Lucrează virtual cu o echipă formată din oameni aflați în 11 țări
Andreea a ajuns să lucreze în acest domeniu dintr-o întâmplare, după cum povestește. Mai precis, era încă în concediu de maternitate cu primul copil și, fiind nemulţumită de jobul pe care îl avea în acel moment, a luat într-o dimineață ziarul, a citit cap-coadă toate anunțurile de joburi și a găsit unul foarte interesant: implica interacțiune cu clienți, team management și limba germană. Deși în acel moment, în 2006, nu se știau prea multe despre outsourcing în România, Andreea a aplicat pentru job.
După ce a trecut de trei interviuri cu angajați interni Genpact și un interviu cu reprezentanți ai clientului, a fost angajată ca Operations Manager pentru primul client non-GE pe care compania îl avea în Europa. „Era un client din Germania, pentru care procesele de Finance & Accounting urmau să fie tranziționate la noul nostru sediu din București”, spune Andreea Rujoiu.
Pasul către poziția de Transition Manager a venit natural, după aproape șase luni de gestionare a operațiunilor unui proces aflat în tranziție, cadru în care nu s-a regăsit în totalitate. „Am discutat această problemă cu managementul și m-am transferat în echipa de Tranziții, ca Transition Manager. Așa am găsit jobul perfect pentru mine, iar restul a venit natural: de la Transition Manager la Transition Leader, apoi Transition Domain Excellence Leader și, mai nou, Corporate Transition Leader.”
De mai bine de doi ani lucrează de la distanță, tocmai din Luxemburg, unde s-a mutat cu familia. Acum, odată cu preluarea rolului de Transition Excellence and Corporate Transition Lead, lucrează remote. Cum? Simplu. Întreaga sa echipă este remote: sunt 40 de oameni din 11 țări care lucrează virtual.
Practic, transition management nu este altceva decât project management într-un context foarte precis, transferul proceselor de la client la Genpact, cu o metodologie precisă.
„Farmecul constă însă în expunerea și oportunitățile de învățare și creștere pe care le oferă: noi clienți, noi industrii, noi procese, noi stakeholderi aproape în fiecare an. Cu fiecare nou proiect începi o nouă viață în această profesie”, spune Andreea.
Cum arată o zi obişnuită de lucru?
Mă trezesc pe la ora 7. Până la 7:30 mă asigur că băieții mei au ieșit din casă, pregătiți pentru o nouă zi de școală. La 7:45 plec să alerg, minimum 30 de minute în fiecare zi. La 9 începe ziua mea de muncă: discuţii cu echipa, revizuirea proiectelor, multe e-mailuri. Cea mai mare parte a timpului o petrec în call-uri, iar atunci când am o pauză de 30 de minute sau o oră, sunt fericită… pot să mă concentrez şi să petrec timp “creativ” pe proiectele mele. Oricum ar fi, la 17:45 fix închid calculatorul, pentru că este ora la care «băieții mei» se întorc de la serviciu și de la școală. Mâncăm, povestim despre ce a făcut fiecare în timpul zilei, facem lecții, citim sau ne jucăm împreună. La 21:30, îmi petrec ultimele momente ale zilei alături de cei mici şi îi pregătesc pentru culcare. Apoi, revin la calculator pentru aproximativ două ore.
Aţi făcut vreun sacrificiu în viaţa de familie pentru carieră?
Nu cred. Pentru mine familia a fost mereu pe primul plan. Într-adevăr, au fost momente în care călătoream foarte mult și eram departe de familie pentru foarte mult timp. Dar am învățat că nu cantitatea contează, ci calitatea momentelor petrecute împreună.