Practica în bancă, drumul drept spre un job
Principala caracteristică a unui candidat pentru internship este dorinţa de a învăţa şi de a se adapta la cerinţele mediului bancar. De asemenea, reprezentanţii băncii caută persoane independente şi receptive la feedback constructiv. Totodată, preferă interni care să îşi asume responsabilităţi
şi să ia decizii bazate pe cunoştinţe solide. „În calitate de furnizor de servicii financiare, acordăm o importanţă deosebită orientării spre client şi, datorită acestui aspect vital, căutăm studenţi capabili să comunice şi să empatizeze cu clienţii noştri”, spune Elvira Dumitru, Director Resurse Umane OTP Bank.
OTP Bank a dezvoltat de-a lungul timpului relaţii cu mai multe universităţi din România, precum Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Creştină Partium din Oradea sau Universitatea Sapienţia. De curând au fost încheiate noi acorduri cu Academia de Studii Economice din Bucureşti şi cu Universitatea de Vest din Timişoara, instituţii de unde provin cei mai mulţi candidaţi.
„Numărul candidaţilor a depăşit 200 în ultimii doi ani. Cele mai multe solicitări se înregistrează pe perioada de vară, când programul beneficiază de contribuţia universităţilor. În ceea ce priveşte aplicaţiile spontane pe parcursul anului, există o medie mai scăzută, dar constantă”, spune Elvira Dumitru.
Odată acceptaţi în cadrul programului de internship, tinerii sunt distribuiţi în baza oportunităţilor existente în bancă, însă este importantă şi opţiunea şi profilul candidatului. Astfel, participanţii au posibilitatea de a învăţa despre fundamentele şi responsabilităţile bancare, financiare şi despre responsabilităţile sociale. De asemenea, ei au ocazia de a intra în cultura organizaţiei şi de a căpăta o mai bună înţelegere a rolului de consultant financiar şi a contribuţiei aduse mediului bancar. Cu alte cuvinte, se vor dezvolta atât pe plan profesional, cât şi personal, pentru că vor fi membri ai unei echipe de profesionişti care se dezvoltă de 10 ani.
În ultimii doi ani, şapte actuali angajaţi şi-au început activitatea în bancă în calitate de practicanţi.
Cursuri financiare pentru elevi şi liceeni
Pe lângă proiectele pentru studenţi şi absolvenţi, OTP Bank are şi programe pentru liceeni şi elevi. Un astfel de program este „Dreptul la Educaţie”, care beneficiază de experienţa de peste 20 de ani a Fundaţiei Fáy András, înfiinţată de OTP Bank Ungaria. De altfel, trainerii Fáy András au susţinut primele module de training, acestea urmând a fi preluate în curând de trainerii proprii ai fundaţiei din România. În cadrul acestor cursuri sunt prezentate concepte economice şi financiare de bază, într-un limbaj potrivit vârstei participanţilor şi pe baza unei metodologii nonformale. Proiectul va demara în toamna anului 2014 şi are în vedere atât liceeni, cât şi elevi din clasele V-VIII. „Tinerii au nevoie să înveţe de la o vârstă fragedă care este valoarea banilor şi modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic şi studiile recente relevă un nivel de educaţie financiară sub medie în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educaţiei financiare a noii generaţii”, spune Elvira Dumitru.
De asemenea, un alt proiect de suflet al OTP Bank este „Dreptul de a citi”, lansat în 2010, prin care bibliotecile şcolilor defavorizate din mediul rural sunt dotate cu cărţi, pentru a facilita accesul celor mici care studiază în aceste zone la cărţile necesare dezvoltării lor. „Prin acest program am lăsat o amprentă importantă în susţinerea educaţiei, în special prin această campanie de care au beneficiat peste 31.000 de copii din 165 de şcoli rurale, unde au fost donate 103.000 de cărţi”, adaugă Elvira Dumitru. Eforturile de educare continuă cu „Dreptul la Educaţie”, o fundaţie proprie, înfiinţată în ianuarie 2014, prin care OTP Bank susţine o atitudine financiară responsabilă în rândul elevilor şi liceenilor.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici