Medicul de medicina muncii – angajatul dumneavoastra
Ce particularitati are interviul de angajare? Pozitia pe care o ocup in Medicover imi permite sa raspund la aceasta intrebare din ambele perspective: ale celui care angajeaza un medic de medicina muncii si ale medicului de medicina muncii.
Angajatorul medicului
de medicina muncii
Voi incepe cu perspectiva dv., ca beneficiar al serviciului:
In primul rand, trebuie sa identificati calificarea profesionala a candidatului/candidatilor. Aceasta presupune existenta avizului de libera practica a medicului in specialitatea „medicina muncii” si o autorizatie de functionare a serviciului medical in care functioneaza acesta. V-as atentiona asupra unui aspect foarte des intalnit in practica: diferentierea intre medicii specialisti de medicina muncii si medicii de medicina generala cu competenta de medicina de intreprindere. Voi preciza inca de la inceput ca obtinerea competentei de medicina de intreprindere confera medicului care a dobandit-o atributii limitate in domeniul medicinii muncii si, de aceea trebuie sa lucreze sub directa coordonare a unui medic specialist in medicina muncii.
Competente
Medicii de medicina generala care au aceasta competenta (obtinuta in urma parcurgerii unui curriculum de pregatire si a unui examen) pot fi angajati in serviciile medicale de intreprindere, dar pot face doar o parte din supravegherea expusilor profesionali la factori de risc; ei nu pot decide asupra aptitudinii pentru un post de lucru si nici nu pot face analize de relatie intre starea de sanatate a angajatilor companiei si factorii de risc la care sunt expusi angajatii. Pentru a va fi utili in a lua deciziile cele mai adecvate pe baza unui sfat avizat (la intrebari uzuale de tipul: Ce activitate poate indeplini, din punct de vedere medical, angajatul meu? Exista vreun efect asupra starii de sanatate in colectivul X care poate fi legat de activitatea profesionala? Ce investigatii sunt necesare pentru a stabili daca afectiunea este profesionala sau nu? Ce putem face pentru a preveni riscul de imbolnaviri profesionale? Ce program(e) de promovare a sanatatii este/sunt indicat(e) la grupurile de angajati sau la ansamblul companiei?) competentele lor sunt limitate si, de aceea, sunt obligati sa ceara consultanta unui medic de medicina muncii.
Experienta
Daca aveti de ales intre mai multi medici de medicina muncii, este de dorit sa-l alegeti pe cel cu o experienta intr-un domeniu de activitate similar, deoarece problematica acestei specialitati este la fel de vasta si variata ca si activitatile profesionale existente. Sunt medici de medicina muncii care au lucrat in special in domeniul toxicologiei, al alergologiei profesionale, al ergonomiei, dupa cum sunt si medici care au lucrat intr-o echipa in cadrul unui centru medical in care au raspuns direct de o companie, dar au participat indirect la supravegherea altor expusi.
Standardele de calitate
De asemenea, medicul care se prezinta la interviu trebuie sa va convinga ca poate efectua direct sau prin intermediul altor specialisti totalitatea examinarilor necesare; ca va poate oferi modalitatea pe care o agreati pentru efectuarea investigatiilor de laborator si paraclinice (electrocardiograma, testare vizuala, auditiva, a functiei ventilatorii etc). Serviciul in ansamblul sau trebuie sa se inregistreze in standardele de calitate pe care le doriti (ca accesibilitate, ca nivel tehnic de dotare, ca mod de asigurare a confortului pacientilor, modalitate de stocare si de transmitere a datelor, nivel de empatie al personalului medical fata de pacienti, respectarea orarului prestabilit, discutarea alternativelor de interventie cu fiecare angajat in parte, atunci cand este cazul, cunoasterea si respectarea drepturilor pacientilor, confidentialitate, stabilirea criteriilor si a modalitatii de informare catre angajator, implicarea medicului sau a altor specialisti din serviciul de medicina muncii in algoritmul decizional al companiei dv. etc). Informarea pe care o veti primi din partea medicului de medicina muncii va respecta in mod obligatoriu confidentialitatea datelor medicale inregistrate in dosarele pacientilor, dar va mentiona care sunt restrictionarile de activitate, solicitarile profesionale pe care le poate indeplini, daca este sau nu necesara schimbarea temporara sau definitiva a locului de munca, daca se poate reamenaja locul sau programul de lucru astfel incat pacientul sa fie compatibil cu postul ocupat.
Serviciu propriu sau afiliere
Pentru companiile mari, in care majoritatea angajatilor lucreaza intr-un singur sediu, este preferabila organizarea unui serviciu de medicina muncii propriu. In acest sens, e necesara prezentarea unui proiect din partea medicului de medicina muncii care sa respecte obiectivele de atins in domeniul sanatatii in munca a companiei dv.
Pentru companiile cu numar mic/mediu de angajati, practica internationala este aceea de afiliere la un centru medical de medicina muncii. Desigur ca si in ceea ce priveste centrul medical trebuie sa aveti referinte privind amplasarea, personalul, echipamentul din dotare, gama de servicii, modul de efectuare a serviciilor etc.; puteti de asemenea apela la datele furnizate de institutii independente de sondaj al satisfactiei clientului in domeniul serviciilor medicale; acest tip de sondaje a inceput sa intre in practica si in Romania.
Cred de asemenea ca trebuie sa testati daca puteti lucra in echipa cu acest coleg mai special. Pentru ca fara o foarte buna comunicare intre dv., responsabilul cu protectia muncii si serviciul medical, toata activitatea de medicina muncii poate fi compromisa. Asupra acestui aspect sunt convinsa ca experienta dv. in selectia de personal este foarte utila; nu uitati insa ca idealul este sa integrati cunostintele acestui coleg in politica generala a companiei si in ansamblul sistemului sau de management.
Medicul de medicina muncii
Voi incerca sa prezint pe scurt care sunt asteptarile generale ale medicului de medicina muncii: pentru a putea sa isi desfasoare activitatea, medicul de medicina muncii trebuie sa aiba acces la datele privind activitatea, factorii de risc identificati, problemele de sanatate deja aparute pana in prezent, precum si nevoile identificate pana in prezent. Cred ca ceea ce asteapta in primul rand este o atitudine deschisa si constructiva in care expertiza lui sa fie valorizata. Doreste de asemenea sa fie un participant la gasirea de solutii care sa imbunatateasca starea de sanatate a angajatilor. In primul rand, medicul de medicina muncii este motivat de interesul pe care il acorda compania dv. pentru programele de sanatate in munca; menirea lui principala fiind aceea de a va mentine angajatii in cea mai buna stare de sanatate posibila, orice demers pe care il veti face pentru a-l sustine in atingerea scopului ii va creste interesul si satisfactia muncii.
Sper ca v-am convins ca numai transparenta si comunicarea permanenta intre dv. si medicul de medicina muncii pot crea o relatie durabila, benefica ambelor parti.