Simplifică și spune „NU” mai des! 3 motive pentru care vei deveni mai productiv
Probabil una din cele mai puternice calități ale lui Steve Jobs a fost capacitatea acestuia de a simplifica și a refuza anumite solicitări. De altfel, Jonathan Ive, designerul-șef al Apple, spune că Steve Jobs îl încuraja zilnic cu întrebarea „De câte ori ai spus NU astăzi?”. Abilitatea lui Steve Jobs de a se concentra pe obiectivele sale se poate observa și din citatul următor “Oamenii cred că a te concentra înseamnă să spui DA la activitatea pe care trebuie să te concentrezi. Însă, înseamnă să spui NU la cele peste 100 de alte idei bune care-ți apar în cale. Trebuie să alegi cu grijă. Sunt mândru de lucrurile pe care nu le-am făcut la fel de mult precum de lucrurile pe care le-am făcut. Inovația înseamnă să spui “nu” la 1000 de lucruri.”
Dacă ai analiza ultima lună, de câte ori ai fi putut să refuzi o anumită solicitare? Cum ți-ar fi simplicat activitățile curente? Uneori, având în față oportunități de dezvoltare și idei pentru noi proiecte, uităm de obiectivele setate la începutul anului și ne aglomerăm lista de sarcini cu activitățile noului proiect. Implicit, celelalte proiecte sunt afectate iar productivitatea noastră scade.
Îți prezint 3 motive pentru care ar trebui să simplifici și să spui “NU” mai des, astfel încât productivitatea ta să crească:
1) Vei preveni apariția oboselii și a stresului
Chiar dacă consideri că acum ai mai mult timp, și poți să te implici în alte proiecte, gândește-te care este ciclicitatea volumului de muncă, astfel încât să nu ajungi într-un moment în care, atât proiectele actuale cât și cele în care te-ai angajat recent, au termen limita în aceeași perioadă. De regulă, supraestimăm capacitatea noastră de a realiza lucruri și subestimăm timpul de realizare. Atunci cât sarcinile tale sunt mai multe și mai complexe, intervine atât oboseala, cât și stresul, astfel va fi mai dificil să realizezi sarcinile în timpul planificat. Simplificarea te ajută să creezi spații în agenda ta pentru recuperare dar și pentru claritatea necesară sarcinilor.
Pași de urmat:
– Analizează-ți stadiul oboselii și al stresului;
– Renunță sau ieși din proiecte care te-au dus în această situație;
– Simplifică anumite sarcini, solicitând sprijin sau reorganizând anumite activități.
2) Te vei concentra mai mult pe activitățile în care ești deja implicat și vei crește rezultatele
Chiar dacă ai abilități ridicate de concentrare pe mai multe activități, acest lucru nu înseamnă că poți obține rezultate pe toate planurile. Atunci când simplifici sarcinile tale, ai timpul necesar pentru a te concentra pe activitățile principale, setate prin intermediul obiectivelor tale anuale. Rezultatele vor fi vizibile și vor determina succesul proiectelor inițiate. Concentrarea pe câteva sarcini va determina și realizarea acestora într-un timp mai scurt, sau dezvoltarea altor idei similare care să-ți conducă afacerea sau cariera la un alt nivel.
Pași de urmat:
– Realizează o listă a proiectelor majore la care lucrezi;
– Alege ca în perioada următoare să te concentrezi pe 1-3 proiecte esențiale;
– Stabilește cum poți acționa mai concentrat.
3) Vei avea mai mult timp liber pentru tine și familia ta
Vrem să fim productivi pentru a avea rezultate mai bune și mai mult timp liber pentru noi și familia noastră. Simplificând și spunând mai des „NU”, te vei concentra pe acele sarcini ce-ți aduc cele mai mari beneficii. Implicit, timpul pentru tine, necesar pentru a fi mai clar în obiectivele și prioritățile tale, va fi mai ridicat, iar timpul cu familia va fi rezervat pentru diverse activități, și nu pentru sarcini “pentru acasă” sau “pentru week-end”.
Pași de urmat:
– Analizează timpul petrecut cu familia din ultima perioadă;
– Spune „NU” lucratului seara de acasă sau în week-end;
– Planifică următoarea lună cu activități în familie.
Dincolo de complexitatea informațiilor, a activităților și a sarcinilor noastre, există o serie de lucruri care devin complicate prin deciziile noastre. Simplificarea aduce însă beneficii și claritate.
În final, rămâne să îl citez, din nou, pe Steve Jobs: „De câte ori ai spus NU astăzi?”?
"Costin realizeaza un studiu de productivitate pentru analizare provocarilor din viata personala si profesionala. Te invitat sa raspunzi la cateva intrebari AICI
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.