Managementul timpului. 12 deprinderi pe care trebuie să le stăpâniţi în 2013
Pat Brans, autorul cărţii "Master the Moment: fifty CEOs teach you the secrets of time management”, a semnat pe Forbes.com un articol despre 12 deprinderi esenţiale în managementul timpului, pornind de la o abordare construită de Benjamin Franklin:
“În urmă cu aproape 300 de ani, Benjamin Franklin a propus o abordare noua vis-à-vis de schimbarea obiceiurilor de viaţă, o abordare care nu a fost încă depăşită. Ca tânăr adult, căutând să îşi modeleze comporatamentul, Franklin a întocmit o listă cu 13 virtuţi, fiecare cu propria definiţie sumară. Acestea erau trăsături comportamentale pe care el le considera importante, dar pe care a descoperit că nu le stăpâneşte încă. El ştia că asumarea acelor trăsături va aduce o schimbare pozitivă în viaţa sa.
Psihologii moderni au identificat trei elemente cheie în abordarea lui Franklin:
1. A început prin a fi total dedicat noului set de trăsături comportamentale.
2. A lucrat la fiecare trăsătură în parte.
3. A construit semne vizuale pe post de "remindere".
Ce presupunemetoda lui Benjamin Franklin
Iată cele 12 deprinderi în arta “time-managementului” pe care trebuie să le stăpâniţi în noul an. Personalizaţi-le, dar indiferent de forma asupra căreia vă decideţi, lucraţi la câte un principiu în fiecare săptămână:
1. Luptaţi-vă să fiţi autentici. Fiţi cât de sinceri puteţi cu voi înşivă referitor la ce anume vă doriţi şi la motivaţia pentru care faceţi ceea ce faceţi în prezent.
2. Construiţi relaţii bazate pe încredere. Concentraţi-vă eforturile asupra construirii relaţiilor cu oameni în care aveţi încredere şi pe care vă puteţi baza, şi asiguraţi-vă că acei oameni au la rândul lor încredere în voi.
3. Păstraţi un stil de viaţă care să vă confere un maximum de energie. Încercaţi să faceţi mişcare cel puţin de trei ori pe săptămână, să mâncaţi un prânz uşor şi să dormiţi suficient.
4. Ascultaţi-vă bioritmul şi organizaţi-vă ziua în funcţie de acesta. Formaţi-vă un obicei din a acorda atenţie fluctuaţiilor regulate de energie mentală şi fizică, din timpul unei zile. Şi bazându-vă pe propriile observaţii, schimbaţi ordinea de zi.
5. Setaţi-vă acele câteva priorităţi şi respectaţi-le. Selectaţi maxim două aspecte care au pentru voi cel mai ridicat nivel de importanţă şi alocaţi-vă timp pentru a lucra la respectarea lor.
6. Refuzaţi acele lucruri care nu sunt în acord cu priorităţile voastre. Este timpul să deveniţi buni la a spune “nu” altora.
7. Alocaţi-vă timp pentru efortul susţinut. Organizaţi-vă timpul astfel încât să vă puteţi concentra asupra unui singur lucru pe zi.
8. Căutaţi întotdeauna moduri prin care să faceţi lucrurile mai bine şi mai rapid. Ţineţi sub observaţie acele sarcini pe care le îndepliniţi regulat şi căutaţi modalităţi prin care să vă îmbunătăţiţi modul de acţiune.
9. Construiţi procese solide. Puneţi la cale procese care să funcţioneze pe termen lung, chiar şi fără atenţia voastră.
10. Anticipaţi problemele şi găsiţi soluţii din timp. Alocaţi-vă timp pentru a cugeta la ceea ce urmează şi mobilizaţi-vă în a găsi soluţii anticipat.
11. Fragmentaţi-vă obiectivele în unităţi mai mici şi concentraţi-vă pe rând asupra unei singure unităţi. Folosiţi-vă timpul pentru a lucra la sarcina pe care o aveţi în prezent şi nu mai visaţi atât de mult la obiectivul măreţ.
12. Terminaţi ceea ce este important şi nu vă mai irosiţi timpul cu lucruri care nu mai merită. Nu vă opriţi din a face ceea ce aţi considerat că merită început decât dacă există un motiv cu adevărat important pentru a lăsa deoparte acea acţiune."