Ram Addanki, CEO BAT România: „Leadershipul înseamnă dezvoltarea oamenilor, nu gestionarea lor”
„Leadershipul înseamnă dezvoltarea altor oameni, nu gestionarea lor. Un lider este responsabil să obțină cele mai bune rezultate prin scoaterea în evidență a tot ce este mai bun în echipa sa. Și aceasta este cultura pe care vreau să o văd în British American Tobacco: o cultură de ascultare activă, de feedback constructiv și, prin urmare, o cultură care livrează în mod constant rezultate mai bune.” – Ram Addanki, CEO BAT România.
***
Plecarea din India, țara natală, a fost primul pas către o carieră globală care l-a adus, în aprilie anul trecut, în România, pe poziția de CEO.
În liceu, toți colegii lui Ram Addanki visau să devină fie doctori, fie ingineri. De altfel, și el provine dintr-o familie de medici și ingineri, deci viitorul lui ar fi fost destul de previzibil. Dar un amestec de șansă și rebeliune, după cum mărturisește el, l-a determinat să se îndrepte către domeniul financiar-contabil. „Am iubit întotdeauna cifrele. A fost uimitor faptul că familia mea mi-a susținut alegerea. Ce și-au dorit mereu pentru mine a fost să mă lupt să fiu foarte bun în ceea ce fac”, spune Ram Addanki, CEO-ul BAT România.
Primul job
Era încă în facultate, avea 19 ani, când s-a angajat prima oară. Începuse studiile pentru a deveni un contabil profesionist, era anul 1989, și începuse să lucreze ca stagiar în management pentru o importantă companie farmaceutică. A fost o experiență extraordinară, așa cum își amintește: lucra direct cu membrii consiliului director al companiei, așa că avea acces la imaginea de ansamblu a afacerii, înțelegând în același timp că adeseori detaliile sunt cele care dau cele mai multe bătăi de cap. „A fost prima confirmare că decizia mea de a profesa în domeniul financiar a fost una corectă, deși nopțile mele erau mai scurte decât cele ale celorlalți studenți”, își amintește Ram Addanki. De altfel, toate acestea se întâmplau înainte de revoluția calculatoarelor personale, atunci când trebuia să îți aștepți rândul să lucrezi ceva pe singurul computer al companiei. Și rândul său, ca începător în firmă, venea de obicei după ora 21.00.
Primul rol de conducere l-a avut în cadrul BAT
La scurt timp, în 1994, s-a alăturat echipei BAT India, în calitate de Director Financiar. Aceasta a fost prima sa poziție de conducere. Era un tânăr de 25 de ani căruia îi raportau direct oameni de peste 40 de ani. Principala provocare a fost să câștige respectul acestor colegi mult mai experimentați. Și, deși a durat ceva timp, în cele din urmă au început să lucreze ca o echipă, să înțeleagă că au lucruri de învățat unii de la ceilalți și că sunt lecții care pot fi împărtășite în ambele sensuri. Mulți dintre cei cu care a lucrat atunci îi sunt încă prieteni.
Ram Addanki spune că atât personal, cât și profesional, a beneficiat cel mai mult de faptul că BAT i-a permis să schimbe rolurile și să călătorească în diferite țări. Începând cu 1999, a ocupat funcții de conducere în întreaga lume, în țări precum Marea Britanie, Olanda, Turcia, Rusia și Republica Cehă, printre altele. Acest lucru i-a permis să înțeleagă mai bine cum funcționează compania, în timp ce, de asemenea, a intrat în contact cu oameni și culturi diferite.
„O carieră internațională este, în același timp, o recompensă extraordinară, dar și un sacrificiu uriaș. Mutându-mă dintr-un loc într-altul a trebuit să renunț la rădăcini. Copiii mei au crescut ca cetățeni globali – au mulți prieteni în întreaga lume, însă puțini dintre ei sunt foarte apropiați. Dar cred că succesul vine doar prin muncă grea și sacrificiu. Nu există ceea ce în limbaj de business numim „prânz gratuit”.
Am învățat de la părinții mei ceva ce mi s-a dovedit a fi adevărat de multe ori: trebuie să te bucuri de ceea ce faci la locul de muncă. Și trebuie să îi acorzi atenția deplină, permițându-le în același timp altora să te ajute.
În țara mea de origine, sistemul educațional se concentrează pe note. Am obținut întotdeauna cele mai bune note, dar m-am și distrat făcând asta. Probabil pentru că mi-a plăcut dintotdeauna să citesc și în afara programelor școlare. Mi-am dat seama că rezultatele pot veni numai atunci când te bucuri de ceea ce faci și când faci parte dintr-un grup care te sprijină.
Mai târziu, am învățat despre rezistență. Viața are urcușuri și coborâșuri. Deci, când cădeți trebuie să vă ridicați și să mergeți din nou. Și puteți face acest lucru numai dacă știți cum să vă bucurați de viața voastră și de ceea ce faceți, alături de oameni care zâmbesc și progresează în propriile lor activitate și viață”.
Provocarea din România
Dacă însă ar alege momentele care i-au schimbat într-adevăr perspectiva, ar spune că patru etape au fost cruciale: decizia de a părăsi țara de origine, India, în 1999; intrarea în spațiul necunoscut al gestionării unei întregi companii ca director general, în 2010; îmbinarea culturilor locale și globale atunci când BAT a achiziționat TDR, o companie croată de tutun, în 2015 și, mai recent, intrarea în echipa BAT România în 2017, pentru a transforma tutunul prin lansarea aici, ca prima ţară din UE, a glo – dispozitiv de încălzire a tutunului. „Îndrăznesc să spun că cea mai recentă este și cea mai perturbatoare etapă, pentru că înseamnă o schimbare nu numai pentru mine, ci pentru întreaga companie și chiar pentru industrie. O confluență fără precedent a evoluției tehnologiei și a schimbării societății a creat o oportunitate unică: aceea de a face un salt substanțial în ambiția îndelungată a BAT de a le oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri mai puțin riscante în domeniul produselor cu tutun și nicotină”, spune el.
Cum a urcat în ierarhie? S-a bazat pe stilul său de management, pe principiul de a conduce prin oameni, prin a le oferi șansa celor foarte capabili să-și asume responsabilitatea pentru munca lor, asigurându-se, în același timp, că ei își păstrează în minte imaginea de ansamblu. Și pentru a face acest lucru, își ține mereu ușa deschisă. Nu numai pentru cei care doresc să vină în biroul său, ci și pentru el: își vizitează colegii de multe ori și încearcă să le înțeleagă preocupările și prioritățile, oferindu-le totodată cele mai bune sfaturi.
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018-ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.