Pentru a fi lider…
...trebuie sa te cunosti mai întai pe tine cu bune si cu rele. Nu poţi să ai pretenţia de a-i conduce şi înţelege pe cei din jurul tău cât timp nu eşti conştient de propriile valori, abilităţi şi convingeri. Aceasta a fost una dintre concluziile pe care le-am luat acasă după conferinţa lui Daniel Goleman, o concluzie care, de altfel, nu surprinde, dar care merită să fie interiorizată de fiecare dintre noi iar şi iar şi iar.
Realitatea din organizaţii este cu mult diferită faţă de realitatea desenată de teorie. În organizaţii, când presiunea cifrelor este exercitată din mai multe părţi, păstrarea calmului şi a concentrării asupra fiecărui aspect al situaţiei se poate dovedi o provocare… mai ales când fiecare coleg ar avea nevoie de ajutorul tău pentru sarcina X şi când se presupune că eşti şi multitasking.
Intră însă în ecuaţie coeficientul de inteligenţă emoţională. Practic, dincolo de portofoliul tau de abilităţi şi competenţe tehnice, dincolo de isteţimea nativă, inteligenţa emoţională pare să fie un factor al succesului.
"Poţi să nu fii cel mai tare ca şi nivel de cunoştinţe, poţi să nu ai cele mai mari note din clasă, inteligenţa emoţională te duce mai aproape de succes. Asta nu înseamnă că IQ-ul nu contează, doar că odată ce ai obţinut job-ul, eşti pe acelaşi palier cu ceilalţi care lucrează pe aceeaşi poziţie. Şi atunci partea umană intervine ca diferenţiator", a spus Daniel Goleman în cadrul evenimentului organizat pe 25 septembrie, la Bucureşti – "Leadership. The Power of Emotional Intelligence".
El a vorbit unei audienţe de circa 800 de persoane despre inteligenţa emoţională că instrument de leadership: cum putem noi, ca manageri, să ne gestionăm pe noi înşine şi cum putem să gestionăm relaţiile cu ceilalţi, vestea bună fiind faptul că inteligenţa emoţională poate fi dezvoltată oricând pe parcursul vieţii. Pentru asta putem începe cu cine vrem să fim, la ce visam, ce speranţe avem şi ce obiective. Apoi trebuie să ne dăm seama cum putem ajunge acolo şi ce abilităţi trebuie să ne îmbunătăţim. Iar aici, secretul este să luăm fiecare abilitate pe rând. După care urmează exerciţiul – de fiecare dată când ai ocazia trebuie să exersezi acea nouă abilitate până când devine ceva firesc, normal.
"Ca lideri, trebuie să ne putem gestiona propriile stări interioare. Dacă tu eşti stresat, şi oamenii tăi vor fi stresaţi, pentru că ne influenţăm unii altora stările. Trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a ne reveni din stres, de a ne întoarce la pozitivism, adică în starea în care creierul nostru funcţionează la cote maxime", a explicat Goleman.
Va invit să citiţi mai multe despre discursul lui Daniel Goleman în ediţia de octombrie a revistei HR Manager.