Mentoratul, un concept antic redescoperit pentru dezvoltarea profesională
Un mentor, este un reper ce-ți ghidează drumul pe care-l parcurgi în viață, e un reper ce-ți stabilește standardele, ce-ți modelează parcursul, ce-ți insoțește pașii. Dacă la început familia – părinții, bunicii sau un frate mai mare, sunt primii către care-ți deschizi sufletul pentru a obține acest suport, mai apoi, un profesor, un coleg mai experimentat, un șef sau un specialist într-un anumit domeniu vor putea fi cei care-ți influențează drumul. Este ca o nestemată care oglindește toate fațetele care-ți dau posibilitatea de a atinge obiectivele pe care ți le-ai propus.
Dar nu tuturor ne este dat să avem parte de astfel de persoane dăruite în viața noastră, care să se ivească fix în momentele când avem cel mai mult nevoie. E bine să știți că există și posibilitatea unei abordări sistematice atunci când participi într-un program de mentorat, conceput, organizat și gestionat în toate etapele lui.
Multe corporații au început să dezvolte programe interne de mentorat, unde managerii cu potențial sunt sfătuiți de executivii seniori, care nu au o miză directă în traseul imediat de carieră sau în organizația locală a mentee-ului. Unic prin amploare, constanță și independență este programul de mentorat al Asociației Professional Women’s Network Romania (PWN), ce face parte din PWN Global, o organizație non-profit internațională, care are ca misiune susținerea femeilor în leadership. Acesta poate fi considerat un program complementar la proiectele de mentorat interne ale companiilor, tocmai prin oferirea unei perspective din exteriorul organizației.
Ajuns acum la cea de-a 4-a ediție, programul se adresează femeilor cu cel puțin 5 ani de experiență de management, care aspiră la poziții executive în companii. Mentorii sunt bărbați și femei cu experiență, care sunt general manageri/managing partneri sau fac parte din echipa de conducere a organizației lor, cât și persoane cu o vastă experiență profesională și multiculturală. Programul este gândit, organizat și urmărit în intregime de voluntari, mai precis voluntare – o mână de doamne inimoase, ele însele cu experiență îndelungată în management și dezvoltarea liderilor. Ele și-au asumat rolul de a găsi și de a potrivi cei mai buni mentori cu cele mai interesate mentee, încurajându-le să creadă în potențialul lor și să îndrăznească să-și atingă obiectivele de dezvoltare profesională și personală.
„Să-ți începi sau să-ți continui cariera, poate fi o sarcină descurajantă dacă nu ești înzestrat cu multă energie, răbdare și dorință. Pe parcursul dezvoltării personale și profesionale, pentru mine nu există un cadou mai mare decât să am lângă mine un mentor care sa ma ajute în momentele dificile, care să mă asculte, să mă provoace intelectual sau să-mi influențeze starea de bine. Poate fi și motivant și provocator, în funcție de cât de mult și cât de repede iți dorești să te dezvolți. Faptul că PWN pune în legatură femei din diferite industrii și organizații creând o rețea de suport pe care poți conta, este pe de o parte rar, iar pe de alta extrem de benefic. Sunt norocoasă că am avut o asemenea experiență și sunt fericită să fac parte din această organizație contribuind la realizarea schimbării în bine.” (Cristiana Lupu-Stanciu, Oracle, mentee).
Acest testimonial este unul dintre cele cel mai elocvente și complete argumente ce motivează continua dezvoltare a programului PWN România. Pornit cu 37 de participanți în 2013, editia a 3-a care s-a încheiat în iunie 2016, a numărat peste 100 de mentori și mentee implicați.
Programul de mentorat al PWN a crescut an de an, atât prin numarul de participanți, cât și prin calitatea organizării și desfășurării întregului program marcat – așa cum ne-au împărtășit participantele – de atitudinea pozitivă, cât și de capacitatea de a împărtăși și de a contribui într-un mod semnificativ, a tuturor participantelor. Povestind din experiența profesională sau din conștientizarea unor importante lecții de viată, mentorii au ascultat, au oferit feedback, au contribuit la dezvoltarea unor noi abilități, au împărtășit experiența personală în găsirea echilibrului tuturor componentelor vieții personale și profesionale ale menteelor.
“Eu cred că programul de mentorat este unul dintre cele mai puternice programe de dezvoltare personală și profesională. Este un program din care au de câștigat ambele părți; un program care se bazează pe încredere, pe dorința de a împărtăși din experiența proprie, fie ea profesională sau personală. Este un program foarte drag inimii mele, care îmi aduce multă bucurie și mă face să mă simt extrem de utilă.” (Luiza Muller, Orange, mentor)
„Programul de mentorat este despre construirea încrederii care dezleagă potențialul nostru natural pe drumul către un scop înalt, al nostru sau al lumii în care trăim.” (Daniela Nemoianu, KPMG, mentor)
Programul se pregătește de lansarea celei de-a 4-a ediții, pe 28 septembrie 2016, iar echipa de Mentoring Angels, cum sunt cunoscute organizatoarele, sunt în plină campanie de pregătire.
Recrutarea mentorilor și a menteelor are loc în principal prin recomandări, însă, am aflat noi, că cine se simte motivat și pregătit, le poate contacta și poate fi luat în considerare alături de celelalte recomandări – la adresa [email protected]. Dincolo de mentorat, PWN Romania, organizează programe și pe alte teme, precum antreprenoriat și participarea femeilor în consilii de administrație, precum și activități de advocacy în vederea transparentizării importanței creșterii diversității de gen în conducerea companiilor. Dar mai presus de orice, PWN Romania este o comunitate sudată de femei de succes și generoase care găsesc împlinire și bucurie să se întâlnească și să se susțină unele pe celelalte, profesional sau personal.
Experiența învățării și dăruirii, este întotdeauna plină de inspirație. Așa a fost și pentru Alina Stanciu (JustAD, Mentee) care ne-a împărtășit:
“Această experiență, a completat într-un fel, toate celelalte experiențe pe care le-am avut pe drumul descoperirii unui eu mai bun. Am realizat că pot cu adevărat să fiu mai bună, cu rezultate, nu numai la nivel declarativ. Mentorul meu, voit sau nu, m-a facut să gandesc mai departe și să-mi doresc să ofer înapoi tot ce primesc. Iar toate acțiunile mele viitoare în ajutorarea altora, vor fi picături într-un ocean, un ocean în care dacă fiecare adaugăm câteva picături, ne va ajuta să devenim mai mari și mai puternici.”
Programul de Mentorat al PWN Romania se desfaşoară in prezent, sub conducerea Ancăi Georgescu-Aladgem, un executiv senior, cu mare experiență în resurse umane, vice-președinte PWN România pentru activități de mentorat din aprilie 2016. Alături de Anca, “îngerii” acestui proiect au fost Magda Niculescu – professional coach, Rise & Shine Coaching (Vice-Președinte Mentorat 2014-2016), Anda Marian, Principal la Pedersen & Partners Executive Search, Petra Muller Demary – senior coach, fondator Solution Surfers, Paula Buse – Project Manager la Idea Leasing, Oana Bernecher – antreprenor și coach, Mădălina Rădulescu – antreprenor și consultant resurse umane, Daniela Rohan – coach.