Piata de executive search, afectata de pesimism
Dupa Olimpiada de la Atena, din 2004, Grecia a trait “perioada de aur” in executive search, afirma Athena Tavoulari. Piata locurilor de munca pe segmentul executive era in plin avant si, in general, viitorul economic parea foarte competitiv si promitator. Problemele au aparut in ultimele luni ale anului 2008.
Revista Cariere: Care sunt asemanarile si deosebirile dintre Romania si Grecia in privinta felului in care a fost afectata de criza piata muncii, in special cea de headhunting?
Athena Tavoulari: Atat Grecia, cat si Romania au avut cresteri economice foarte semnificative in ultimii ani si, categoric, acest lucru a influentat pozitiv dezvoltarea pietei de executive search. Ambele tari au fost influentate de scaderea economica si in amandoua statele a crescut rata somajului. Dupa parerea mea, principala diferenta intre cele doua tari se bazeaza pe felul in care au reactionat la recesiunea globala. Dupa ce a supravietuit si si-a revenit in urma primului soc, piata greceasca a incercat sa limiteze efectele crizei si sa evalueze situatia curenta, luand cateva actiuni de corectare. Bineinteles, Grecia, fiind de multa vreme membra a UE, a primit finantari de la diverse fonduri europene si acest lucru a fost mereu utila in dezvoltarea economiei grecesti. Pe de alta parte, Romania a fost mai ezitanta.
Romania, pe de alta parte, ca membru recent al UE este asteptata sa primeasca in curand finantare din fonduri europene. Asa ca, in opinia mea, provocarea pentru Romania este investirea acestor bani in infrastructura. Cred ca Romania va avea un viitor surprinzator in termeni de dezvoltare economica, cu conditia ca fondurile europene sa fie asimilate si administrate bine de autoritatile locale.
Cat de mari sunt problemele in cazul Greciei?
Din punctul meu de vedere, efectele psihologice ale crizei au fost mai grave decat criza in sine, cel putin pentru piata greceasca. Activitatea pe piata greceasca de executive search a reinceput sa creasca din septembrie 2009, chiar daca ar putea fi afectata in continuare de situatia macro-economica a Greciei. Cred, totusi, ca recrutarea pe segmentul executive este afectata in principal de psihologia pozitiva sau negativa din piata. Chiar daca economia Greciei nu este in cea mai buna forma in termeni de datorie publica si fiscalitate, cred ca piata de recrutare executive si-ar putea reveni in 2010.
Ce impact vor avea masurile economice dure care sunt puse acum in aplicare?
Vor avea categoric un efect asupra conditiilor macro-economice ale Greciei. In privinta pietei de headhunting, continui sa-mi pastrez optimismul. Un prim semnal bazat pe cresterea veniturilor noastre arata ca 2010 va fi un an de redresare pentru pe executive search si suntem siguri ca va fi un an mai bun ca 2009.
Care credeti ca sunt aspectele pozitive de pe piata muncii din Romania si Grecia?
Managerii romani si greci au de obicei o puternica energie antreprenoriala si o implicare activa. Procesul de luare a deciziilor e categoric mai rapid ca in alte economii occidentale si, dupa parerea mea, in 2010 ne vom bucura de oportunitati interesante ca regiune.
Cat de matura e piata de headhunting in Romania?
In Grecia exista acum trei, patru companii de consultanta executive search si alte companii care se concentreaza in principal pe recrutarea in zona de middle management. Romania, pe de alta parte, nu e inca o piata clar structurata in zona serviciilor profesionale. Cred ca piata romaneasca de executive search ar putea fi educata si dezvoltata intr-o mai mare masura.
Ce ar trebui sa faca Grecia si Romania pentru a stimula piata muncii in urmatoarele luni?
Grecia, Romania sau oricare alta tara nu pot influenta direct investitia in top management. Provocarea noastra va fi de a incerca sa ne mentinem speranta si optimismul in piata, pentru a putea sa le transmitem si celor care iau decizii.