Trei metode de motivare a sportivilor
Vineri seara, echipa masculină de sabie a României a cucerit medaliile de argint la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce a fost învinsă de Coreea de Sud cu scorul categoric de 45-26. Tot la Londra, echipa de polo a României a pierdut al treilea joc consecutiv, după ce a fost învinsă de Muntenegru, scor 8-12. La gimnastică, România a câștigat medalia de bronz în proba pe echipe, însă, spun ziarele, a dezamagit în concursul la individual compus, unde numai Sandra Izbașa a terminat proba pe locul 5. Băieții de la sabie au fost foarte aproape să fie cei mai buni, însă în finală parcă n-au dat tot ce puteau. Parcă aveau trac și săbiile grele. Echipa de polo a pierdut toate meciurile, dar la scor foarte strans și, sinceri să fim, a jucat cu cei mai buni de pe planetă, ungurii și americanii. Au fost buni până la un punc, ba parcă mai buni uneori, dar ceva i-a făcut să cedeze. Sunt absolut convins că există studii despre psihologia sportivilor și se vor mai face în continuare. Performanța e un cumul de muncă, talent, condiții și, poate cel mai misterios element, metoda secretă de stăpânire a tracului. Metoda secretă de a evita tracul cu ajutorul motivației. Dacă nu credeți că o persoană o poate motiva pe alta, atunci poate credeți că îi poate crea un mediu în care să apară automotivarea, se arată într-un articol apărut în championshipcoachesnetwork.com. Există trei strategii importante de motivare: frica, stimulentele și/sau scopul. Primele două funcționează numai pe termen scurt, iar ultima, care dă un înțeles acțiunii, funcționează pe termen lung.
1. Motivația prin teamă
Inducerea fricii poate fi făcută ușor și îi poate motiva pe oameni pe termen scurt. Dar în timp, frica generează resentimente și loialitate scăzută. Sportivul care este motivat prin frică nu încearcă să ajungă undeva, ci mai degrabă evită ceva, cum ar fi pierderea unei poziții sau o greșeală. Sportivul se concentrează mai mult pe ce nu trebuie să facă decât pe ce trebuie să facă.
2.Motivația prin recompense
Și recompensele pot fi motivante pe termen scurt. Recompensele de orice gen: trofee, bani, titularizare etc. Însă stimulentele de acest gen trebuie crescute permanent, pentru că altfel tind să-și atenueze valoare în ochii sportivului.
3. Motivarea prin scop
Dezvoltarea unui puternic sentiment de scop este cea mai eficientă metodă de a motiva pe termen lung. Furnizare unui scop și sens înseamă crearea unui mediu care să conducă la dezvoltarea personală și încurajarea sportivilor de a se automotiva și de a-și inspira colegii. În acest stadiu sportivii sunt conștienți de rolul lor, sunt conștienți de motivul pentru care vin la antrenament, sunt conștienți de locul lor în echipă. Antrenorii trebuie să depună mai multă efort pe perioade mai lungi de timp pentru a atinge acest mediu de lucru, dar numai așa pot ajunge la o motivare pe termen lung, pe care și-o doresc atât de mult.