Performanta are nevoie de zece mii de ore muncite cu pasiune
Generatii intregi am fost impresionate de talentul celor patru muzicieni de la Beatles. Au creat un fenomen, o muzica care dureaza. Ei transmit un mesaj pozitiv lumii mai presus de moda, genuri muzicale si granite geografice. Acum cateva saptamini, am vizionat la televizor unul din concertele recente ale lui Paul McCartney. Dupa mai bine de patru decenii de cariera, el creeaza in continuare show-uri de sunet si lumina absolut fabuloase si impresioneaza mii de oameni prin talent, energie si autenticitate. Comportamentul natural, bucuria de a canta si perpetua reinventare a muzicianului m-au facut sa ma gandesc la tot ceea ce determina succesul unor astfel de oameni.
La prima vedere cu totii ne gandim la talent. Chestiunea legata de talentul nativ al performerilor din domenii diverse i-a determinat pe psihologi sa analizeze si sa inteleaga cum functioneaza lucrurile. Este oare talentul nativ factorul determinant al succesului sau mai exista si altceva?
Va propun sa ne intoarcem in timp la inceputul anilor ’60. Nici eu si nici multi dintre voi nu eram nascuti in acele timpuri. Gratie lui Malcom Gladwell si cartii sale – “The Outliers” (in limba romana “Exceptionalii”, aparuta la Editura Publica) – am aflat lucruri mai putin cunoscute legate de cariera celor de la Beatles.
Pe parcursul unui an si jumatate, intre 1960 si 1962 cei patru muzicieni au calatorit de cinci ori pe ruta Liverpool-Hamburg si au performat live timp de 270 de nopti. In momentul in care inregistrau primele succese in 1964 aveau deja la activ 1200 de concerte, insumand 10.000 de ore live. Mai mult de atat, ei abordasera diverse genuri – de la rock &roll la jazz – si intelesesera cat de importanta este disciplina si mai ales oportunitatea de a canta live. Pregatirea intensiva a stat la baza lansarii lor plina de succes.
In mod normal, este nevoie de circa 10.000 de ore muncite cu pasiune pentru a atinge nivelul de maiestrie si performanta, indiferent ca esti muzician sau CEO-ul unei companii. In general, pe drumul spre succes nu prea exista scurtaturi. Daca din intimplare lucrurile se intampla ceva mai repede, aceasta nu ar trebui sa va determine sa va relaxati. Cred cu tarie ca, pentru a atinge excelenta, pregatirea „din spatele scenei” este fundamentala daca vreti ca reusita sa dureze in timp. In plus, conteaza enorm sa fiti pregatiti atunci cand oportunitatea apare.
Perioada de dupa 2008 a insemnat pentru oamenii de business mult mai multe ore de munca pentru rezultate sub nivelul anilor anteriori crizei, fiind necesar un efort suplimentar pentru a pune lucrurile in miscare. Unii dintre noi ne-am reanalizat prioritatile si am descoperit ca facem fata mult mai multor situatii de business, generand idei si solutii. Cei care am inteles ca pana la urma este nevoie de a munci cu pasiune pentru a evolua o vom face in continuare. Oportunitatile apar mai ales in perioade ca aceasta, fructificate de cei ce inteleg importanta pregatirii.
Daca vrem sa performam si sa evoluam totodata, gasim motivatia interioara ce determina actiunea. Mai mult decat atat, atragem energia pozitiva a celor cu care interactionam. Starea de expectativa, punerea proiectelor pe hold asteptand ca solutiile sa apara din exterior inseamna cu siguranta pierderea unor oportunitati. Citeva mii de ore de munca si propria determinarea vor face diferenta pentru cei ce isi asuma acum riscuri si oportunitati.
In loc de concluzie, v-as propune sa reflectati asupra celor celor afirmate de George Bernard Shaw:
“Omul rezonabil se adapteaza lumii. Omul nerezonabil persista in incercarea lui de a adapta lumea la el. De aceea tot progresul depinde de oamenii nerezonabili”.
Oana-Miruna Stinga
Marketing, Leadership si Coaching sunt ariile in care expertiza si pasiunea se completeaza perfect. Pasiunea pentru marketing este inca foarte vie, fapt reflectat de formatele de training propuse. La fel si cea pentru transformarea umana prin coaching si programe de leadership. In afara celor 3 ingrediente: ENERGIE, ENTUZIASM, EMOTIE, as mai adauga inca unul, INSPIRATIE, gratie careia dau viata proiectelor mele.