„Trebuie să reînvățăm să ne bucurăm mai des, inclusiv în business“
Laurențiu Lazăr, Managing Partner, Colliers International România, a încercat antreprenoriatul, a lucrat zece ani în telecom și apoi a virat către real estate.
Laurențiu Lazăr, Managing Partner, Colliers International România, și-a început cariera puțin diferit față de mulți dintre noi. În timp ce era student la Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrare a Afacerilor (Studii Economice în Limbi Străine, cum se numea atunci), el nu și-a căutat un job, ca majoritatea, ci a devenit antreprenor. Asta se întâmpla în 1994.
Timp de un an și jumătate, în timpul vacanțelor, a fondat Romanian American Painting Company, împreună cu Andrew Hart, un profesor de la facultate, și cu Bogdan Georgescu, care mai târziu a devenit Managing Partner al Colliers. Compania lor se ocupa cu renovarea de apartamente, cu concentrare pe zona centrală a Bucureștiului (Dorobanți, Primăverii etc.). Așa au ajuns aceștia să renoveze chiar sediul USAID (The United States Agency for International Development).
„Eram doar studenți în companie, iar profesorul ne-a ajutat să importăm materialele, să ne stabilim obiective, să ne promovăm, să gestionăm partea operațională – de la înființarea firmei la producerea flyerelor pe care le puneam în cutiile poștale. Atunci am înțeles prima oară ceva ce mă preocupă și în ziua de azi: cât de importantă este combinația dintre alegerea corectă a clienți lor și distracția la locul de muncă“, spune Laurențiu Lazăr.
Din telecom în real estate
După experiența antreprenoriatului, s-a angajat în domeniul telecom, unde a lucrat timp de 10 ani, la Vodafone (ex-Connex). În această perioadă a avut șapte funcții, atât în Customer Operations, cât și în Marketing. Bogdan Georgescu, fostul lui partener din studenție, a fost cel care l-a atras în real estate și, implicit, la Colliers. „Mi-a plăcut ideea de a lucra într-o companie mai mică, în care lucrurile depind mai mult de tine și de ceea ce faci. Deciziile se iau mai rapid, echipele locale au o independență mai mare, iar Colliers a avut dintotdeauna spiritul intraprenorial, dublat de o atmosferă de familie“, explică Laurențiu.
Astfel, în 2007 – un an foarte bun pentru piața imobiliară – el s-a angajat în cadrul Colliers. Primul job în această companie a fost de evaluator, fiind cel mai apropiat de ceea ce îi plăcuse să facă și în Vodafone. Apoi a preluat conducerea întregului departament, ca Head of Valuation Services, iar mai târziu a preluat și coordonarea departamentului Investment Services. Ulterior a devenit Senior Partner, iar din 2018 a preluat funcția de Managing Partner.
Dacă plecarea din telecom a fost o provocare, pentru că a trecut din zona de future leader în middle management, la fel au fost și anii 2009-2010, când au avut loc schimbări radicale pe piața imobiliară. „O altă provocare este cea pe care am început-o în urmă cu un an, când am preluat conducerea Colliers International România, având o echipă de peste 80 de colegi. Poate cea mai mare provocare este fiica mea, Thea, care în iunie va împlini 10 ani. Ambele sunt despre a forma caractere. Deși am avut doar două joburi, am avut parte de mulți manageri, iar acum, din rolul de Managing Partner la Colliers International România, am ocazia să fac lucrurile la modul ideal, așa cum mi-aș fi dorit să le facă și șefii mei de-a lungul timpului. Pe scurt, lead by example“, adaugă el.
Apropierea umană este esențială
Ce presupune rolul pe care îl are acum în companie? Spune despre poziția de Managing Partner ca fiind una „cu două pălării“, având ca punct comun atitudinea etică încontinuu cultivată. Din perspectivă umană, este vorba despre consolidarea echipei, retenția oamenilor, facilitarea legăturilor dintre departamente și cultivarea spiritului de învingător, simultan cu crearea unei atmosfere plăcute, astfel încât fiecare să se simtă bine alături de colegi și să vină cu drag de muncă la birou. Din perspectiva financiară, are ca obiectiv creșterea businessului și a profitabilității cu cel puțin 50% în primii trei ani. Colliers International România are o echipă de peste 80 de persoane.
Echipa cu care lucrează Laurențiu este formată din directorii de departamente, majoritatea făcând parte din board-ul Colliers. Sunt angajați care au peste 10 ani în Colliers, completați de cei veniți acum doi-trei ani, dar cu experiență solidă în afara companiei. „Suntem mai mult decât colegi, mergem împreună în vacanțe și suntem alături unii de alții atât în momentele fericite, cât și în cele de cumpănă. Pun mare accent pe apropierea umană, cred că uneori se pierde în realitatea cotidiană și de aceea trebuie alimentată în permanență“, spune Laurențiu.
• ”Cred că un manager de top este o persoană care reușește să formeze oameni, să îmbine exigența și businessul cu atmosfera „fun & family“. Un manager de top reușește să fie și șef și prieten. Este un model pentru echipă, își iubește oamenii și chiar îi pasă de ei. Nu cred că ești manager peste un business, ci ești manager pentru oamenii care fac acel business. Work hard, play hard. Îl admir mult pe Barack Obama. Este carismatic, știe întotdeauna despre ce vorbește și are un ideal asumat public.
• Pentru a echilibra viața profesională cu cea personală, merg des la Ciolpani. Este satul unde au trăit bunicii mei, la aproximativ 25 de km de București. Este un loc de care mă simt legat sufletește, cu multe amintiri. Bunicii mei au avut o viață grea, bunicul a fost veteran de război, însă niciodată nu am auzit de la ei un cuvânt de dojană. Mi-am petrecut multe vacanțe la Ciolpani, iar acum, când merg acolo, este ca o întoarcere în timp. Mulți dintre vecini nu mai sunt, dar anumite elemente au rămas: lacul, anumiți copaci. E un loc care mă încarcă.
• De asemenea, weekendurile sunt exclusiv pentru familie. Ieșim cu bicicletele, mergem la film, la părinții mei sau ai Iuliei, ori plecăm în excursie în afara Bucureștiului. Acum, că a crescut Thea, facem parte din diferite grupuri cu părinții prietenilor ei, fie prieteni mai vechi, din copilărie, fie prieteni noi, de la școală. Una dintre marile noastre plăceri ca familie este să mâncăm înghețată. Mergem des, am descoperit un loc unde este de departe cea mai bună înghețată din București, iar trei din patru anotimpuri suntem clienți fideli acolo.
• Ce mă relaxează cel mai mult este să tund gazonul, plimbându-mă desculț pe iarbă. Îmi ia cam două ore. A simți iarba și pământul direct cu picioarele goale este una dintre plăcerile care mi-au rămas din copilărie. Când merg la munte, spre exemplu, dorm uneori sub cerul liber. Alte lucruri care îmi încarcă bateriile pot fi un răsărit sau un apus de soare, un peisaj deosebit sau o narghilea bună, de preferat cu aromă de mere.
• Ce mă motivează sunt prietenii și colegii, care mă încarcă pozitiv și de la care pot afla lucruri noi. Un punct de sprijin important este mama, care a fost dintotdeauna suporterul meu numărul 1, m-a încurajat mereu și de la ea am învățat să te bucuri chiar dacă uneori ți se pare că ai puțin. Bucuria este o stare contagioasă, cred că trebuie să reînvățăm să ne bucurăm mai des, inclusiv în business.”
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!