Marius Avram, CEO-ul Vector: 80% dintre taskurile zilnice se pot rezolva cu 20% din efort
Marius Avram a absolvit Liceul de Informatică din București (în prezent, Tudor Vianu) și apoi a urmat cursurile Universității Politehnice din București, fiind absolvent al Facultăţii de Transporturi. Experiența sa ca antreprenor a început încă de pe băncile facultății şi a încercat în mai multe domenii până să se stabilizeze cu businessul său actual.
In luna mai, Vector Internațional împlinește 20 de ani de activitate, o performanță în rândul firmelor autohtone, căci doar 2% din societățile înregistrate la Registrul Comerțului au cel puțin două decenii de activitate.
În 2016, Vector a înregistrat o cifră de afaceri de 5,4 milioane de euro, cu 20% mai mult decât în anul 2015, și un profit net de aproximativ 320.000 de euro, cu o creștere de aproape 200%. În ceea ce privește baza de clienți, Vector a crescut în 2016 cu 23% față de anul anterior.
Iată ce ne.a povestit Marius Avram despre productivitate, time management, leadership si relaxare.
Cum vă gestionați timpul?
Marius Avram: Pentru mine, echilibrul este esențial. Cred că excesul, de orice natură dăunează și, de aceea, încerc să am ca reper esențial în gestionarea timpului un set de priorități clare, de la care încerc să nu fac rabat. Dacă ești îndeajuns de disciplinat și îți fixezi priorități realiste și corecte, cred că poți gestiona timpul astfel încât să nu neglijezi nici un aspect.
Ce "trucuri" folosiți pentru time management?
Marius Avram: Nu cred în trucuri, în formule sau în pași. Sunt un tip realist și de aceea sunt adeptul disciplinei și concentrării. „Trucul”, dacă îl pot numi așa, cel mai bun este concentrarea. 80% dintre taskurile zilnice, din decizii, dacă vreți, se pot rezolva cu 20% din efort. Așadar, prefer să rezolv în ordinea inversă a priorităților, pentru a putea aloca cât mai mult timp chestiunilor prioritare și cât mai puțin timp activităților de rutină.
Cât timp alocați activităților repetitive?
Marius Avram: Activitățile repetitive cred că sunt cele care îmi consumă cea mai mare parte a timpului de la birou. Sunt aceleași, dar contextul e mereu diferit. E ca și cum ar trebui să gătești aceeași rețetă folosind mereu alte ingrediente și alte cantități. Încerc să fiu o persoană organizată și să bifez până în prânz prioritățile zilei, lăsând chestiunile mai complicate pentru a doua parte a zilei.
Dar celor creative?
Marius Avram: Creativitatea joaca un rol important în business. Aș putea, totuși, să remarc că fiecare decizie importantă de business implică o doză egală de rațiune, intuiție și creativitate. Ca timp efectiv, nu am făcut un calcul, uneori o idee bună poate veni în 5 minute, iar alteori poți căuta soluția perfectă și o lună de zile.
Ce anume faceți ca să aveți inspirație?
Marius Avram: Cred că lucrurile simple sunt capabile să rezolve problemele complexe. Pentru mine, lectura rămâne cel mai bogat izvor de inspirație și o metodă, dovedită în timp, de dezvoltare a imaginației și a creativității. Încerc, pe cât posibil, să îmi fac timp și pentru lectură, chiar dacă ritmul zilelor noastre încearcă să ne acapareze toată energia și, mai ales, timpul.
Cum vă relaxați?
Marius Avram: Am fost întotdeauna adeptul echilibrului și combativității pe care activitatea sportivă le aduc în contextul activității de zi cu zi. Cu excepția concediilor, pe care le petrec echilibrat, contemplativ (vara) – activ (iarna), squashul este activitatea preferată pentru consumul benefic de energie și relaxare. Sala de fitness și alergările în aer liber fac și ele parte din activitatea mea sportivă.
Cum vă deconectați?
Marius Avram: Sunt un gurmand și nu îmi e rușine. Pentru mine, deconectarea poate însemna un steak medium și un pahar de vin bun, să abandonez toate problemele și grijile, și să mă bucur de micile plăceri ale vieții cu familia si prietenii. Bineînțeles, și un film bun te poate deconecta la fel de bine ca o carte sau ca o melodie preferată.
