Patru motive pentru care sa studiezi in Romania si nu peste hotare
1. Studiul peste hotare nu iti garanteaza un loc de munca intr-o pozitie privilegiata la intoarcerea in tara
Contrar impresiei generale, cei cu studii in strainatate nu vor avea o pozitie privilegiata la intoarcerea in tara. Aceasta este realitatea in majoritatea cazurilor. in plus, la integrarea in profesie, acestia vor avea mai putina experienta practica decat colegii lor care au ales sa ramana in tara, ceea ce va face posibil sa se regaseasca sub coordonarea profesionala a colegilor ce s-au orientat deja pe plan local.
2. Opreste fluxul firesc al studiului
Indiferent daca are loc in timpul facultatii sau imediat dupa aceasta, studiul in strainatate opreste fluxul firesc al studiului sau al activitatilor profesionale dupa terminarea studiilor. Prin urmare, inevitabil vor exista intarzieri fata de ceilalti studenti. Anumite materii si informatii nu vor fi in mod clar tratate la fel bine ca in ritmul firesc de studiu neintrerupt in tara. Un efort suplimentar e necesar atat la reluarea studiilor in tara cat si la (re)integrarea in cadrul profesional dupa o asemenea experienta.
3. Metodele de lucru sunt adaptate la strainatate
In timpul studiilor in strainatate, studentii au de-a face cu o noua metoda de lucru, sistem de evaluare si metoda de rationament juridic (si aceasta inclusiv in cazul tarilor apartinand traditiei civiliste, nu neaparat de common law). Toate acestea difera profund fata de cele din Romania. In plus deci fata de dificultatile de limba straina in care se studiaza, a studia in strainatate inseamna a te regasi in mod cotidian in situatia de a interpreta, sistematiza, acumula si apoi exprima si integra in propriul sistem de cunostinte informatie nefamiliara, asimilata intr-o maniera nefamiliara. Toate acestea solicita timp si energie. si pentru a fi intru totul onesti, in mod clar acest demers nu este in permanenta suprapus cu placerea descoperirii intelectuale.
4. Diploma trebuie recunoscuta si echivalata in tara pentru a fi valabila
Dezavantajele de mai sus nu vin singure. Ele sunt de cele mai multe ori precedate de un sistem de selectie foarte competitiv si de necesitatea constituirii de catre studentul aplicant a unor dosare de admitere stufoase, complicate, cronofage si solicitante financiar. Urmeaza apoi integrarea intr-un mediu universitar si cultural care in unele situatii nu este neaparat prietenos sau compatibil cu personalitatea sau sistemul de valori al studentului respectiv. In sfarsit, o intoarcere in tara in care diploma de studiu straina nu este luata in considerare ca atare, ea trebuind recunoscuta si echivalata de un departament special al Ministerului Educatiei.
Indiferent de profilul si nivelul sau universitar si lingvistic, este nevoie doar de putina curiozitate.