Oameni care cultivă pasiunea de a învăța. O inițiativă: „Hai la Olimpiadă”
Mulți remarcă, puțini analizează, că la ședințele cu părinții, discuțiile urmează linia sistemului: de câți bani este nevoie la clasă, ce alte nevoi trebuie acoperite, ce manuale și caiete speciale trebuie cumpărate, ce vor inspectoratele, ce vrea direcțiunea, ce rezultate trebuie să obținem. Discuția nu atinge nicăieri personajul principal: elevul, alături de interesele acestuia. Ce învață, ce îi place, unde ar trebui să ajungă, ce ar vrea și ce ar putea să facă, ce ne dorim pentru el ca dascăli, pedagogi, părinți. An după an, sistemul merge implacabil mai departe.
Așa că azi vorbim despre o inițiativă creată de oameni pe care îi interesează să cultive pasiunea elevilor pentru un domeniu sau altul. Inițiatorii vin din afara sistemului, dar participanții sunt profesori pasionați, niște veritabili „domni Trandafiri”, care muncesc în timpul lor liber pentru a-i învăța pe copiii care vor cu adevărat să învețe. Fundația eMAG a anunțat extinderea rețelei de centre gratuite de pregătire în cadrul programului „Hai la Olimpiadă!”, unde orice elev pasionat se poate perfecționa în materia preferată. Din octombrie, vor funcționa așadar centre de performanță și la Buzău și Brașov, odată cu centrele deja existente București, Constanța, Iași, Cluj și Timișoara.
„Prin programul Hai la Olimpiadă! ne propunem să venim cât mai aproape de elevii care doresc să își completeze cunoștințele, să fie mai buni la materiile de care sunt pasionați și chiar să participe la olimpiade”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG. „Am discutat cu elevii olimpici și am remarcat că aceștia cred în viitorul României și vor să le oferim cadrul necesar pentru a obține performanță. Susținem investiția în educație și credem că ceea ce pot face companiile este să se implice în crearea contextului potrivit pentru ca elevii să poată obține cele mai bune rezultate”, spune și Petronel Chiva, reprezentantul BCR, partener oficial al programului.
Noile centre vor funcționa sub coordonarea unor profesori renumiți, cu rezultate recunoscute pe plan național și chiar mondial. La Buzău, vor funcționa centre de performanță la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu, sub îndrumarea profesorului de matematică Bogdan Enescu și al profesorei de fizică Virginia Mândruță-Tănăsescu. Centrul de pregătire de la Brașov va funcționa la Facultatea de Matematică și Informatică din Brasov, sub coordonarea profesorilor Adelina Manea (matematică) și Carmen Tănăsescu (fizică)
Fundația eMAG a apărut în 2012, într-o perioadă în care olimpicii României meritau recunoștință, fără să o și primească însă… Medaliații cu aur, argint și bronz la concursurile internaționale, cei mai buni elevi ai noștri, așteptau de un an de zile banii cu care statul român ar fi trebuit să îi răsplătească pentru performanță. Conducătorul lotului olimpic de Matematică, profesorul Radu Gologan, blama public atitudinea autorităților responsabile de situație, într-un moment în care Iulian Stanciu, director general eMAG, căuta acea cauză care să merite susținere, o cauză prin care să întoarcă spre societate o parte din reușita sa în business. Așa a apărut Fundația eMAG, condusă astăzi de Tudor Vlad.