Tehnologia ne redefineşte viaţa. Eşti pregătit pentru schimbare?
Pe 12 mai 2015, liderii departamentelor de IT se reunesc pentru a III-a ediție a Conferinței Naționale CIO Council – Accelerating Change. Fast Agile CIO, organizată de CIO Council România și Revista CARIERE, unicul eveniment de business dedicat IT managerilor, CIO, COO si profesioniștilor din IT, care oferă oportunități extraordinare de networking, discuții pe teme actuale și de impact pentru zona de IT. Conferința va avea loc la JW Marriott Grand Hotel.
Ne-am propus să aflăm de la unii dintre cei mai influenți jucători care sunt trendurile, cele mai mari provocări și informații despre noua arhitectură IT și astfel am obținut un preambul al temelor ce vor fi dezbătute în cadrul evenimentului, de la președintele CIO Council România.
Vă pregătiți de cea de-a III-a ediție a Conferinței Naționale dedicate managerilor și specialiștilor în IT din Romania. În edițiile anterioare,stabileați care sunt cele mai mari provocări și redefineați viitorul în domeniul IT-ului. Care sunt perspectivele în ceea ce privește implicarea tehnologiei în cultura organizațională existentă în acest moment?
Tehnologia ne redefineşte viaţa şi, de câţiva ani, suntem martorii unor schimbări fundamentale care se petrec la nivelul societăţii. Pare suprinzător, dar sunt doar 20 de ani de când Internetul a devenit comercial, mai puţin de 8 ani de când reţele de socializare tip Facebook ne-au acaparat viaţa şi mai puţin de 5 ani de când Apple a lansat iPad şi tabletele au devenit cu adevărat comerciale.
Sunt schimbări tehnologice care ne-au obligat să ne redefinim modul în care gândim, proiectăm şi administrăm afacerile. Orice business proiectat acum câţiva ani, care nu a luat în calcul sau care nu s-a adaptat noilor tendinţe, ca de exemplu, cerinţelor de mobilitate ale clienţilor sau prezenţei în Social Media, are şansele diminuate de reuşită. În ziua de astăzi, mentalitatea şi comportamentul clienţilor s-au modificat radical, dacă este să ne gândim doar la consumatorul de afaceri pe Internet.
Ai la dispoziţie doar câteva secunde în care să-i captezi atenţia cu produsul pe care îl oferi, după care l-ai pierdut. Copiii de astăzi scriu de mână cu dificultate, dar sunt complet familiarizaţi cu tabletele sau cu dispozitivele mobile. Gândiţi-vă cât de pierduţi şi debusolaţi vă simţiţi atunci când vă uitaţi telefonul mobil acasă, acel instrument care vă permite să fiţi online, deci să existaţi.
Este evident că mediul de business este într-o continuă schimbare. Care este rolul CIO-ului într-o etapă a transformării digitale?
Ei bine… în tot acest uriaş val de schimbare Departamentul IT şi profesioniştii IT trebuie să fie în prima linie a transformării organizaţiei. Şi aşa cum spuneam şi acum doi ani în cadrul conferinţei CIO Council, este obligaţia noastră, a departamentului IT, să ne reinventăm şi să fim principalul driver în schimbarea organizaţiei prin adoptarea noilor trenduri în tehnologie.
Putem vorbi despre CIO ca fiind noul Chief Digital Officer?
CIO-ul are două mari obligaţii: să înţeleagă şi să anticipeze în ce direcţie se duce tehnologia, ca să înţeleagă business-ul companiei în ansamblul ei prin prisma fenomenelor economice. Numai în aceste condiţii el poate să fie artizanul transformării digitale în compania în care lucrează. Înţelegând procesele de business şi anticipând noile trenduri, el poate oferi soluţii viabile către conducere. CIO-ul modern care înţelege business-ul şi trendurile în tehnologie, poate să preia funcţiunile CDO-ului.
În lumea occidentală sunt companii care au creat o poziţie CDO separată de CIO, delimitând clar zona de tehnologie pură. Nu ştiu să existe în România o companie care să fi creat un rol pentru CDO, dar foarte probabil acest moment va veni. CIO-ul poate şi trebuie să îşi asume acest rol, dar numai dacă înţelege viitorul tehnologic şi cunoaşte fenomenele economice.
Care sunt cele mai mari provocări actuale legate de securitatea datelor? Cum putem ține pasul cu amenințările cibernetice?
Jeff Chambers, CEO-ul Cisco, spunea recent că sunt două tipuri de companii: „Cele care au fost victima atacurilor informatice şi cele care încă nu ştiu că au fost victime ale atacurilor informatice.”
Ne aflăm, din păcate, de mult într-un plin război cibernetic, în care Internetul a devenit o platformă de conflict între entităţi statale, un spațiu amenințat de crima organizată, terorism, activişti, hackeri organizaţi sau singuratici, în care fiecare are propriile ţinte, obiective şi interese. Informaţia este putere, iar rolul Departamentului IT este să asigure protecţia informaţiei în tot acest focar de conflict.
