Resuscitează liderul din tine. Din Dramă în Oportunitate
Deși există mai multe teorii și programe de formare în acest domeniu, arta de a deveni lider nu este, deocamdată, un proces cu etapeperfect cunoscute. După ce am participat, creat și facilitat la rândul meu diverse programe de leadership, încă privesc acest subiect ca pe unul enigmatic.
Da, managerii au în subordine oameni care le raportează direct – asta pentru că într-o ierarhie organizațională formală, leadership-ul unei echipe este apanajul managerilor. Dezvoltarea lor e susținută prin programe de formare în leadership și, uneori, prin ședințe de coaching. Cu toate acestea, foarte puțini se metamorfozează cu adevărat și capătă statura unui lider; majoritatea rămân în sfera „managerilor”. Foarte puține persoane își dezvoltă capacitatea de a influența echipe și oameni, indiferent de poziția pe care o ocupă într-o organizație. Aceste persoane pot să-şi transmită energia și convingerile, sunt capabile să îi inspire pe ceilalți să accepte, la nivel emoțional, acele responsabilități, obiective, proiecte sau decizii care sunt, uneori, nu tocmai plăcute.
Opoziţia corporaţiilor
Atunci când am început să privesc leadership-ul ca pe o stare de „A Fi” și nu ca pe o funcție sau o calificare formală, am identificat o serie de perspective profunde și interesante. Cred că ființele umane au o puternică nevoie intrinsecă de a evolua. Intensitatea cu care această nevoie se manifestă este însă diferită de la persoană la persoană – contextul extern influențează, de asemenea, modul în care nevoia de evoluție ajunge să fie exprimată.
A evolua în ceva mai bun reprezintă un element esențial al naturii umane. Iar când această nevoie interioară își găsește o modalitate de exprimare vizibilă, ea poartă numele de „creativitate”. Totuși, cele mai multe organizații nu sunt interesate nici măcar să recunoască această nevoie și, cu atât mai puțin, să beneficieze de forța pe care o ghidare inteligentă și constructivă ar putea să i-o confere.
În structurile corporatiste, cele mai multe procese de lucru sunt sistematizate. Iar pentru a crea o anumită repetabilitate și predictibilitate a rezultatelor, procesele de lucru au tendința să se standardizeze. În organizațiile mari, pentru a câștiga timp și viteză de execuție, deciziile sunt luate, deseori, de sus în jos. Se subînțelege că angajații vor accepta aceste decizii și le vor pune în practică fără să ridice prea multe întrebări sau să aibă acces la o înțelegere mai detaliată a contextului. Cei care au oameni sau echipe în subordine devin fie mesageri, fie pur și simplu părți mai mari ale unei mașinării complexe, având rolul de a da impulsul necesar altor părți mai mici, de care sunt strâns legați.
Deloc surprinzător, există persoane care sunt împiedicate să își dezvolte creativitatea și manageri care sunt ocupați să pună presiune pe subalterni pentru a obține rezultate, fiind copleșiți de stres și proiectând o parte din frustrările respective asupra membrilor propriei lor echipe. În cel mai bun caz, există manageri caracterizați prin etică profesională și individuală, care dispun, în același timp, de abilități eficiente și productive de management.
Vibraţia pe anumite frecvenţe
Această imagine poate părea sumbră, însă nu este departe de realitate. Diverse studii (așa cum sunt cele din 2013, realizatede companii globale precum Aon Hewitt sau Hay) relevă faptul că un procent de 40-45% din membrii unei companii sunt lipsiți de angajament organizațional. O serie de analize sofisticate sunt utilizate pentru a identifica acei factori comportamentali care au un rol important în creșterea gradului de implicare a angajaților. Însă leadership-ul eficient sau managementul adecvat sunt elemente acceptate ca …
Articol publicat integral pe hrmanageronline.ro.