O noua viziune de lider
Cine spune ca in momentul in care ai intrat in cladirea companiei pentru care lucrezi trebuie sa lasi toate grijile personale in prag asteapta de fapt, de la tine sa porti o masca. Alta pentru fiecare situatie in care te afli. Aceasta este societatea in care majoritatea dintre noi am fost educati si la randul nostru, ii educam pe altii. Este dificil sa schimbam unghiul de perceptie al omului fata de realitatea inconjuratoare. Cu toate acestea, auzim tot mai des: tu esti cel care influenteaza ce se intampla in jurul tau, si nu invers. Fie ca este vorba despre criza economica sau despre locul de munca, tu esti cel care da nastere atitudinilor din jur.
Conducatorii companiilor din Romania se confrunta cu o problema de a carei existenta sunt prea putin constienti. Atentia le este focalizata inspre clienti, cand de fapt, cei care fac diferenta si aduc profit sunt chiar angajatii lor. Conform unui studiu initiat de Wilson Learning, 39% din performanta unei companii este data de satisfactia si nivelul de sanatate al angajatului. Daca angajatii au un loc de munca pe care-l simt in concordanta cu misiunea lor de viata, ei vor fi productivi si se vor dedica muncii in totalitate. In opinia lui Vasile Paun, Presedintele companiei de consultanta Intellcompetitiv, aici intervine misiunea liderului: de a extinde serviciile ce vizeaza motivarea angajatului si de a-i oferi acestuia un cadru in care sa se redescopere. Specialistii de la Intellcompetitiv doresc sa trezeasca oamenii de business din starea de confort in care se afla. Ei sunt de parere ca oamenii de afaceri din Romania au nevoie de o educatie holistica. "Din momentul in care fiecare va intelege ca lucrurile se intampla pe baza sprijinului reciproc, chiar si imaginea de ansamblu asupra mediului economic actual, se poate schimba." Liderii au nevoie de o educatie spirituala pentru a putea raspunde la intrebari precum "Cine sunt?", "Ce cred?", "Cum fac?", "Ce fac?" sau "Cum sprijin?". Fiind in pozitia de conducator, aceste intrebari se adreseaza atat propriei persoane, cat si companiei pe care o conduc. Leadershipul presupune o dezvoltare personala continua. Iar liderii care reusesc sa se conecteze la propria persoana pot fi o sursa de inspiratie pentru ceilalti. "Noi ii inspiram pe lideri sa faca alegeri si sa isi puna intrebari. Din punct de vedere mental, conducatorii de azi au nevoie de viziune, de o gandire strategica, iar in ceea ce priveste emotionalul, liderii trebuie sa-si reinventeze atitudinea", afirma Vasile Paun. Si cu cat angajatii sunt mai multumiti, cu atat performanta echipei creste. Total Intelligence imbratiseaza patru forme de inteligenta: cea mentala, spirituala, emotionala si fizica. Pentru dezvoltarea concomitenta a acestor arii, Intellcompetitiv propune mai multe programe. Primul dintre acestea se numeste "Fii jucator proactiv, agil, persuasiv!". In cadrul lui, managerii sunt ajutati printr-o autoevaluare sa isi inteleaga punctele tari, sa isi dezvolte propriul nivel de intelepciune si sa faca cunostinta cu adevaratele legi care guverneaza realitatea.
Din primavara acestui an se va deschide "Academia managerilor", un program ce acopera cele patru sfere ale Total Intelligence. Altfel spus, gandirea strategica, atitudinea empatica, vitalitatea personala si inteligenta spirituala sunt calitatile care pot fi dobandite in urma parcurgerii cursurilor. Aceasta se intampla prin intermediul unui set de servicii speciale, precum seminarii inspirationale, excursii in locuri puternic incarcate energetic, recuperare holistica sau experiente menite sa dezvolte sensibilitatea estetica si creativitatea.
Tot un serviciu oferit de Intellcompetitiv este un alt fel de team building. "Omul manifesta un set de convingeri limitative, iar noi il indemnam sa constientizeze asta. In cateva zile, il invatam cum sa isi canalizeze energia pentru a-si capata vitalitatea si ii propunem sa mediteze asupra misiunii lui in aceasta lume. Trebuie sa afle daca jobul pe care-l practica este in concordanta cu ceea ce simte despre el", ne explica Marcel Raducu, trainer si coach Intellcompetitive.
Este important sa aflam din vreme in vreme ca suntem oameni, nu roboti. Sentimentele sunt cele care imbratiseaza ratiunea si oamenii pot produce miracole. Un alt lucru pe care ar fi bine sa il retinem este acela ca, avem de ales doua variante: daca putem sa facem sa ne fie bine, atunci de ce ne facem rau?