Din această perspectivă, consider că niciodată nu vom discuta suficient despre securitatea IT şi, din nefericire, „băieţii răi” vor fi întotdeauna cu un pas înainte. Sau, cel puţin, vor avea avantajul unor minţi odihnite.
Sunt conștienți utilizatorii de tehnologie de riscurile de securitate IT?
Departamentul IT trebuie să fie în permanenţă informat despre noile tehnologii folosite de atacatorii cibernetici, să aplice şi să updateze toate măsurile de protecţie hardware şi software, să convingă executivii de importanţa alocării bugetelor pentru securitatea IT. Dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă, este să lucreze în permanenţă la conştientizarea utilizatorilor asupra riscurilor de securitate IT.
Din păcate, majoritatea atacurilor cibernetice se produc datorită nerespectării procedurilor elementare de securitate de către utilizatorii obişnuiţi (ex: manipulare greşită de stick-uri, accesarea unor site-uri cu conţinut maliţios, accesarea linkurilor otrăvite de pe reţelele de socializare sau din mailurile dubioase ş.a.m.d) şi mai puţin datorită greşelilor de configurare hardware/software ale infrastructurii IT.
În timp ce profesioniştii IT consideră navigarea în Internet şi pe reţelele de socializare ca pe un teren minat, consumatorul uzual nu percepe niciun pericol în aceste medii.
Dacă ar fi să facem o previziune a mediului de business începând cu 2015, cum ar arăta tabla de joc? Care sunt cele mai importante trenduri (Internet of Things, Cloud, Virtualization & BYOD, Mobile Enterprise etc.)?
Cloudul a depăşit cu brio adolescenţa şi se îndreaptă spre maturitate. Rata de adopţie a soluţiilor de tip cloud este în creştere inclusiv în România conform studiilor internaţionale, dar şi celor pe care le-am efectuat la nivelul CIO Council. Având în vedere că gigabitul în cloud va fi întotdeauna mai ieftin decât cel „on-premise”, problemele de securitate şi legislative s-au dovedit surmontabile, soluţiile asigură un ridicat nivel de confort şi flexiblitate. Din aceste considerente, cloudul trebuie văzut ca un pilon al strategiilor IT pe termen scurt, dar mai ales mediu şi lung. Singurul motiv pentru a neglija acest trend pe termen scurt este ca parcul de soluţii IT este prea proaspăt pentru a fi înlocuit. BYOD este un trend care dacă nu este adoptat corespunzător, se transformă uşor în Bring Your Own Disaster, mai ales din perspectiva securităţii IT şi al protecţiei datelor iar Mobile Enterprise este deja o obligaţie.
Internet of Things este, după mine, noul buzz, dar cred că este încă în faza de gradiniţă. Momentul în care IoT va exploda este în următorii ani, atunci când cvartetul IoT, Cloud, Mobility şi Big Data vor funcţiona unitar. În acel moment oamenii, procesele şi maşinile se vor interconecta într-o lume plină de senzori, imensele seturi de date generate vor fi într-un norişor şi procesate de capacităţi uriaşe care vor comunica cu senzorii. Iar noi vom administra, confortabil, afacerile de pe o insulă conectaţi permanent la norişor şi la compania virtuală.
Ce aşteptări aveţi de la ediţia a III-a a CIO Council National Conference?
De la bun început, Boardul asociaţiei a proiectat Conferinţele CIO Council astfel încât să iasă din tiparul obişnuit în comunitatea IT din România. Ne dorim să dezbatem problemele reale cu care ne confruntăm în organizaţii, cât mai tranşant şi fără ambalaj de marketing, să aducem valoare comunităţii IT şi de business şi să facem un networking de foarte bună calitate împreună cu cât mai mulţi profesionişti IT.
Dacă în anii anteriori vorbeam despre cum supravieţuim crizei economice, anul acesta vom vorbi despre cum ne pregătim să susţinem afacerile prin flexibilitate, agilitate, cum gestionăm schimbarea în organizaţie sau cum ne sprijină concret trendurile IT deja mature Big Data sau Cloud. Pentru prima dată, vom aborda şi subiectul securitate cibernetică dintr-o perspectivă tranşantă şi neechivocă. Vom avea speakeri internaţionali şi CIO din companii transnaţionale de calibru care ne vor împărtaşi din experienţa lor. Va fi frumos!
Pentru înscrieri sau informații suplimentare, accesați www.cioconference.ro.
*CIO Council este Asociația Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din România și reunește peste 80 de membrii ce dețin sau au deținut funcția de Chief Information Officer/ Director IT în mari corporații românești sau multinaționale din domenii diverse de activate.