Tu ce asculți în timp ce lucrezi? 2 aplicații pentru a-ți crește productivitatea
Îmi aduc aminte că în timpul facultății, îmi plăcea să studiez pentru teste și examene, ascultând muzică la radio. De multe ori însă, diversitatea melodiilor îmi distrăgea atenția. Am trecut, așadar, de la ascultarea mai degrabă aleatorie a unor piese (în funcție de preferințele postului de radio), la playlist-uri pe Youtube cu melodiile care îmi asigurau concentrarea. Aveam playlist-uri care de îndată ce le porneam, nu doar că îmi aduceau aminte de sesiunile de lucru anterioare cu productivitate ridicată, dar și îmi dădeau instant un plus de energie pentru realizarea unei sarcini similare. Nu făceam diferențierea între muzică pentru relaxare și muzică pentru concentrare și uneori ajungeam la o piesă ce îmi distrăgea atenția.
Cu timpul m-am gândit din ce în ce mai mult la cum îmi este influențată productivitatea de ceea ce ascultam. Fiecare sesiune de lucru în care asculți ceva care îți crește energia și concentrarea ar trebui analizată, astfel încât să identifici ce ți se potrivește.
Cheia nu este să asculți ceva pentru relaxare, ci mai degrabă pentru creșterea concentrării. De ce nu am zis “ce muzică asculți “ în titlul acestui articol? Fiindcă vom vedea în cele ce urmează că nu este necesar să asculți doar muzică pentru a-ți crește productivitatea.
De-a lungul timpului, o serie de studii au analizat impactul muzicii asupra productivității. Astfel, într-un studiu din 1972, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au realizat o serie de experimente, concluzionând că muzica conduce la creșterea eficienței în special pentru sarcinile repetitive. Totodată, un alt studiu din 2015, concluzionează că sunetele naturale precum valurile de la plajă, sunete din pădure pot conduce la creșterea concentrării și eficienței.
Îți prezint două aplicații care te vor ajuta să fii mai concentrat în realizarea sarcinilor tale. Le-am folosit pe ambele (succesiv) la scrierea acestui articol.
1. Noisli – este o aplicație ce conține 16 sunete ambientale, precum zgomotul pădurii, valurile de pe o plajă, ploaie sau sunetele dintr-o cafenea. În funcție de preferințele tale, vei putea să evadezi de la zgomotul biroului, de ce nu undeva pe o plajă izolată. Exact ca în studiul prezentat anterior, sunetele ambientale îți vor asigura concentrarea și limitarea distragerii atenției de sunetele din biroul tău.
2. Focus @ will – este o aplicație ce cuprinde peste 50 de canale de tipuri de muzică special dezvoltată cu sprijinul cercetătorilor în neuroștiință pentru creșterea concentrării. Studiile realizate de divizia de cercetare a companiei, realizate pe cei mai activii 22.000 de utilizatori, arată că aplicația contribuie la creșterea concentrării între 200-400%, în timp ce productivitatea cu peste 75%.
Dincolo de “zgomotul” zilnic al sarcinilor de realizat, trebuie să faci o diferențiere între ceea ce asculți pentru relaxare sau atunci când ești cu prietenii, și ceea ce asculți pentru a avea o concentrare mai ridicată pe sarcinile tale. Știința face acest lucru prin rezultatele obținute, iar rezultatele sunt o serie de aplicații care să te ajute.
Tu ce asculți când lucrezi?
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.