ci peste tot in lume. Intr-un film pe care il voi face e un personaj care are impresia ca a ajuns cine a ajuns de unul singur, dar i se arata ca nu este asa. Probabil ca Romania va avea o sansa cand va fi condusa de persoane nascute dupa '90”.
Dati liber impulsului!
Tudor Giurgiu a jonglat destul de mult in alegerea unei profesii. Cand era mic, isi dorea sa devina comentator sportiv, insa la un moment dat a devenit interesanta si Medicina. Insa, in decembrie '89, i-a venit ideea sa-si incerce norocul la Regie, veste care i-a debusolat pe toti ceilalti. „Cu riscul de a gresi sau a pierde niste ani, alegeti sa faceti ceea ce va place!” Sansa sa a fost sa nu primeasca 50 de sutimi la examenele pentru Medicina. I-au oferit cale libera spre Regie.
Carte de vizita
Tudor Giurgiu este regizor si fondator al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Dupa absolvirea facultatii de film, a inceput sa lucreze ca asistent de regie pentru Lucian Pintilie si Radu Mihaileanu. In 2002, scurtmetrajul sau, Popcorn Story, a fost selectat la Berlinale, insa consacrarea i-a adus-o lungmetrajul Legaturi bolnavicioase, cu care a obtinut mai multe premii internationale. In 2008, a regizat pentru HBO documentarul Nunti, muzici si casete video. A fost co-producator al filmului Katalin Varga, premiat cu Ursul de Argint in 2009. In perioada 2005-2007 a fost Director General la TVR.
Despre proiect
GOmentorship isi doreste ca, pe termen lung, sa contribuie la transformarea sistemului educational romanesc, in sensul integrarii metodelor non-formale si informale de educatie. Proiectul incearca sa suplineasca o suferinta acuta a sistemului de educatie: lipsa de corelare intre nevoile de resurse umane din economie si specializarile scolare din sistemul clasic de invatamant. GOmentorship face parte din planul Asociatiei ORICUM de dezvoltare durabila a sectorului industriilor creative, plan ce include mai multe proiecte: ShortsUP, Promovarea Antreprenoriatului in Industrii Creative, One World Film Clubs.