Patru obiceiuri pe care le au numai oamenii punctuali
Punctualitatea este o dovadă de respect. O persoană punctuală dă dovadă de disciplină, arată că este capabilă să-şi planifice treburile şi demonstrează că îi pasă de ceilalţi. 20% dintre americani sunt mereu în întârziere, potrivit unui studiu realizat la San Francisco, citat de Fast Company. Procentul românilor nu îl cunoaştem, dar în mod sigur mulţi dintre conaţionalii noştri întârzie serios şi fiecare dintre noi cunoaştem măcar unul. Dacă se întâmplă să fiţi printre cei care întârzie aproape mereu, însă aţi deschis acest articol la timp, există patru metode să vă vindecaţi definitiv de această meteahnă.
Oamenii nu întârzie pentru că nu le pasă de timpul celorlaţi, afirmă Diana DeLonzor, o cercetătoare americană. Situaţia e mult mai complicată de atât. Întârzierile repetate sunt legate mai degrabă de caracteristicile de personalitate, cum ar fi anxietatea sau de o înclinaţie către acel fior pe care îl simţim când întârziem. Unii oameni sunt atraşi de graba generatoare de adrenalină a ultimului minut pe care îl mai au până la linia de sosire, în timp ce aţii îşi încarcă fiecare moment al zilei cu câte o activitate din motive de ego. DeLonzor afirmă că relaţia noastră cu timpul începe în copilărie şi, treptat, devine un obicei adânc înrădăcinat. Interesant este că sunt oameni care întârzie mereu, iar alţii care ajung întotdeauna puţin mai devreme. Motivele sunt de natură fiziologică, pe de o parte, şi psihologică pe de alta, crede DeLonzor.
Gândesc realist
Oamenii punctuali ştiu cât timp le va lua să facă un anumit lucru. Oamenii care suferă de „întârziere cronică” se angajeze în ceea ce DeLonzor numeşte „gândire magică”. Dacă în urmă cu 10 ani au rezovat ceva în 20 de minute, ei cred că pur şi simplu atât durează să facă acel lucru. Interesant este că uită cele 99% dintre cazuri în care acelaşi lucru le-a răpit 30 de minute. Dacă vrei să scapi de această problemă, trebuie să reînveţi timpul. Scrie într-un carneţel cât timp crezi că va dura să faci duş, să te îmbraci şi să conduci până la serviciu. Faci asta în fiecare zi a săptămânii şi notezi timpii. DeLonzor afirmă că întârziaţii vor depăşi timpul estimat cu 25% sau chiar cu 30%.
Când vine vorba de întâlniri îşi iau marja de eroare
Oamenii punctuali ajung de obicei mai devreme. Întârzierile îi stresează şi nu le place să fie pe fugă. Cei care întârzie se stresează şi ei, dar nu fac tot posibilul să ajungă la timp. Tind să-şi progremeze lucrurile la minut. De pildă, o persoană punctuală, care are întâlnire la ora 9 dimineaţa, va ajunge la 8:45 sau la 8:50. Îşi va lua o marjă de eroare de câteva minute pentru un eventual obstacol, cum ar fi traficul aglomerat. Sau va verifica traseul online sau chiar va face drumul până la locul întâlnirii cu o zi înainte, să înţeleagă traseul. Dacă vrei să ajungi la timp, încearcă să ajungi mai devreme.
Sunt organizaţi
DeLonzor afirmă că 45% din tot ce facem zilnic sunt automatisme. Vieţile noastre sunt pline de obiceiuri, cum ar fi spălatul pe dinţi. Obiceiurile astea automate sunt foarte necesare, pentru că altfel ne-ar lua o veşnicie să le facem pe toate. Obiceiurile celor care ajung mereu la timp sunt foarte bine structurate. Îşi analizează toate activităţile zilnice, îşi stabilesc singuri rutine şi nu se abat de la regulile de bază. Cei care întârzie nu îşi structurează activitate şi deseori ajung sub spectrul deficitului de atenţie. „În loc să se gândească de ce rutina lor nu funcţionează şi să încerce ceva diferit, cei care întârzie speră că mâine se vor descurca mai bine”, spune DeLonzor. Pentru a deveni punctual, e nevoie de mai multă rutină şi de o structurare mai amănunţită a activităţilor zilnice. De exemplu, încearcă să îţi pregăteşti lucrurile pentru dimineaţă înainte de culcare.
Nu au o problemă cu statul degeaba
Să fii punctual înseamnă să ajungi puţin mai devreme. Punctualii folosesc acele minute să-şi verifice mailul, să dea un telefon sau pur şi simplu să fie puţin timp singuri. Cei care întârzie detestă statul degeaba. Lor le place să sprinteze în ultimul minut spre întâlnire. Dacă vrei să te simţi mai confortabil cu timpul în care ai ajuns mai devreme şi nu ai ce să faci, de ce nu iei la tine ceva de care să te ocupi. Îţi va fi mult mai uşor ştiind că vei avea ce face.