Să învățăm din greșelile altora. Dacă vrei să fii promovat, spune-o!
Să învățăm din greșelile altora: poveștile de carieră a doi directori, prezentate într-un articol HBR
Jason era director general al unei companii Fortune 100, a muncit din greu. Afacerile sale erau înfloritoare și echipei lui îi plăcea să lucreze pentru el. Având în vedere succesele sale din ultimii ani, Jason avea speranța că va fi în curând promovat în funcția de vicepreședinte. Compania sa, de obicei, anunța promovările în septembrie și februarie. Dar în septembrie, Jason nu a fost promovat; un alt manager general a primit postul râvnit de el.
La polul opus, în contrast cu Jason, Bohdan era considerat un lider de mare potențial, genul de manager de care toți erau încântați. Se pare că avea o carieră pe o linie ascendentă, cu un viitor imens înaintea lui. Bohdan era exact genul de candidat în care companiile doresc să investească, astfel că el și alți 30 de lideri cu potențial ridicat au fost invitați la un refugiu de trei zile. În timpul acestor zile, Bohdan a întrebat CEO-ul și CMO: "Aveți vreun feedback pentru mine despre cum să mă pregătesc să fiu vicepreședinte într-o zi?"
După ce participanții au părăsit locația, CEO-ul și alți directori au rămas să discute despre participanți. Când a venit vorba despre Bohdan, directorul executiv a zâmbit și a spus: "A fost amuzant, Bohdan m-a întrebat dacă pot să-l sfătuiesc cum să devină vicepreședinte”.
Și alți directori au avut răspunsuri similare. Comentariile lor au arătat că le-a plăcut mult Bohdan. El a avut o lungă serie de succese și era foarte plăcut de echipă și de colegii săi. Dar, de asemenea, erau de părere că ar fi fost prea devreme pentru ca Bohdan să ceară feedback pentru a deveni vicepreședinte (VP.)
După doi ani, Bohdan a fost promovat în funcția de Vicepreședinte (VP). Gestul său, de la acea întânire, a fost considerat cheie. El a întrebat: „Cât va dura?” Întrebarea lui directă a indicat conducerii superioare, că era interesat să-și continue cariera și să contribuie la progresul organizației. Atât Bohdan, cât și Jason au muncit din greu pentru a-și dovedi capabilitățile și au obținut rezultate de afaceri excepționale.
Ce face diferența: Jason nu-i întrebase niciodată pe șefi când ar urma să fie promovat
Ați putea crede că întrebarea era redundantă. Nu ne dorim toți să avansăm în carieră? Nu neapărat. Expertul HBR vine cu argumentul că unii oameni sunt mulțumiți să rămână în zona de confort, pentru că nu doresc presiunile pe care le presupune un post de la un nivel superior. Alții nu vor să se relocheze, pentru că de multe ori o avansare presupune și o relocare. Iar alții și-ar putea dori să avanseze dar într-un ritm mai lent, pe măsură ce sunt mai siguri de puterile lor și de mediul de afaceri.
Opinia specialistului: Irina KUHLMANN, Executive Leadership Coach
În munca mea de coaching am întâlnit oameni care chiar și-au atins obiective foarte înalte, dar încă se întreabă: „Acum ce urmează? Simt că lipsește ceva…”
Un lucru este cert: în timp ce ne dezvoltăm se schimbă și dorințele noastre legate de carieră. Unii ne dorim o promovare la locul de muncă, alții ne dorim să facem altceva.
Iată câteva lucruri esențiale care te pot ajuta într-o promovare de succes:
1. Cunoașterea de sine este fundamentală
Cariera este o parte foarte importantă a succesului în viață. Dacă nu știi ce vrei cu adevărat nu vei putea face alegerea corectă. Poate că poziția la care visezi nici nu este cea potrivită sau dorită. Poate că o vrei doar pentru a face plăcere sau a mulțumi alte persoane din viața ta, sau pur și simplu, pentru a demonstra că poți. Dar este ceea ce vrei cu adevărat?
Fără cunoaștere de sine căutarea succesului este frustrantă. Încă din vechime filozofii își încurajau adepții să reflecteze. Liderii zilelor noastre își folosesc înțelegerea de sine pentru a defini și a atinge succesul. Așadar, reflectează asupra unor întrebări ca: „Ce mă bucură cu adevărat? Care sunt abilitățile mele? Dar pasiunea mea?”
