Recrutată din facultate, acum coordonează o echipă de 1.500 de oameni
După ce a absolvit Liceul Teoretic Al Papiu Ilarian din Târgu Mureș, secția Informatică, Raluca Bogdan s-a orientat către o specializare care era printre cele mai atractive și considerate ca fiind de viitor în anii respectivi: Facultatea de Științe Economice din Cluj, secția Relații Economice Internaționale. La 25 de ani conducea o echipă de 200 de oameni. Apoi a fost numită director de magazin, director de hipermarket, director operational supermarket, iar de la începutul acestui an, Raluca Bogdan, Director Operațional BU Supermarket, a preluat activitatea de coordonare a proiectelor demarate odată cu integrarea Billa în cadrul Carrefour. Tot în acest an se pregătește să devină mamă.
Mentorii
„În deciziile mele – alegerea facultății sau a unui stagiu în străinătate, de exemplu – m-am bazat întotdeauna, în afara sfatului mamei, pe cel al profesorilor mei, dintre care trei au fost un model în viață și un real suport pentru alegerile făcute”, spune Raluca Bogdan. Este vorba despre profesorul de matematică din școala primară, de cel de franceză din liceu și de cel de marketing, din timpul facultății.
Atunci când a apărut, în timpul studiilor universitare, oportunitatea unui stagiu de pregătire în Franța, profesorul ei i-a spus: „Eu, dacă aș fi avut această șansă la vârsta ta, nu ezitam”. Așa că decizia Ralucăi de a participa la acel stagiu a fost luată, cu atât mai mult cu cât era în strânsă legătură și cu pasiunea ei pentru limba franceză.
Această alegere a fost definitorie pentru viitor, după cum spune chiar Raluca: a fost începutul carierei ei, care s-a învârtit de atunci în jurul limbii franceze și a companiei Carrefour.
Stagiul din Franța a însemnat, de fapt, un program de alternanță studii-practică în Carrefour. Ulterior programului de pregătire, Ralucăi i s-a oferit poziția de manager de raion în primul hipermarket deschis de retailer în România.
„În 2001 am început pe poziția de manager al raionului de produse proaspete – un alt domeniu în care s-au întâlnit de manieră fericită pasiunile mele – gătit deserturi – cu profesia. Am învățat extraordinar de multe despre patiserie și cofetărie de la un expatriat francez. Dar și despre oameni și management.”
Urcarea în ierarhie
Cu aceste cunoștințe acumulate, fiind deja absolventă de facultate și cu stagiul finalizat în Franța, Raluca Bogdan a urcat apoi toate pozițiile ierarhice din companie. După ce a fost manager de raion, i s-a dat pe mână un departament de 200 de angajați. Avea numai 25 de ani. Raluca își amintește că avea în grijă profesioniști în meserii extraordinare: măcelari, brutari. „Și acum mă întreb câtă încredere puteau să aibă managerii acelor vremuri în noi, atât de tineri”. Raluca făcea parte dintr-un grup mai mare de angajați recrutați, la fel ca ea, de pe băncile facultăților. În timp, toți acești tineri au ajuns pe poziții de top management.
Următorul pas în cariera Ralucăi a fost făcut în 2008, când a fost numită director de magazin, responsabil de deschiderea primului minihipermarket Carrefour, la Unirii. Apoi, câțiva ani mai târziu, a ocupat aceeași poziție în hipermarketul din Berceni, pe care de altfel l-a și inaugurat.
Acum patru ani a trecut în zona de supermarket care, pentru Carrefour România, reprezenta un început de drum. „Multe provocări, lucruri foarte noi. M-a încântat că pot să fac parte dintr-un proiect nou și a meritat această schimbare, care mi-a adus foarte multă experiență și reușite extraordinare”, povestește ea.
Ca și în timpul vieții academice și în profesie a avut norocul să întâlnească oameni care au vrut să dăruiască, „să crească” alți oameni și Raluca a beneficiat din plin de asta: „În ceea ce mă privește, am fost deschisă la nou, ca un burete am absorbit din jurul meu și cred că asta m-a ajutat foarte mult.”
În calitate de Director Operațional BU Supermarket, în prezent coordonează 1.500 de angajați din magazine. În grijă directă are managerii de zonă, care sunt în număr de cinci. Provocarea cea mai mare pentru ea, dar și pentru companie, este integrarea echipelor din cele două companii (Carrefour şi Billa), dar și mobilizarea angajaților în toate proiectele de integrare. Rețeaua de magazine Carrefour Market (adică de supermarketuri) a crescut din 2013 până astăzi de la 40 la 120 de magazine. Pe lângă expansiunea Market, anul trecut rețeaua de magazine a crescut și cu 86 de magazine Billa.
***Declaratii si idei
Cum gestionaţi echilibrul dintre viaţa de familie şi viaţa profesională?
În fiecare zi încerc să iau cât mai mult din ziua aceea, atât pentru mine, pentru cei din viaţa mea, cât şi pentru munca mea. Uneori îmi iese, alteori nu. Nu cred că gestionez echilibrul acesta, aşa cum îl auzim azi în cercurile oamenilor de carieră, ca pe un scop sau dimpotrivă, ca pe o sursă de frustrări, dacă nu-l atingi. Dar în primul rând mă străduiesc să fiu mulţumită şi să mă preţuiesc la sfârşitul zilei, pentru efortul că am încercat.
Aţi făcut vreun sacrificiu în viaţa de familie pentru carieră?
Am făcut alegeri asumate, nu le-aş considera sacrificii. Am ales în anumite perioade să investesc mai mult din mine în carieră… sau mai mult în viaţa mea personală. Cred că fiecare este liber să aleagă, nimeni în afară de tine nu poate fi făcut responsabil pentru asta. Aşadar, de unele alegeri îmi pare rău, aş fi vrut să le fac altfel, dar cred că asta face parte din fiecare om, să crească odată cu experienţa, cu timpul, cu alegerile făcute.
În orice, oamenii sunt cheia, nu procesele sau sistemele informatice, care rămân doar instrumente. De aceea, trebuie create punți între echipe, multă comunicare, multă răbdare și determinare.
Trei cuvinte care mă definesc:
Integritate, transparenţă şi suport
Cartea preferată: Micul Prinţ, şi acum, mai recent, Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
Mama este modelul meu de om, de suflet şi îmi este suficient ca să ştiu drumul drept în viaţă. Deşi nu mai este lângă mine, este în fiecare decizie pe care o iau şi îmi validez cu ea alegerile. Este reperul meu, pentru a nu mă rătăci.
***idee
O femeie-lider este o femeie obişnuită căreia îi place ceea ce face şi-i ajută pe oameni. Cred cu adevărat că a fi lider înseamnă a fi de folos oamenilor. Îmi place să cred că de-a lungul timpului, de la tânăra de 25 de ani cu 200 de oameni în subordine şi până azi, am făcut ceva pentru cei alături de care am lucrat, iar unii dintre ei pot confirma că am lăsat o amprentă în viaţa lor.
Articol preluat din numărul 235/martie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici