Managerul român care combină cunoștințele economice cu cele de IT
Titus Mic, Head of Group Operations, VP, NTT DATA România, era în primul semestru la masterat – programul în Managementul dezvoltării afacerilor – și își dorea să aplice ceea ce acumulase în anii de studiu.
Astfel, în primul an de facultate, grupa lui a avut ideea de a crea un grup de e-mail care putea fi folosit de orice membru pentru a transmite varii informații, de la ultimele materiale de studiu ale cursurilor până la oferte atractive de job.
Așa a aflat, în 2008, de actuala companie NTT DATA România, pe atunci sub denumirea de EBS România, care căuta consultanți IT în domeniul salarizării germane, cu premisa stăpânirii foarte bune a limbii germane. Era combinația ideală pentru Titus Mic, pasionat de limbi străine, IT și management.
Germana și IT-ul
Titus Mic a locuit cu părinții în Germania, la Leverkusen și Köln, unde a urmat clasele primare, ceea ce i-a trezit apetitul pentru limbile și culturile străine. După revenirea în țară și absolvirea liceului la Cluj, a decis să se înscrie la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș Bölyai, la linia de studiu germană. Pe lângă cursurile și laboratoarele clasice, el a avut ocazia să intre în contact și cu zona IT.
„Din acel moment mi-am dat seama că aș putea să combin cunoștințele economice, de business cu cele de IT”, spune Titus Mic, care crede că domeniul IT capătă mult mai multă greutate, dacă sunt înțelese și procesele de business: economice, de producție, de gestiune, care se află în spatele programelor și sistemelor informatice.
După o perioadă în care a oferit consultanță pentru un sistem informatic de salarizare folosit de companiile mici și mijlocii din Germania, Titus Mic a fost propus pentru poziția de team leader. „Paradoxal este faptul că nu mi-am dorit explicit sau cel puțin nu am luat în calcul, până la acel moment, o poziție managerială. Dar faptul că mi s-a propus m-a pus pe gânduri; atunci am înțeles că poate fi chiar o vocație”, spune el.
După doi ani de team leading în acel proiect, a fost promovat la poziția de Service Manager pentru mai multe proiecte. Ulterior, în urma achiziționării EBS Romania de către NTT DATA, i-a fost încredințată responsabilitatea întregii colaborări NTT DATA România cu toate entitățile NTT DATA din grup la nivel global.
Departamentul deservește, astfel, prin cei 480 de angajați, clienți din industrii precum automotive, financial services, retail, energie, logistică, digital/media etc.
"Un manager de top este un lider. Acesta prevalează în situații critice și nu se pierde în detalii, dar are capacitatea de a decide când anume trebuie să coboare până la detaliu pentru a înțelege natura problemei și a lua cele mai bune decizii.
O altă calitate pe care o atribui unui manager de top este lipsa indispensabilității. Un lider creează oportunități și promovează colegi cu potențial. Comunicarea asertivă și coerentă reprezintă un alt atu care ar trebui să facă parte din bagajul de abilități." – Titus Mic, Head of Group Operations, VP, NTT DATA România
Schimbarea industriei
Industria IT nu a fost însă de la început orientată spre calitate. Titus Mic își amintește că la începuturile industriei IT din România se punea accent pe preț și căutarea unor soluții avantajoase financiar. În schimb, în ultimii ani a avut loc o schimbare de focus, de la preț spre calitatea și valoarea serviciilor oferite. Aceasta se datorează cererii, concurenței în creștere și expectanțelor tot mai ridicate ale specialiștilor din piață, lucru care duce la o spirală salarială și la o luptă concurențială neconstructivă.
„Întâlnim tot mai des o discrepanță între dorințele salariale în continuă creștere ale specialiștilor și nivelul lor de cunoștințe sau experiență”, spune Titus Mic. Din punctul lui de vedere, una dintre modalitățile prin care se poate soluționa acest paradox este dată de apropierea de client, față de procesele de business core ale lor, oferind consultanță și soluții ingenioase care optimizează costurile. Desigur că, la baza acestei abordări, stă gradul de specializare și cunoștințele deținute de către specialiștii IT.
„Aș vrea să cred că avem maturitatea necesară pentru a înțelege principiile economiei sustenabile, astfel încât să evităm un deznodământ similar cu cel creat de multiplele bule ce au precedat, ultima fiind cea imobiliară”, mai spune Titus Mic.
De ce IT-ul este printre cele mai dificile domenii de activitate
Cele mai mari provocări pentru un top manager sunt cele legate de oameni. Astfel, pe lângă cunoștințele necesare pe care trebuie să și le atribuie pe parcursul profesional, pentru un manager există provocarea de a colabora cu multe persoane, fiecare diferită în felul ei și ghidată de interesele și țintele proprii. „Acest lucru poate crea, la un moment dat, un conflict de interese și duce, invariabil, către situații tensionate, provocări care necesită experiență și asertivitate”, explică Titus Mic.
El crede că domeniul serviciilor în general, în special cel de IT, e printre cele mai dificile domenii de activitate, întrucât acestea se adresează oamenilor, fie că vorbim despre un serviciu propriu-zis, fie despre un sistem informatic folosit de angajați. De aceea este important ca un manager să găsească mereu sursa de energie și determinare ori de câte ori intră într-un impas sau în vreo stare de demotivare.
„Puterea de a reveni cu forțe noi după o întâlnire mai puțin fericită sau după o nereușită într-un proces de vânzare este crucial, deoarece lucrăm într-un domeniu în care limita dintre reușită și eșec este dată de un detaliu aparent lipsit de importanță, pe care însă concurența poate l-a remarcat din timp”.
Ce face în timpul liber
În timpul liber, Titus Mic încearcă să compenseze lipsa de activitate fizică venită la pachet cu activitatea „de birou”. Astfel, petrece cât mai mult timp pe terenul de tenis sau în sala de fitness. Îi place să călătorească și să petreacă timp alături de soție și prieteni și nu refuză niciodată o carte bună sau o seară la cinema.
Titus Mic mai spune că domeniul în care își desfășoară activitatea vine cu părți bune și cu altele mai puțin plăcute. „E utopic să credem că putem să înregistrăm progrese și realizări profesionale fără să facem anumite sacrificii pe plan personal și/sau viceversa”, spune Titus Mic.
Articol preluat din numărul 239/iulie-august 2017 al Revistei CARIERE.
Pentru detalii legate de abonare, click aici.