Pastila de leadership. Cele patru repere ale unui lider etic
Valorile personale ale liderului având ca sursă cinstea, corectitudinea, sinceritatea şi onestitatea definesc la nivel de organizaţii următoarele patru repere fundamentale ale codului de etică: responsabilitate, respect, obiectivitate şi integritate.
Ca lideri, responsabilitatea reprezintă datoria de a ne asuma deciziile pe care le luăm sau nu, acțiunile pe care le realizăm sau nu şi de a ne asuma consecințele. Responsabilitatea înseamnă:
l să luăm decizii şi să acţionăm pe baza intereselor societății, siguranței publice şi mediului înconjurător;
l să acceptăm doar acele proiecte aflate în conformitate cu calificările, experienţa şi calitățile noastre şi ale echipei cu care lucrăm;
l să facem ceea ce spunem că vom face;
l să ne asumăm responsabilitatea şi să aplicăm corecții imediate, când greșim sau omitem ceva;
l să păstrăm orice informație confidențială sau personală care ne-a fost încredințată.
Respectul reprezintă datoria de a arăta considerație faţă de noi înșine, față de alții şi față de resursele care ne-au fost încredințate. Acestea includ: oamenii, banii, reputația – siguranța acestora şi resursele naturale sau de mediu. Un mediu care cultivă respectul generează încredere, siguranță şi performanță prin dezvoltarea cooperării. Un lider care și-a însușit respectul, ca valoare de bază:
l se informează despre normele şi tradițiile tuturor şi evită să se angajeze în comportamente care ar putea fi considerate lipsite de respect;
l ascultă punctele de vedere ale tuturor, încercând să le înțeleagă;
l abordează direct persoanele cu care are o neînțelegere care poate degenera într-un conflict şi clarifică situaţia;
l se comportă într-o manieră profesională, chiar şi atunci când nu există reciprocitate;
l negociază cu bună credință;
l nu îşi exercită puterea oferită de expertiză şi poziție pentru a influența deciziile sau acțiunile altora în beneficiul său personal;
l nu are un comportament abuziv față de alții;
l respectă dreptul de proprietate al celorlalți.
Obiectivitatea reprezintă datoria de a lua decizii şi de a acționa imparțial şi obiectiv. Comportamentul liderilor trebuie să nu concureze cu interese proprii, prejudicii şi favoritism, să fie nepărtinitor şi lipsit de idei preconcepute.Un lider aliniat cu reperul obiectivitate:
l dovedeşte transparență în procesul de luare a deciziilor;
l îşi revizuieşte în mod constant imparțialitatea şi obiectivitatea, luând măsurile corective necesare şi potrivite;
l oferă în mod egal acces la informație tuturor celor care sunt autorizați să deţină acea informație;
l oferă oportunități egale tuturor candidaților calificați;
l evită situaţiile de conflict de interese;
l evită situaţiile de favoritism şi discriminare.
Integritatea reprezintă datoria de a înțelege adevărul şi de a acționa corect, atât prin modul în care comunicăm, cât şi prin comportament.Un lider integru:
l încearcă în mod serios şi sincer să înțeleagă adevărul;
l este corect în comunicare şi în comportamentul său;
l oferă informații precise în timp util;
l îşi ia angajamente şi face promisiuni, implicite sau explicite, cu bună credință;
l creează un mediu în care ceilalți se simt în siguranță pentru a spune adevărul;
l nu tolerează şi nu se angajează în comportamente nesincere prin:
l a face afirmații false sau înșelătoare,
l a spune adevărul pe jumătate,
l a oferi informații în afara contextului sau reținând informații care, dacă ar fi știute, ar face informațiile noastre înșelătoare sau incomplete.
l Nu se angajează într-un comportament necinstit cu intenția realizării unor câștiguri personale pe baza muncii altora.
„Esența” unui lider constă în valorile, convingerile și atitudinile sale, trăsături care îl ajută la luarea deciziilor clare și eficiente într-un timp foarte scurt. Potrivit lui Stephen R. Covey, conducerea bazată pe principii reprezintă calea spre reuşită. El afirmă că „adevărata putere de a conduce derivă dintr-un caracter onorabil şi din exercitarea anumitor principii şi unelte ale puterii”. Așadar, într-o conducere eficientă, este vorba atât despre comportamentul etic (valori, trăsături), cât şi despre leadership (stil de a conduce).
Daniela Chiricioaia este preşedintele PMI România şi este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa, Facultatea de Matematică Informatică cu Masterat în Informatică. A fost Director IT patru ani, perioadă în care a participat la implementarea mai multor proiecte strategice din domeniul IT. Din 2006, ca Project Manager, şi în prezent, ca Senior Project Manager a gestionat şi gestionează proiecte de implementare sisteme integrate complexe de tip ERP şi Enterprise Application Suite (EAS) pentru clienţi mari din diferite industrii: Transport, Energie, Nuclear, Utilităţi etc. Este membru al Comunităţii Liderilor Inspiraţi.
www.executivecouncil.ro
www.cariereonline.ro
Articol preluat din numărul 237/mai 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici