Săptămâna de lucru de 4 zile a fost un experiment reuşit pentru această companie: Beneficii pe toate planurile
Perpetual Guardian, o companie din Noua Zeelandă cu 240 de angajaţi, care se ocupă de gestionarea testamentelor şi proprietăţilor, a încheiat de curând experimentul în care le-a permis oamenilor să vină la muncă doar patru zile pe săptămână.
Cu toate că au lucrat mai puţin timp, salariul le-a rămas acelaşi.
Potrivit CNBC, experimentul a durat două luni. Înainte de demararea noului program de muncă, compania a stabilit un sistem de măsurare a productivităţii împreună cu Helene Delaney, profesor la University of Auckland Business School, şi cu Jarrod Haar de la Auckland University of Technology.
Angajaţii au fost rugaţi să completeze un chestionar înainte de începerea experimentului şi după încheierea lui.
Rezultatele arată că săptămâna de lucru de patru zile a fost un succes: nivelul de stres a scăzut cu 7%, iar 78% au spus că au reuţit să aibă un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională în perioada de două luni cât a durat experimentul. Comparativ, cu programul clasic de muncă, doar 54% dintre angajaţii companiei reuşeau să se bucure de work life balance.
În plus, oamenii au performat mai bine. Toţi parametrii care ţin de leadership, asumarea angajamentelor, stimulare, eficienţă şi responsabilizare au înregistrat valori mai mari decât înainte de începerea experimentului.
Un aspect foarte important a fost pregătirea de dinainte. Angajaţii au spus că toate discuţiile preliminare i-au făcut să realizeze impactul pe care noul program de lucru îl va avea asupra modului în care îţi desfăşoară activitatea, aşa că au avut timp să se gândească la diverse modalităţi pentru a fi mai productivi, pe care ulterior le-au implementat cu succes. Enumerăm doar automatizarea unor procese, şedinţe mai scurte şi mai axate pe ceea ce era cu adevărat important, realizarea unor taskuri sau întâlniri în timpul mesei de prânz şi au folosit Internetul în scop personal mult mai puţin.
Săptămâna de lucru mai scurtă a dus şi la o colaborare mai strânsă între membrii echipelor.
"Majoritatea angajaţilor a perceput noul program de lucru ca un cadou, nu ca pe un privilegiu sau ca pe un drept, aşa că s-au străduit mai tare să rezolve task-urile, pentru a răsplăti compania cu aceeaşi monedă. De asemenea, mulţi au precizat, din propria iniţiativă, că sunt disponibili în ziua liberă extra pentru a rezolva eventualele probleme. S-a cimentat o idee de reciprocitate, angajaţii au fost mult mai stimulaţi", potrivit raportului realizat după terminarea experimentului.
Avantajele nu au fost doar cele legate efectiv de muncă, angajaţii precizând că au petrecut mai mult timp cu familia şi pentru alte activităţi benefice lor.
Drept urmare, Andrew Barnes, CEO-ul Perpetual Guardian, a recomandat board-ului companiei ca săptămâna scurtă de lucru să devină permanentă.