Nu juca pentru a SUPRAVIEȚUI, ci pentru a CÂȘTIGA
Obiectivul este să ne formăm o echipă și, în 25 de zile, să parcurgem distanța până la munții de aur, să stăm cât mai mult timp posibil acolo ca să adunăm câți mai mulți saci cu aur și să ne întoarcem în tabără. Cum era de așteptat, nu doar noi știm de aurul din munți. Mai sunt și alți căutători de aur veniți în tabără și, la fel ca noi, au acelați obiectiv: să se întoarcă cât mai bogați!
Avem la dispoziție o cămilă care transportă maximum 1.000 de kilograme și trebuie să avem grijă cum ne planificăm resursele, adică apa și mâncarea. Dacă rămânem o zi fără apă sau fără mâncare, MURIM. Și încă ceva: cum deșertul înseamnă nu doar vreme bună, dar și furtuni de nisip și caniculă, vremea joacă un rol foarte important în planificarea resurselor. Start joc!
Gold of the Desert Kings și învățarea experiențială
Cam așa arată scenariul trainingului experiențial Gold of the Desert Kings, susținut de Trend Consult la sfârșitul acestei săptămâni. De ce învățare experiențială? Pentru că, atunci când sunt întrebați de unde am învățat ceva, cel mai adesea spuneam că din experiențele pe care le-am avut. Așadar, punem foarte multă valoare pe experiența personală, dar și pe ceea ce ne spun părinții, pe ceea ce aflăm de la școală, pe informațiile pe care le primim de la șefi, de la colegi sau pe cele pe care le aflăm din cărți.
Citește și Învaţă să fii profesionist prin educaţie experienţială!
Cu toate astea, experiența noastră rămâne cea mai importantă. Tocmai pentru că noi jucăm Gold of the Desert Kings și tocmai pentru că noi trebuie să facem față situațiilor care apar pe parcursul drumului spre munții cu aur, lecțiile pe care le învățăm sunt mult mai profunde și, dacă le acordăm importanța necesară, ne pot însoți toată viața.
„Jucăm” Gold of the Desert Kings în fiecare zi
Gold of the Desert Kings este un joc, dar nu este doar atât. Jocul presupune realizarea unei strategii, luarea unor decizii, și nu oricum, ci în echipă, și gestionarea resurselor și a timpului, care reprezintă una dintre cele mai mari presiuni.
Gold of the Desert Kings înseamnă emoții, înseamă predictibilitate sau, dimpotrivă, lipsa ei, asumarea sau calcularea riscului și planificarea și obținerea informațiilor necesare. Mai presupune încredere între membrii echipei, stabilirea unui obiectiv, importanța rezultatelor finale și, nu în ultimul rând, răbdare.
Citește și Joaca la locul de muncă. Ce este învățarea experiențială
Cum probabil ați ghicit, „jucăm” Gold of the Desert Kings în fiecare zi. Îl jucăm la job și îl jucăm și în viața personală. Ce scoate, însă, în evidență trainingul experiențial este raportul dintre efortul pe care îl depunem pentru a atinge un anumit obiectiv și productivitatea de care dăm dovadă pe parcurs. Iar acest raport este puternic influențat de modul în care ne raportăm și de comportamentul pe care îl avem față de obiectiv.
Așadar, dacă muncim mai mult nu înseamnă că vom avea rezultate mai bune. Contează cât de productivi suntem atunci când muncim. Putem să mergem în munți, să luăm doi saci cu aur și apoi să ne întoarcem. Dar efortul depus la dus și la întors devine inutil când tragem linie și calculăm rezultatele.
Primele decizii, cele mai importante
Ca să fim eficienți, trebuie să ne facem un plan bine pus la punct încă de la început. Primele decizii au cel mai mare impact asupra productivității. Așadar, dacă vrem să avem rezultate bune, trebuie să ne facem timp ca să luăm cele mai bune decizii.
Dar în funcție de ce luăm deciziile? În funcție de informațiile pe care le avem. Astfel, este imperativ ca, înainte să luăm decizii critice, să obținem informațiile necesare. De unde obținem aceste informații? De la cei care, pe baza propriei experiențe, s-au lovit de provocările cărora trebuie să le facem față și au reușit să treacă peste ele. Aceste persoane înțelepte sunt clienții noștri, colegii de echipă sau de companie, șefii noștri, competitorii, cărțile și chiar rapoartele pe care le facem și care, chiar dacă de multe ori le considerăm doar documente birocratice, ne dau informații valoroase.
Care este maximul posibil?
Gold of the Desert Kings ne mai învață că trebuie să ne valorificăm resursele. Iar cele mai importante resurse sunt timpul, informația și oamenii. Asta dacă vrem să avem performanță și nu doar să supraviețuim. Odată ce facem asta, ne dăm seama că important nu este doar să mergem în munți și să ne întoarcem la timp, ci să stăm cât mai mult timp acolo. Și mai concret: obiectivul nostru nu este să supraviețuim pe piață, ci să avem rezultate foarte bune. Din ce în ce mai bune.
Citește și Ia decizii la foc automat!
E imperativ ca, atunci când începem un nou proiect sau când vrem să ne deschidem propria afacere, să ne întrebăm, mai întâi, ce contează cel mai mult pentru noi, unde găsim asta și care este maximul posibil pe care îl putem obține. Iar un obiectiv clar, obtenabil, măsurabil, înțeles corect și agreat de ceilalți membri ai echipei are toate șansele să fie atins.
Ce ne învață Gold of the Desert Kings
Echipele care își dau seama cum se „joacă” Gold of the Desert Kings în viața reală sunt mai productive, își creează o viziune comună, își îmbunătățesc procesul de luare a deciziilor, învață să planifice cu atenție, își dau seama care este impactul pe care obiectivele și planificarea îl au asupra rezultatelor și reușesc să aibă rezultate excepționale în echipă.
Citește și De ce sunt utile simulările de business
Participanții învață să lucreze nu mai mult, ci mai inteligent, să-și crească productivitatea, să-și bazeze procesul de luare a deciziilor pe adunarea și folosirea informațiilor, să-și gestioneze resursele în așa fel încât să aibă productivitate maximă, să aibă un plan bun încă de la început, să facă diferența între activitate și rezultate și să nu lase nimic să-i abată de la atingerea obiectivelor. Concluzia: obiectivul nostru nu trebuie să fie niciodată să supraviețuim, ci să câștigăm!
Gold of the Desert Kings este una dintre acele experiențe care, pentru a fi înțelese cu adevărat și apoi puse în aplicare corect, trebuie mai întâi trăite!