Previzibil iraționali
Așadar, dacă ești în căutarea unor răspunsuri la dilemele inevitabile ale vieții, îți recomand cartea Al dumneavoastră irațional. Despre ciorapi rătăciți, formule de agățat gagici și alte încurcături existențiale care, în mod sigur, îți vor oferi o altă perspectivă față de cea proprie și poate chiar vor reuși să-ți schimbe viața.
De-a lungul anilor, autorul cărții, Dan Ariely, a studiat comportamentul irațional, fiind cercetător în științe sociale și expert în psihologie cognitivă, titular al Catedrei de Economie Comportamentală de la Duke University, fiind autorul a numeroase bestselleruri și articole publicate în revistele din SUA.
Cartea are la bază rubrica de întrebări și răspunsuri „Ask Ariely” din Wall Street Journal, în care autorul răspunde cititorilor atât la probleme serioase, cât și la unele bizare și hilare, răspunsurile sale fiind exprimate cu umor și mai puțin formal sau academic, astfel încât să poată fi înțelese și aplicate cu ușurință. În același scop, cartea include și o serie de caricaturi semnate de cunoscutul artist William Haefeli.
Așadar, vei găsi o îmbinare elegantă de text și imagini, care îți va oferi un instrument de învățare relaxată a unei tehnici diferite de rezolvare a problemelor cotidiene, precum și o sursă sigură de bună dispoziție.
În plus, este posibil ca, citind această carte, să îți răspunzi la eventualele întrebări precum cele despre bucuria lucrului bine făcut, obiceiuri și scopuri; despre iluzia muncii și a progresului, despre efort și apreciere; despre modul în care învățam să luăm decizii mai bune, despre gândire pe termen lung și deprinderi; despre forța așteptărilor și fericire, dar și despre văicăreli utile, nefericire, comunicare și prieteni.
Mi-au atras atenția explicația și întrebarea pe care și-o pune Ariely cu privire la atenție și la distanțarea față de emoție: „Contactul direct cu ceilalți face ca impactul acțiunilor noastre să fie mai plin de viață. Ne determină să simțim, să avem o reacție empatică și să acționăm cu mai multă grijă și compasiune. Iar marea întrebare este cum să-i facem pe politicienii, bancherii și directorii noștri executivi și pe toți cei care au un impact de la distanță asupra vieții noastre să simtă consecințele deciziilor și acțiunilor lor.”
Fiindcă nu am exagerat deloc spunând că această carte este pe cât de inteligentă, pe atât de amuzantă, vei găsi în ea inclusiv sfaturi legate de „mașini de fițe”, „formule de agățat gagici”, „sex nesatisfăcător”, „ținute nepotrivite” și chiar despre ciorapi desperecheați, usturoi și gogoși.
Și, dacă te întrebi cu privire la existența anumitor oameni care sunt pur și simplu norocoși și la încadrarea ta printre aceștia, găsești în carte teoria potrivit căreia „oamenii mai norocoși tind să încerce mai des diferite lucruri și, încercând mai des, și câștigă de mai multe ori” și, în plus, aceștia „nu doar încearcă să înceapă mai multe lucruri; ei sunt, de asemenea, și mai grăbiți să abandoneze potecile ce nu par să ducă încotro doresc ei și se concentrează asupra bulevardelor mai promițătoare”. Deci, acum rămâne doar să îți răspunzi la întrebare!
Ariely nu se oprește aici, ci vine și cu un sfat pe care îl găsesc util: „În primul rând, într-o oarecare măsură, viață este o loterie, așa că încearcă mai des mai multe lucruri. În al doilea rând, continuă să examinezi toate opțiunile pe care le ai și renunță iute la cele mai puțin promițătoare ca să-ți faci mai mult timp pentru a explora opțiunile care ar putea fi mai bune pentru tine.”