Sfatul unui CEO, care a lucrat în trecut la Google: Dragi tineri, e esenţial să vă faceţi un plan de carieră
Potrivit World Economic Forum, el a povestit că și-a plănuit carieră încă de la început și acum a ajuns să îi învețe pe alții să facă același lucru.
Steib e de părere că trebuie să iei în considerare trei lucruri esențiale atunci când vrei ca traseul tău profesional să ia avânt:
1. Gândește-te ce impact vrei să ai
Steib spune că, în primul rând, trebuie să te gândești la ceea ce e important pentru ține și în ce fel carieră ta va avea un impact asupra lumii.
„În cazul meu… eu întotdeauna am știut că îmi place să adun oameni laolaltă și să conduc echipe formate din persoane grozave. Iar când m-am gândit la carieră mea, am știut imediat ce vreau să fac. Mereu îi încurajez pe alții să facă acest lucru: să se gândească ce le place să facă și apoi să identifice un job care le-ar permite să practice”.
2. Gândește-te la cum ar arată jobul tău ideal
Ai vrea să fii CEO sau producător de filme? Oricare ar fi visul tău, e bine că la început să „guști” din ceea ce te așteaptă în domeniul ales de ține. Fă un internship, înscrie-te că voluntar și experimentează pe pielea ta viață din compania la care vrei să lucrezi sau poziția pe care ai vrea să o ocupi în viitor. Apoi, e necesar să înțelegi câtă experiență e nevoie să acumulezi și ce abilități trebuie să îți dezvolți că să ajungi acolo.
„Vrei să fii CFO (Chief Financial Officer)? Fiecare biografie ale celor mai țări 500 de CFO e publică. Citește interviurile cu ei și urmărește-le traseul profesional. Îți poți da seamă ce au făcut că să ajungă unde sunt”, a explicat Steib.
3. Fă-ți un plan bazat pe modelele alese de tine
Odată ce ai urmărit ce au făcut alții pentru a ajunge sus, e timpul să începi să lucrezi și tu la acest aspect. Dacă vrei să fii CEO și să ai mulți oameni în subordine, dar tu nu ai manageriat pe nimeni în viață ta, atunci e cazul să faci ceva.
Steib s-a aflat în această situație: voia să ajungă CEO, dar nu avusese până atunci un subaltern, așa că a cerut să aibă un intern.
„Am început programul de internship în departamentul meu, pentru a avea ocazia să manageriez pe cineva. Apoi, cu timpul, am avut o echipă de interni, iar apoi le-am demonstrat șefilor că sunt capabil să gestionez o echipă întreagă, deci m-au promovat că manager”, a explicat Steib.