Cunoașterea de sine cere să reflectezi asupra experiențelor tale: bune și rele. Gândește-te de exemplu la săptămâna trecută și realizează când ai simțit cea mai mare satisfacție?
Poate că ai o satisfacție mai mare rezolvând situații „spinoase” de afaceri sau poate îți place să ghidezi un nou coleg în perioada de învățare și adaptare.
Conștientizează cine ești cu adevărat. Ce vrei legat de carieră și – foarte important – DE CE VREI ACEL LUCRU? Doar așa vei putea face pasul următor și cel mai potrivit pentru tine. În plus, vei descoperi dacă ai nevoie de acea promovare sau nu.
2. Exprimă-ți dorința de a fi promovat
Deseori ne este greu să verbalizăm ceea ce ne dorim. Se întâmplă asta și când este vorba despre promovare. Motivele sunt multiple: ne este teamă că ceilalți ne vor considera prea îndrăzneți sau că ne supraapreciem. Sau poate ne gândim că asta ar putea să-l irite pe managerul nostru. Mintea poate crea foarte multe poveșți, în funcție de credințele și tiparele mentale pe care le avem în legătură cu acest subiect.
Dar faptul că nu spui ce îți doreșți îți elimina șansa unei promovări. Ceilalți nu pot ghici ce vrei tu cu adevărat. În plus au multe alte preocupări, prin urmare nu au timp să se gândească la asta. Așadar, găsește contextul prielnic de a vorbi cu managerul tău și a-i face cunoscută intenția și dorința ta, întrebând simplu despre ce ar fi necesar că să poți ocupa poziția pe care ți-o dorești.
Sunt companii care practică întâlnirile cu angajații pentru urmărirea carierei lor, cel puțin odată pe an. Într-o astfel de întâlnire poți face cunoscute obiectivele tale legate de carieră.
Sau, a cere o audiență cu managerul tău în care să abordezi intenția și dorința ta de promovare, poate fi foarte folositoare. În plus, fă tot posibilul ca și alte persoane, poate chiar în poziții mai înalte decât managerul tău, să cunoască acest aspect.
A putea verbaliza ceea ce vrei cu adevărat are o mare putere, pentru că în felul asta îți mărești în mod considerabil șansele de a atinge obiectivele.
3. Păstrează-ți focusul asupra impactului pe care îl poți avea în loc să cauți aprobarea celor din jur
Este un subiect foarte abordat în sesiunile de coaching, indiferent de aria de viață. A căuta simpatia/aprobarea celor din jur crează o formă de auto-protejare, ce poate duce chiar la negarea de sine. De aceea nu ne spunem părerea la întâlniri la care este și șeful nostru. Nu luăm riscuri. Ne pierdem persistența când apare rezistența sau vreun obstacol.
Când suntem conduși de dorința de a fi plăcuți de ceilalți, ne punem întrebări de genul:
“Mă plac? Am fost destul de bun? Am dat-o în bară?” Acest dialog intern nu ne va permite să facem schimbarea…din contră, ne va determina să rămânem într-un loc sigur, din dorința de a nu „tulbura” ceva.
Ai putea însă, să-ți pui alte întrebări: „Cum aș putea să am un impact aici? Cum pot să contribui? De ce este nevoie și aș putea să ofer? Care dintre ideile mele ar putea duce la promovarea pe care mi-o doresc?”
Când te focalizezi asupra impactului pe care vrei să-l ai în jurul tău jocul se schimbă. Devii atent mai mult asupra rezultatelor decât asupra “aplauzelor” căpătate personal.
O promovare înseamnă mai multă resposabilitate! Arătă că eșți în stare să faci acest lucru.
4. Dacă tot vrei să avansezi în carieră, asigură-te că ești la locul potrivit
Dacă îți place să te miști repede și tu ești într-un loc în care lucrurile se întâmplă încet.
Dacă îți place noul și inovația iar tu te afli într-un mediu de tipul „așa am făcut lucrurile întotdeauna” înseamnă că nu ești în locul potrivit.
Dacă îți place să ai serile și sfârșitul de săptămână libere iar tu ești la un loc de muncă care îți cere să lucrezi până târziu și mai toată săptămâna, diferența între ce vrei și ce primești este mai mare decât crezi.
Aliniază-te la ceea ce este cel mai important pentru tine și mediul în care vrei să trăiești. Fără asta vei fi constant frustrat și lipsit de motivație.