Tu cum îţi încarci BATERIILE?
Elena Marineci, Product Mastermind la Life after Work (care poate fi tradus prin Manager de programe sau Managing Partner) spune că „la fel este şi în cazul oamenilor – avem nevoie de momente de reflecţie în care să ne uităm la propria viaţă şi să vedem ce gânduri, senzaţii şi emoţii ne provoacă. Dacă ne dăm seama că, privind la propria existenţă, ne simţim mai degrabă copleşiţi, obosiţi, sau neîmpliniţi, atunci e un semn clar că ar fi bine să schimbăm ceva“.
Sunt companii care nu se dau deloc înapoi când vine vorba despre dezvoltarea personală a angajaţilor lor. Aceste companii vor ca aceia care lucrează în cadrul lor să aibă o viaţă echilibrată astfel încât să fie mai eficienţi. Fiecare individ este diferit şi are un context de viaţă aparte. Pentru ca acest punct de susţinere să funcţioneze, este nevoie că angajaţii să fie provocaţi să îşi găsească propriile iniţiative de work-life balance.
Cătălina Marinescu HR Business Partner la Zentiva afirmă că măsurile luate de compania sa au fost menite să-i ajute pe angajaţi să îşi menţină echilibrul şi motivarea, şi e de părere că tipul culturii organizaţionale este destul de important atunci când discutăm despre echilibru, motivare şi productivitate, iar cultura este dată de oamenii care lucrează în companie.
Zentiva pregăteşte pentru acest sfârşit de an un program pentru angajaţi care se numeşte TalentorIA, menit să descopere talentele artistice ascunse ale colegilor şi să le hrănească visele pe care încă nu le-au materializat. Asumându-şi acest lucru ca obiectiv, departamentul de resurse umane a înscris compania Zentiva la concursul organizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi chiar a câştigat, în luna februarie, premiul „Sprijinul angajaţilor şi angajatelor pentru relaxare în natură“ pentru programul « Vila », în cadrul Galei Work Life Balance Award. „Compania noastră a continuat acest proiect cu o cercetare – aplicată specialiştilor şi managerilor – finanţată tot din acest program european şi care şi-a dorit să investigheze nevoile de programe şi măsuri pe care să le implementăm în acest an. În prezent, angajaţii pot merge la o sală de sport care se află în compania noastră, la bibliotecă sau la o vilă de la munte. Alteori mergem împreună la spectacole de teatru şi ultima vizită a fost la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde vom merge şi în această lună“ spune Cătălina Marinescu.
Climatul organizaţional, comunicarea, în fine cultura, setează echilibrul şi generează energia. Oamenii îşi petrec mai mult timp la muncă decât acasă şi tocmai de aceea este important să comunice şi să asculte activ, să împărtăşească principii şi valori similare.
De la Alice Trifan, Payroll & Human Resources Partner Fin Expert Consulting, aflăm că există un dicton după care compania sa se ghidează: „Minte sănătoasă în trup sănătos“. „Sunt importante diminuarea nivelui de stres, scăderea absenteismului medical şi disciplinar, îmbunătăţirea stării de sănătate, calitatea crescută a muncii. Dar şi motivarea personală, creşterea creativităţii, implicarea ridicată, starea personală bună.“
De câte ori nu aţi întâlnit acest schimb de replici: „Când ai nevoie de interviu?” „Acum. De fapt, cel mai bine, ieri.“ Câte deadline-uri pe care le punem noi sau pe care ni le impun alţii nu sună aşa? De câte ori nu ne consultăm agenda ca să facem un lucru sau altul, inclusiv să ne mângâiem propriii copii? De cele mai multe ori constatăm că tot ceea ce facem devine însă automatism. Alice Trifan afirmă că ariile importante din viaţa cuiva sunt familia şi profesia, iar ca să ne menţinem acest echilibru trebuie să avem o atitudine pozitivă, să avem încredere zilnic în noi şi să facem sport.
De aceea Fin Expert a luat în calcul dezvoltarea personală, promovările, recunoaşterea şi recompensele: „Energia vine din motivaţie. Este important să faci ceea ce-ţi place şi să ai încredere în tine că vei reuşi în ceea ce ţi-ai propus atât profesional, cât şi personal“, explică Trifan.
Elena Marineci, Product Mastermind la Life after Work, spune că sub umbrela mai mare cu numele de „Bring Life back at Work“ au dezvoltat o serie de programe dedicate mediului corporate, altfel spus: traininguri, team buildinguri şi alte evenimente pentru companii. Acestea sunt concepute în funcţie de nevoile clinenţilor. „Compania poate ajuta doar în măsura în care angajaţii îşi doresc asta. Din acest motiv e recomandabil ca orice iniţiativă pornită de organizaţie să plece de la un dialog activ cu angajaţii. Este important să ştii ce fel de viaţă au aceştia, cum arată viaţa lor de familie (dacă au copii, câţi dintre ei sunt părinţi singuri), ce hobby-uri au“, afirmă Marineci.
Energia celor care concep programele WLB este necesar să poată fi investită în soluţii cât mai bine ţintite. Pentru că nu poate fi vorba despre o abordare de tipul panaceu – o soluţie care să le rezolve pe toate. Iniţiativele de tip work-life balance trebuie să fie cât mai potrivite pe bioritmul oamenilor cărora se adresează.