TedX Bucuresti a trecut in zbor
Cele aproximativ 1000 de persoane prezente in salile de conferinta au avut ocazia sa asculte povestile unor personalitati autentice, precum: Dumitru Popescu, Horia Colibasanu, Toma Coconea, Cristian Lascu, Joe Liske, Dan Perjovski, Cristian Pascu etc.
Joe Liske, astronomul din cadrul Observatorului European de Sud (ESO) din Garching, Germania, a prezentat la TEDx Bucharest proiectul pentru care isi dedica majoritatea timpului: The European Extremely Large Telescope si a dezvaluit ca turbulentele din atmosfera sunt cele care dau iluzia stralucirii stelelor. Telescopul la care lucreaza va avea capacitatea de a reda o imagine clara a cerului, in ciuda turbulentelor din atmosfera. „Acest telescop ne va ajuta sa lucram ca si cum nu ar exista atmosfera.” a anuntat el.
Românul Dumitru Popescu a povestit si el despre nava supersonica IAR 111 Excelsior, conceputa pentru zboruri in spatiu, inclusiv pentru turismul spatial, un aparat construit in atelierul sau de la Râmnicu-Valcea. Cristian Lascu, speolog, a prezentat o colectie de fotografii impresionante realizate in pesteri din Romania, dar si din afara tarii. Spectatorii au avut ocazia sa afle pericolele la care se supune in timpul scufundarilor speologice dar si despre un ecosistem unic in lume care traieste fara lumina soarelui in pestera Movilei, din Dobrogea. El a dezvaluit si alte povesti din lumea subterana precum si faptul ca cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrala se afla in Pestera Coliboaia din Bihor. Campionul la zborul cu parapanta, Toma Coconea a relatat printre multe alte istorioare care iti dau fiori si un episod al participarii sale la concursul Red Bull X-Alpes o competitie care a presus parcurgerea (in zbor, in alergare, mers sau escalada) a unei distante de 864 km prin munti, de la Salzburg pana la Monaco. La un moment dat, in timpul competitiei a facut hipotermie pentru ca ramasese echipat necorespunzator si pe timp de noapte, pe un ghetar. "Aveam in mana un aparat, pe care daca l-as fi folosit, ar fi venit dupa mine un elicopter, dar asta insemna sa abandonez cursa. Pana la urma am spart aparatul cu o piatra, ca sa nu fiu tentat sa ma retrag", si-a amintit el.
Horia Colibasanu, medicul stomatolog si primul roman care a ajuns pe varfurile K2 (8.611 m) si Annapurna (8.091 m) a marturisit publicului ca nu face alpinism pentru adrenalina, ci din dorinta de a mentine viu spiritul de aventura. In viitorul apropiat, Horia Colibasanu spera sa gaseasca cel putin o ruta noua in Himalaya.
Publicul a fost extrem de impresionat si de discursul lui Cristian Pascu, creatorul FlairBuilder, un instrument de prototipuri si wireframing pentru site-uri web, RIA si aplicatii pentru iPhone. El a povestit cum a infiintat si dezvoltat propria afacere din camera sa din „estul Bucurestiului“ si a ajuns sa aiba clienti companii multinationale din IT.
Artistul Dan Perjovski care deseneaza pe peretii celor mai mari muzee din lume a rezumat in imagini si vorbe pline de duh trairile sale de artist in formare in perioada comunista dar si succesele sale ulterioare, din perioada post-comunista.
Una peste alta, desi nu toate sesiunile de prezentari au facut mari dezvaluiri stiintifice, TEDx Bucharest a constituit o gura de oxigen si a ridicat moralul celor din sala pentru o buna bucata de timp de aici inainte.