Puterea liderilor: inspiratia
In fond, miza autentica a unui CEO nu este de a se pune in valoare pe sine. El poate, desigur, folosindu-se de calitatile sale de lider, sa aduca rezultate financiare pe termen scurt companiei si sa-si ridice cota personala pe piata transferurilor. Dupa care poate merge mai departe, urmarindu- si cariera de succes.
Insa, un adevarat lider se gandeste inainte de orice la binele organizatiei care-l plateste si care-si pune sperantele in clarviziunea sa. Or, pe termen lung, investitia cea mai importanta o constituie scoala de talente pe care liderul o intemeiaza inauntrul companiei.
Primul lucru pe care Lou Gerstner l-a transmis oamenilor-cheie din IBM in momentul in care a preluat fraiele unei organizatii aflate in declin accelerat, in 1993, a fost: „Go back to school!” Recomandarea era valabila inclusiv pentru cei 300 de senior manageri ai gigantului IT – sau mai ales pentru ei. Rezultatele acestei politici de dezvoltare a capacitatilor de leadership, de concentrare pe componenta de learning & development, s-au vazut nu dupa mult timp. In doar cativa ani, IBM a trecut de la un deficit de opt miliarde de dolari la un profit de tot atatea miliarde.
Deschizatorii de drumuri
Cel dintai lucru care diferentiaza firmele listate in celebrul clasament „Top Companies for Leaders” este implicarea efectiva a conducerii in dezvoltarea talentelor. Cartea demonstreaza ca dezvoltarea unor mari lideri intr-o organizatie depinde de puterea inspirationala a CEO-ului.
Presedintii companiilor de succes acorda cel putin un sfert din timpul lor de lucru promovarii leadership-ului. Se implica efectiv in „predarea” principiilor de leadership, in transferul viziunii proprii si in procesul de evaluare a talentelor.
Influenta de sus in jos intr-o companie este esentiala pentru punerea in miscare a lucrurilor. Cum ar spune acelasi Lou Gerstner: „Leadership- ul personal este cel mai important element al transformarii organizationale. Un mare CEO nu se ascunde in spatele staff-ului sau, ci se face vazut zi de zi.”