Schimbarea mentalitatii in educatie
Peter Wells a lucrat, la inceputul carierei sale, in sectorul financiar, apoi s-a indreptat catre educatie, predand la universitati din SUA, Polonia si Orientul Mijlociu. Formandu-si cariera in educatie, Wells a ajuns sa lucreze in Romania pentru UNESCO, timp de 10 ani, in controlul si recunoasterea calitatii invatamantului superior. Aici a luat contact cu sistemul de invatamant romanesc, descoperindu-i punctele vulnerabile. Deși a fost invitat sa lucreze la Paris, Peter a preferat sa ramana in Romania si sa puna umarul la consolidarea Bucharest Professional Training College (BPTC), unde supravegheaza implementarea cursurilor profesionale.
Pitman Training
Printre cursurile predate la BPTC se numara si modulul „Pitman Training”, un program de specializare in sectorul operational adresat celor interesati sa isi dezvolte vocatia profesionala. Cursurile „Pitman Training” au o vechime de 175 de ani in Marea Britanie si ofera o paleta extinsa de aproximativ 25 de cursuri pe diferite teme, de la tehnician IT pana la asistent-contabil. „Cei care lucreaza in domeniul operational sunt esentiali in orice companie. O firma hoteliera, de exemplu, nu poate functiona doar cu un director, ci are nevoie de staff-ul administrativ”, exemplifica Wells. Fiecare curs insumeaza intre 200 și 400 de ore (in functie de specializare) si ofera un mod de predare ce imbina teoria cu practica. „In cadrul acestor programe de training incercam sa avem o abordare cat mai practica. Avem, spre exemplu, un curs de comunicare de business in scris. Pentru a finaliza cu succes cursul, studentul trece prin etapele realizarii mai multor tipuri de scrisori, fie ca este vorba despre o scrisoare adresata catre o companie internationala, fie ca este un raport”, spune Wells. La finalul programului de training, se face o testare a studentilor, care apoi este trimisa in Marea Britanie pentru a fi evaluata. La final, se obtine un certificat de recunoastere a abilitatilor dobandite.
Printre cursanți se numara cei care au deja un loc de munca si sunt trimisi de catre companii pentru a-si imbunatati calitatile. Lor li se adauga si angajatii care doresc o reconversie profesionala, dar si proaspat absolventii care descopera ca au nevoie de o pregatire mai practica decat cea oferita in facultate. De asemenea, cursurile se recomanda si celor care vor sa isi gaseasca un job dupa o perioada indelungata de absenta de pe piata muncii.
La sediul Bucharest Professional Training College, predarea cursurilor se face atat in format electronic, cat si cu ajutorul unui manual, iar inregistrarile audio sunt menite sa-l indrume pe student in interactiunea sa cu manualul. Informatiile din cadrul cursurilor sunt verificate de catre angajatori, pentru ca acestea sa fie la zi cu ceea ce se cere pe piata muncii. Ele se reinnoiesc constant, fiind intr-o permanenta imbunatatire.
In ceea ce priveste acreditarea internationala a certificatelor obtinute la Bucharest Professional Training College, Peter Wells sustine ca absolventii programelor pot lucra peste tot in lume, din America pana in Europa de Vest. „Atuul acestor programe de training este ca sunt recunoscute in primul rand de angajatori. Romania ar trebui sa ia exemplu de la statele din Occident, unde recunoasterea diplomelor de studii nu se face la nivelul Ministerului Educatiei, ci al asociatiilor de ocupare a fortei de munca. Acestea stiu precis care sunt cerintele angajatorilor pentru diferitele posturi. Tot astfel, și noi avem grija sa livram cursurile in functie de nevoile lor”, ne spune specialistul in educație.
Wells vede o problema in faptul ca in Romania se pune prea mult accent pe diploma de studii superioare, si nu pe experienta de munca. In realitate, aceasta din urma este mult mai relevanta atunci cand angajezi pe cineva. „Daca o companie aeriana precum Tarom ar vrea sa il angajeze pe Richard Branson, fondatorul Virgin Atlantic Airways, pe postul de CEO, conform legii, nu ar avea voie sa o faca, pentru ca Branson nu are diploma de absolvent de facultate”, exemplifica britanicul.
El a remarcat faptul ca majoritatea celor care isi cauta un loc pe piata muncii sunt fie absolventi de liceu, fie de facultate. Multe dintre posturile oferite necesita o pregatire superioara, insa ofera salarii neatractive pentru absolventii de facultate. Acest lucru reprezinta un dezavantaj atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, ambele parti fiind nemultumite. De aici vine si nevoia de cursuri profesionale, care ofera o varianta de mijloc pentru tinerii care nu vor sa faca o facultate, insa isi doresc un loc de munca decent.
„Mentalitatea referitoare la educatie trebuie schimbata in Romania. Cine nu doreste sa urmeze cursurile unei facultati nu este neaparat slab pregatit, ci pur si simplu nu are inclinatie academica. Sunt foarte multi antreprenori de succes care nu au diploma universitara. Printre ei, se numara Bill Gates si Steve Jobs”, afirma Peter Wells.
Cursurile de mangement CMI
Activitatea lui Peter Wells in managementul educatiei implica și organizari de cursuri profesionale adresate celor interesati de segmentul de management si leadership. Desfasurate in colaborare cu Chartered Management Institute (CMI), aceste cursuri sunt atestate de catre guvernul Marii Britanii si se adreseaza managerilor care au deja experienta profesionala.
Programele sunt impartite pe 8 niveluri, ultimul fiind echivalentul unui grad de postdoctorat. Acestea sunt sustinute de profesori din Marea Britanie, iar predarea se face in grupuri de maximum 10 cursanți. Pentru a incheia programul, participanții au la dispozitie 6 luni in care sa pregateasca doua lucrari de cercetare bazate pe studii de caz in companiile in care lucreaza. Astfel, este necesar ca participantul sa fi lucrat macar pe postul de supervizor al unei echipe pentru a putea pune in aplicare informatiile dobandite la cursrurile CMI. La sfarsitul programului, in functie de durata acestuia, cursantul primeste o distinctie, un certificat sau o diploma. „Vrem ca pe viitor sa putem desfasura aceste cursuri si in limba romana. Pentru a realiza acest obiectiv, in prezent, ii mentoram pe viitorii profesori de pe piata locala, care sa poata preda in limba romana”, declara Peter.