Tinerii plecati la studii se intalnesc online
Cei peste 200 de tineri care beneficiaza de sustinerea fundatiei vor avea la dispozitie informatiile necesare pentru crearea unei comunitati care sa contribuie atat la imbunatatirea sistemului educational cat si la dezvoltarea mediului profesional din Romania.
In Comunitatea Orizonturi Deschise se gasesc fotografiile si biografiile bursierilor cu rezultate academice deosebite care urmeaza sau au absolvit studii post-universitare in domenii precum: Stiinte Socio-Umane, Stiinte Economice, Inginerie, Stiinte Exacte si IT, Medicina, Biologie si Stiintele Mediului, Arhitectura, Design si Arte Plastice precum si alte specializari in cadrul unor universitati precum Harvard, Cambridge, University College London, Oxford sau Imperial College London.
Prin prezentarea profilurilor bursierilor Orizonturi Deschise in spatiul online se doreste incurajarea dialogului si a colaborarii pentru realizarea de proiecte in beneficiul societatii romanesti. In acelasi timp, prin sustinerea unei interactiuni constante cu asociatiile profesionale si departamentele de Resurse Umane ale celor mai apreciate companii din mediul privat se urmareste asimilarea tuturor absolventilor programului Orizonturi Deschise pe piata muncii din Romania.
“In pofida esecului altor programe guvernamentale care nu au reusit sa integreze astfel de tineri valorosi pe piata muncii, comunitatea Orizonturi Deschise demonstreaza ca exista oportunitati reale de afirmare profesionala in Romania pentru acesti tineri. Pe termen mediu si lung ei aduc un plus de valoare si performanta societatii romanesti. Constatam cu bucurie ca aproximativ 90% dintre bursierii care s-au intors in tara si-au gasit locuri de munca in cadrul unor companii renumite din mediul privat. Speram ca in curand si institutiile publice sa ne devina partenere in acest efort de integrare a tinerilor romani cu studii in strainatate”, a declarat Tincuta Baltag, Director General Fundatia Dinu Patriciu
Aflat in cel de-al treilea an de desfasurare, programul Orizonturi Deschise urmareste sustinerea tinerilor merituosi pentru continuarea pregatirii academice la cele mai prestigioase universitati din lume. In cadrul programului sunt acordate anual 100 de burse in valoare totala de 1.500.000 de dolari..
Citeste pe slide-ul 2 povestea bursierului Codrin Andrei
Codrin Andrei se numara printre bursierii acestui program. Este doctorand la University College Dublin din Irlanda (2010-2013), unde studiaza a treia generatie de celule photovoltaice – “dye sensitised solar cells”. Studiile sale se axeaza pe dezvoltarea si imbunatatirea celulelor solare ca surse de energie regenerabila, prin producerea si dezvoltarea de noi nanomateriale si nanodispozitive.
Anterior studiilor doctorale, el a urmat programul de masterat NanoBio Science in cadrul University College Dublin (2008 – 2009) unde a beneficiat de o bursa integrala de studiu din partea colegiului. Lucrarea sa de disertatie, intitulata “Manufacturing and investigation of the dye sensitised solar cells via high resolving imaging techniques and spectroscopy” a fost realizata in cadrul grupului “Plasmonics and UltraFast NanoOptics” sub indrumarea prof. dr. Dominic Zerulla. A terminat pe primul loc in clasamentul studentilor inscrisi la acest masterat, reusind astfel sa se faca remarcat si sa fie acceptat ulterior la doctorat. De-a lungul studiilor in Irlanda, Codrin a predat si laboratoare de fizica studentilor inscrisi la specializarile Inginerie si Fizica. Dupa finalizarea studiilor de masterat, a absolvit cursurile de “Project Management” si “Transferring Technology from Research to Knowledge Economy” tot in cadrul University College Dublin (2009 – 2010).
Codrin a absolvit facultatea de Fizica, specializarea Fizica-Informatica, in cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi (2004 – 2008). In timpul studiilor universitare la Iasi, a fost asistent cercetator (2007 – 2008) in cadrul laboratorului de Fizica Plasmei sub indrumarea prof. dr. Gheorghe Popa. Tot in timpul facultatii, Codrin a participat si la un schimb de experienta cu centrul de fuziune nucleara “Atomic Energy and Alternative Energies Commission ” (Cadarache, Franta) si totodata a fost selectionat pentru un stagiu de cercetare la “Joint Institute for Nuclear Research” (Dubna, Rusia). A inceput sa isi contureze cunostintele in domeniul energetic inca din facultate, continuand sa le desavarseasca de-a lungul masteratului in nanobiotehnologie, si mai apoi in cadrul studiilor de doctorat.
Doctoratul este sprijinit financiar de Fundatia Dinu Patriciu prin programul Orizonturi Deschise, tema doctoratului fiind un subiect de mare interes pentru cercetarea secolului 21, in contextul dezvoltarii de noi surse de energie verde.