Care este cel mai important sfat pe care l-ați primit?
Marius Avram: Cel mai important sfat primit… Este foarte greu să aleg doar unul, pentru că fiecare sfat sau experiență de viață m-a ajutat și m-a echipat pentru provocările vieții de business și ale vieții, în general. Dar pot să spun, fără să mă înșel, că cel mai important sfat pe care l-am primit a fost să păstrez echilibrul, să fiu echilibrat. Toate problemele sau aproximativ toate au la sursă un dezechilibru.
De la cine l-aţi primit? Cine a fost "mentorul"?
Marius Avram: Sfatul de mai sus l-am primit de la tatăl meu, care, pentru mine, a fost un exemplu al echilibrului. Cuvântul folosit de el era „cumpătat”.
În ce context vă spunea acest sfat?
Marius Avram: În orice context considera el de cuviință să mi-l spună. Și a rămas ca o temă de meditație permanentă pentru mine și, de ce nu, și ca o încurajare.
Cum ați învățat să folosiți informația primită?
Marius Avram: Am învățat să discern între ceea ce este valoros, important sau cu potențial și ceea ce este irelevant. Astăzi, este o dezbatere extrem de aprinsă în ceea ce privește dezinformarea în masă, știrile false și alte chestiuni conexe. Văd în toată această agitație o confirmare a filosofiei în care am crezut mereu, și anume că ceea ce contează este să știi ce informație este importantă și care te poate influența, și ceea ce este doar zgomot de fond. Pierdem resurse valoroase alegând să alergăm pe piste false. Cred că, odată ce ai stabilit ce este cu adevărat relevant, lucrurile se așază de la sine.
Care sunt sfaturile pe care le dați, la rândul dumneavoastră, angajaților?
Marius Avram: Sunt multe și diferă de context. Nu aș putea face o listă exhaustivă. Printre cele mai dese ar fi: să nu le fie teamă de eșec, să fie perseverenți și să se disciplineze mai mult. De asemenea, le mai spun și despre atitudinea pozitivă pe care e bine să o transmită atât în companie, cât și în afara ei.
Ce v-ați spune dacă v-ați întoarce în timp în urmă cu 20 de ani, dar cu experiența de acum?
Marius Avram: Mi-aș spune „Fii mai curajos!”. Cu siguranță am pierdut oportunități din cauza unei atitudini prea prudente. Privind în urmă, mă gândesc că am fi putut realiza mai mult dacă am fi fost puțin mai îndrăzneți.
Care sunt valorile umane pe care le căutați la angajații dumneavoastră?
Marius Avram: În cei peste 20 de ani de când am ales calea antreprenorialului, am dezvoltat un sistem de trei valori codependente, pe care doresc să le găsesc într-un angajat și pe care, în același timp, doresc să le cultiv și în companie. Cele trei valori pe care le consider esențiale sunt: onestitatea, perseveranța și curajul.
De ce?
Marius Avram: Tocmai pentru că aceste valori sunt codependente, în lipsa uneia dintre ele, se poate crea un dezechilibru. Iar mie îmi plac oamenii echilibrați, nu oamenii extremelor. Pe termen lung, cred că echilibrul este cel care aduce cele mai mari beneficii atât persoanei și echipei, în ansamblul ei, cât și companiei.
Care sunt provocările cărora a trebuit să le faceți față în dezvoltarea business-ului?
Marius Avram: Dincolo de aspectele contabile sau de logistică, unde de obicei există precedente și, prin urmare, pot fi mai ușor rezolvate sau atenuate, cea mai mare provocare rămâne păstrarea entuziasmului și a pasiunii. Ca antreprenor, este și mai greu, pentru că trebuie să transmiți pasiunea către echipă și să menții mereu ridicat nivelul pasiunii pe plan personal, dar și în echipă.
Cum le-ați rezolvat?
Marius Avram: Trebuie să găsești constant motivația de a merge mai departe, iar în Romania este cu atât mai dificil în acest context economic mereu fluctuant, care, de multe ori, mai mult te descurajează.