Problemele complicate au soluții simple, dar nu ușoare
În cadrul Nuclearelectrica (SNN), managementul sănătății organizaționale începe de la selecția personalului și recrutarea acestuia în companie, continuă cu procesul de training și coaching și nu se încheie decât la momentul pensionării.
Atragerea și retenția personalului înalt calificat reprezintă unul dintre obiectivele pe care SNN și le-a stabilit pe termen lung, fiindcă resursa umană reprezintă garanția derulării eficiente a proiectelor de investiții ale companiei și a performanței în activitățile curente. „În demersurile de eficientizare internă pornim de la obiectivele organizației traduse la nivel individual, dar și în sens invers, de la angajat, de la nevoile și interesele acestuia, de la inițiativele individuale și de echipă, dar și de la strategia companiei pe termen lung. Trebuie să existe o înțelegere și o armonizare foarte clare între individ și strategie, măsuri – în așa fel încât omul să aibă motivația și dorința de a depune eforturi pentru un scop major în care se regăsește”, spune Cosmin Ghiță (foto), CEO Nuclearelectrica.
Accent pe recrutare
El precizează că motorul companiei s-a dovedit a fi întotdeauna resursa umană, dincolo de tehnologia robustă utilizată. Chiar și în condițiile unor schimbări organizaționale generate de separarea de fosta companie RENEL, reorganizarea pe mecanisme și practici de piață, listarea pe piața de capital, compania a avut viziunea și forța internă să se poziționeze pozitiv în industria nucleară internațională. Asta, în primul rând, datorită preocupării managementului pentru o integrare corporatistă a funcțiilor și proceselor și o politică de resurse umane bazată pe motivarea performanței, astfel încât fiecare angajat să se găsească la locul potrivit și să simtă valoarea muncii sale în rezultatele globale.
De altfel, pregătirea „on the job” specifică domeniului nuclear, în special pentru funcțiile de operare, este un proces continuu care durează aproximativ 7 ani, cu învățare permanentă, testare, evaluare și din nou învățare.
„În domeniul nuclear, operăm cu o serie de concepte care au la bază internalizarea de către oameni a unui cadru riguros de securitate nucleară, a unor norme specifice și a unei atitudini interogative constante, care se manifestă prin comportamente dezirabile, la toate nivelurile, în toate procesele, fie că vorbim de operare, fie că vorbim de specializări suport”, adaugă Cosmin Ghiță.
Securitatea în muncă
În plus, securitatea în muncă a angajaților constituie un alt parametru atent monitorizat de organismele de reglementare naționale și internaționale, reprezentând un indicator direct legat de sănătatea ocupațională. Mai exact, în cadrul sucursalelor de producție, angajații expuși profesional sunt monitorizați în permanență, neexistând niciun incident sau depășire de doze. De fapt, dozele personalului expus se situează mult sub cele impuse de legislație și sub standardele din industrie.
Nuclearelectrica se află în faza de pre-proiect pentru două investiții majore: retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă și Proiectul Unităților 3 și 4. Acestea necesită o strategie holistică, bine conturată, de asigurare a resurselor umane în corelație cu etapele de dezvoltare ale proiectelor. De asemenea, capacitatea companiei de adaptare la condițiile de piață, pe fondul liberalizării complete a pieței de energie, maximizarea oportunităților de business prin identificarea de noi surse de capital și extindere în noi domenii sinergetice se bazează pe capacitatea SNN de a menține și crește în continuare o forță de muncă profesionistă.
Focus pe carieră Și performanţă
De aceea, în prezent, planurile companiei se focalizează pe atragerea și retenția personalului, clarificarea cadrului legal referitor la pensionare, astfel încât să existe o previzibilitate a legislației pentru angajator și identificarea de soluții pentru recompensarea specialiștilor, corelat cu obiectivele de performanță.
„Este dificil pentru SNN să poată concura cu țările care dezvoltă programe nucleare în ceea ce privește nivelul salarial, iar aceste proiecte reușesc să atragă specialiștii deja formați ai SNN”, spune Cosmin Ghiță.
În fața acestei provocări, compania a demarat un proces amplu dublu orientat intern-extern. Pe plan intern, se realizează constant maparea funcțiilor-cheie și pregătirea succesorilor și a planurilor de carieră, aliniate cu obiectivele pe termen lung ale companiei. Pe plan extern, SNN a pus bazele unui program de atragere și formare de tineri specialiști, axat pe burse de studiu și stagii de pregătire, și urmează să contacteze universitățile de profil.
De altfel, 2018 va fi anul inițierii unui proiect amplu de atragere de tineri specializați, care vor fi formați suplimentar printr-un program de mentorat. Tot în 2018 va fi demarat un sistem de motivare bazat pe principiile meritocrației, pentru a recompensa eforturile și expertiza personalului SNN.
Principii şi valori
În cadrul SNN lucrează aproximativ 2.200 de angajați, în cele două sucursale specializate în producție și la nivelul sediului central din București. „Deși structura ierarhică în cadrul organizației este una înaltă și centralizată, dar bazată pe un stil participativ de conducere și propagare a ideilor, specifică unui producător de energie nucleară a cărui principală responsabilitate o reprezintă securitatea nucleară și grija față de mediul înconjurător și populație, SNN întreține și cultivă o mentalitate bazată pe puterea echipelor pe lucru, pe inovație bottom-up, responsabilitate și asumare la nivel individual”, spune Cosmin Ghiță.
El crede că atitudinea de îmbunătățire continuă la nivel individual și de grup a făcut posibile rezultatele deosebite ale companiei, unitățile de la Cernavodă fiind evaluate de misiuni internaționale de experți ca fiind printre cele mai sigure și mai performante din lume.
Această performanță tehnică și de producție se bazează și pe construirea în timp a unei culturi de securitate nucleară, împărtășită de toți angajații. Principiile de securitate nucleară se regăsesc în fiecare birou din cadrul companiei.
“Avem un motto: <Omul – resursa de bază a organizației>, aplicat la toate nivelurile și conștientizat în tot ceea ce facem. SNN a învățat în timp, din experiența proprie și din bune practici internaționale, că prioritizarea oamenilor, a talentelor și a aptitudinilor lor, a dorinței lor de creștere, a intereselor și creativității lor reprezintă o sursă majoră a succesului organizației, care depășește performanța lineară și care duce organizația într-o zonă de stabilitate și control”, precizează Cosmin Ghiță.
Articol preluat din numărul 244/februarie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.