S-a lansat competiția „Capitală europeană a culturii pentru anul 2021”
Potrivit calendarului acțiunii, stabilit în conformitate cu Decizia comună a Parlamentului European și a Comisiei Europene, orașele care doresc să obțină titlul de Capitală culturală europeană vor avea la dispoziție zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului la candidatură, potrivit unui comunicat de presă.
Citește și Capitala Europeana a Tineretului in 2015, Cluj-Napoca, sustine tinerele talente
Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este aceea de a răspunde întrebărilor puse de reprezentanții orașelor și de a prezenta criteriile de selecție.
După câteva luni, urmează două întâlniri: de pre-selecție și de selecție, selecția finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016. Un juriu european va efectua vizite la fata locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016.
Între desemnarea oficială și titlu, juriul — format din reprezentanți desemnați de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și Comitetul Regiunilor, respectiv doi specialiști din partea Ministerului Culturii — va efectua o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.
Citește și Noaptea Institutelor Culturale, la a 8-a ediție
În cadrul conferinței de presă a fost prezentat site-ul www.capitalaculturala2021.ro, care va fi actualizat treptat. În această etapă inițială au fost postate primele documente: apelul pentru lansarea competiției, regulamentul de procedură, urmând ca în viitor să fie postat și un ghid de autoevaluare a orașelor, precum și alte documente și informații de interes. Totodată, secțiunea Calendar va fi actualizată periodic, iar celor interesați le este recomandat să o verifice cu regularitate pentru noi informații.