Satisfacția și fericirea sunt două sentimente diferite
Dacă întrebați o persoană care câștigă bine dacă este sau nu fericită, este foarte probabil să vă răspundă că este, iar răspunsul să fie sincer. Însă dacă o întrebați cât de fericită este, atunci răspunsul se nuanțează.
Potrivit cercetărilor recente se disting două aspecte ale bunăstării subiective. Bunăstarea emoțională se referă la calitatea emoțiilor pe care un individ le trăiește în fiecare zi a vieții lui: frecvența și intensitatea experiențelor de bucurie, stres, tristețe, furie și afecțiune, care îi fac viața plăcută sau neplăcută. Însă evaluarea vieții se referă la ce anume cred oamenii despre viața lor atunci când se gândesc la acest lucru.
Într-un studiu realizat de Gallup Organization, la care s-au analizat 450 000 de răspunsuri date de 1000 de rezidenți americani, s-a pus problema dacă banii ne fac mai fericiți. S-au pus întrebări despre sentimentele de zi cu zi și despre evaluarea vieții, însă s-a descoperit că acestea se corelează diferit.
Veniturile și educația sunt mult mai strâns legate de evaluarea vieții, dar sănătatea, afecțiunea, singurătatea și fumatul sunt indicatori puternici ai emoțiilor zilnice. Veniturile consistente cresc calitatea vieții și a sentimentelor zilnice, dar acest lucru nu se mai modifică dincolo de un venit anual de 75 000 de dolari. Se pare că veniturile mici exacerbează durerea emoțională, deoarece sunt asociate cu lipsa norocului și cu evenimente neplăcute, cum ar fi divorțul, o sănătate precară și singurătate. Concluzia care a fost trasă este că veniturile mari pot crește satisfacția vieții, dar nu poate cumpăra fericirea. totuși, veniturile mici sunt asociate cu o evaluare scăzută a calității vieții și a stării de bine.