Procesul de certificare ROI Methodology
Procesul de certificare ROI Methodology este creat pentru cei implicati sau responsabili de implementarea si coordonarea proiectelor in propriile organizatii. ROI Methodology se adreseaza celor care ocupa pozitii de HR Manager, HR specialist, Training Manager, Marketing Manager, Project Manager etc, lucreaza in multinationale sau in companii mari, dispun de bugete semnificative de training si doresc sa masoare in termeni financiari impactul initiativelor si proiectelor organizationale.
"In general, departamentul HR dintr-o companie este privit ca un centru de cost si de asemenea este singurul care nu putea raporta rezultate directe in business, ci doar activitati. Cu ajutorul ROI Methodology, departamentul HR va putea sa raporteze, pentru prima oara, cati bani aduce prin initiativele pe care le implementeaza", spune Urania Cremene, 4HR Business Unit Manager.
ROI Methodology este un proces bazat pe cinci elemente:
Cadrul general al evaluarii (detaliaza cinci niveluri distincte ale evaluarii, aceste niveluri reflectand legatura dintre reactia participantilor, gradul de invatare a cunostintelor si abilitatilor, aplicarea celor invatate in activitatea zilnica, impactul acestei aplicari asupra indicatorilor de performanta si rentabilitatea investitiei); Procesul integrat ofera o abordare pas cu pas pentru colectarea si analizarea datelor, izolarea efectelor programului, convertirea datelor in valoare monetara si calcularea ROI; Filozofia, standardele si principiile de aplicare ghideaza modul in care datele obtinute sunt analizate si folosite. Standardele, prin natura lor, conduc la o abordare extrem de precauta, necesara pentru construirea credibilitatii in fata audientei tinta; Practica si studiile de caz (reflecta experienta acumulata in decursul ultimilor 15 ani);
Implementarea (leaga celelalte patru elemente, integrand si sustinand metodologia pe termen lung. Cu ajutorul acestui element, organizatiile se asigura ca ROI Methodology devine parte din rutina activitatii zilnice.
Planurile de actiune si stabilirea obiectivelor evaluarii sunt parti componente ale acestui proces. Pe parcursul certificarii, fiecare dintre aceste elemente este abordat sistematic.
Procesul de certificare se concentreaza pe furnizarea unui set de 10 abilitati:
- Planificarea pentru calculul ROI, inclusiv dezvoltarea planurilor de colectare a informatiilor, de analiza ROI si implementare a proiectului GANT;
- Colectarea datelor pentru evaluare, folosind chestionare, teste, interviuri, focus-grupuri, observarea si monitorizarea rezultatelor;
- Izolarea efectelor programului, prin folosirea tehnicilor grupurilor de control, analiza trend-urilor, forecasting sau estimari ponderate;
- Convertirea datelor obtinute in valoare monetara;
- Calcularea costurilor totale ale programului;
- Analiza datelor, inclusiv calculul pentru demonstrarea ROI;
- Prezentarea si comunicarea rezultatelor evaluarii catre grupuri sau persoane cheie;
- Construirea si dezvoltarea rutinei pentru implementarea metodologiei ROI in propria organizatie;
- Predarea elementelor esentiale ale metodologiei in propria organizatie;
- Furnizarea consultantei interne pentru implementarea ROI Methodology si in alte departamente din organizatie;
Certificarea ROI Methodology
Essentials of ROI Methodology este primul workshop de trei zile din cadrul procesului de certificare. Workshop-ul condus de facilitatorii 4HR (partener exclusiv in CEE al ROI Institute) ofera o imagine de ansamblu asupra intregii metodologii si detaliaza aspectele si tehnicile fundamentale cu ajutorul carora participantii sa poata dezvolta si implementa un prim proiect.
"Dupa participarea la primul workshop, fiecare participant va fi sprijinit in implementarea primului proiect de evaluare. Cele doua zile petrecute individual cu fiecare participant, in cadrul organizatiilor din care provin au ca scop asigurarea calitatii studiului de caz ROI construit pe baza proiectului de evaluare dezvoltat in cadrul workshop-ului. Documentarea, furnizarea si calitatea acestui studiu de caz este o conditie necesara obtinerii certificarii", explica Urania Cremene.
Cel de-al doilea workshop din cadrul procesului de certificare este Mastering ROI Methodology. Condus de facilitatorii ROI Institute Inc. (Jack si Patti Phillips, inventatorii metodologiei) acesta detaliaza fiecare pas al metodologiei de evaluare si ofera tehnici suplimentare si studii de caz reale despre aplicarea ei in situatii diverse. In cadrul acestui workshop, fiecare participant prezinta studiul de caz pentru propriul proiect de evaluare. In cadrul celui de-al doilea workshop, facilitatorii ROI Institute Inc. vor evalua calitatea studiului de caz prezentat de fiecare participant. Grila de evaluare va fi furnizata fiecarui participant la sfarsitul primului workshop. In functie de rezultatul obtinut la aceasta evaluare, se acorda nominal atestatul "ROI Practitioner" care garanteaza accesul la baza de date cu studiile de caz, noile instrumente si forumurile de discutii.